29 ianuarie 2020

Testul care vă poate salva viața

59 la sută dintre femeile din Republica Moldova cu vârste de 25-61 ani nu au efectuat niciodată un test citologic. Asemenea cifre sunt prezentate în Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin.

Motivele invocate de cele mai multe ori — frica, lipsa de timp și de informații privind instituțiile în care se efectuează Pap-testul. Drept rezultat, zilnic în țara noastră o femeie ajunge să fie diagnisticată cu cancer de col uterin, mortalitatea cauzată de această boală fiind înaltă.

În acest context, a fost lansată Campania națională de prevenire a cancerului de col uterin, cu genericul "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!". Acesta fiind și îndemnul cu care vin autoritățile, partenerii de dezvoltare și liderii de opine către toate femeile din R. Moldova încurajându-le să meargă la medicul de familie și să efectueze testul citologic o dată la 3 ani.

"Cancerul de col uterin poate fi prevenit si putem ajunge la ZERO cazuri, dacă toate femeile vor face testul citologic la fiecare trei ani, iar fetele vor fi vaccinate împotriva virusului HPV începând cu vârsta de 10 ani. Îndemn pe fiecare să se implice, să sensibilizeze femeile dragi din viața lor ca să meargă la medicul de familie, să facă testul citologic și să se asigure că sunt sănătoase", a menționat Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Campania se desfășoară în perioada 28 ianuarie-31 martie 2020 și include mai multe acțiuni de sensibilizare publică. Totodată, în premieră este lansat și site-ul specializat dedicat prevenirii cancerului de col uterin www.paptest.md.

Reamintim că în Moldova testul citologic este gratuit, iar pentru efectuarea acestuia femeile trebuie să se adreseze la cabinetul medicului de familie.

Vizualizări pe parcursul acestei săptămîni: 0 Vizualizări de la publicare: 57
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.