Apa Buna

International Language Training Center — lumea comunicării și a cunoștințelor, lumea prietenilor și a bunei dispoziții!

Cursuri de limbi străine:

Grădinița "ABC" — un mediu educațional atractiv și confortabil1

Ajungând la Calea Ieșilor 19/2, ai impresia că la această adresă se află o casă de locuit obișunită, dar cu un aspect impunător. Este amplasată într-o zonă liniștită a capitalei și ferită de traficul intens, în același timp, fiind situată chiar în inima Chișinăului. Intrând în curte, prima ce-ți vine în minte — "anume aici domnește vesela și nevinovata copilărie", și nici prin cap să-ți treacă că, de fapt, este o grădiniță.

Zi de zi, cei 40 de prichindei, care frecventează grădinița "ABC", se bucură de o atmosferă de vis, de educație la cele mai înalte standarde existente, de un program educativ bine pus la punct, de activități interesante, de jucării calitative ... în același timp, simțindu-se de-adreptul — "ca acasă". Cei care se preocupă de siguranța, educația și liniștea micuților sunt cadrele didactice, care împreună cu directoarea instituției, fac o echipă tânără, dar profesionistă. Și, cu spirit critic de mamă a unui băiețel de vârstă preșcolară, afirm — grădinița "ABC" este, cu siguranță, acea grădiniță pe care o caută mulți părinți pentru copiii lor.

Directoarea instituției, Carolina Moldoveanu, cu amabilitate s-a oferit să mă conducă prin toată grădinița și mi-a povestit cu lux de amănunte ce reprezintă și ce oferă picilor această mică, dar, totodată, spațioasă împărăție.

Carolina Moldoveanu: "Sunt o perfecționistă și permanent tind spre mai bine, spre mai mult!"Carolina Moldoveanu: "Sunt o perfecționistă și permanent tind spre mai bine, spre mai mult!"

Dna Carolina, ați deschis o instituție destinată copiilor. Sunteți mămică?

Da. Adevărul e că acest fapt m-a și stimulat să deschid o grădiniță. Totul a pornit atunci când, împreună cu soțul, căutam o grădiniță pentru fiica noastră, Cătălina. Am mers la mai multe "grădinițe private ", dar nu am găsit niciuna la care mi-aș fi dat fetița, unde aș fi liniștită pentru siguranța ei și aș fi convinsă că ea va primi educație de calitate. Căutam o instituție, care să-mi satisfacă sută la sută cerințele, dar de fiecare dată apăreau anumite laturi, care nu corespundeau exigențelor mele.

Or, după părerea mea, cele mai semnificative deprinderi de viață ale copilului, sunt formate în primii șapte ani, iar gădinița în acest proces joacă un rol crucial. Astfel, elaborând statutul instituției, făcând primele pregătiri, "am intrat în pielea" fiecărui părinte, am încercat să găsim răspuns la anumite întrebări — Ce ar conta cel mai mult pentru un părinte? Pentru ce ar opta el? Este un proiect "de suflet".

De când activează grădinița?

În această vară facem 2 anișori. Grădinița a fost deschisă la 4 iunie 2012. La început erau trei fetițe și un băiețel — Bogdănel este primul nostru băiețel. Apoi, cu pași mici, dar siguri, au fost formate și celelalte grupe.

Prin ce se face remarcată grădința "ABC"? Cum se desfășoară o zi la grădiniță?

La noi este regim de grădiniță. Primirea copiilor este de la 8:00 până la 9:00, urmează micul dejun, după care copiii merg la activitatea preconizată. În sala de primire, în fiecare zi se afișează regimul zilei. Tot acolo, avem un fotoliu, acesta fiind predestinat copiilor care dimineața sunt puțin mai somnoroși. Pentru a le ridica dispoziția, îi mai lăsăm să se întindă puțin.

Pe lângă activitățile incluse în program, copiii au și activități opționale: muzică, arta oratorică, engleza, dans — toate sunt organizate sub formă de joc. Copilașii nu se simt instituționalizați. Pe asta punem accent. Începând de la decor, atitudine — copilul trebuie să se simtă confortabil, să aibă încredere în sine, în forțele proprii. La noi copilul mereu este încurajat.

Programul educațional este cel de stat?

Este programul național de studii, dar noi îl îmbogățim, pentru că avem un personal tânăr și creativ. De exemplu, dacă studiem tema: "Sistemul solar", pe lângă literatura oferită de curriculă, mai folosim diverse enciclopedii, facem fișe individuale color, fișe alb-negru, aplicații, organizăm dezbateri. Nu este o strictețe în desfășurarea activității. Se discută cu picii la subiect, copilașii ne adresează întebări.

Avem puțini copii, de aceea poți să le oferi o educație de calitate, îi poți implica pe toți la o activitate. Dar, dacă un copilaș la un moment dat nu vrea să participe, de exemplu, la ora de sport, dar vrea să realizeze ceva la matematică — el este lăsat să facă ceea ce simte el.

Nu riscați ca acest copil să rămână în urmă la activitatea la care refuză să participe în una din zile?

Am avut o perioadă când un copil nu vroia să participe la arta vorbirii. Noi i-am permis să se așeze la o altă măsuță și să modeleze. Peste vreo patru activități, copilul a decis că va lua parte la arta vorbirii. Am rămas uimiți să observăm că, deși nu stătea cu toți copilașii, el n-a pierdut absolut nimic, el participa la activitate, însă în mod pasiv.

Când am intrat, câțiva copii erau la ora de muzică, aceasta, probabil, este una dintre activitățile opționale pe care le desfășurați. Ce activități de acest gen mai oferă grădinița?

Orele de muzică se desfășoară în toate cele patru grupe, indiferent de vârstă. Cei mai micuți sunt fantastici, au auz muzical, sunt foarte jucăuși. Le place multă mișcare, multă muzică, să fie haios...

Luni și miercuri sunt organizate ore dans sportiv — vine o doamnă de la ansamblul de dans "Alternativa" și se ocupă cu copilașii noștri. Urmează copiii să participe și la diverse concursuri, dar, deocamdată, e la nivel de lucru.

Marți și joi sunt desfășurate lecții de engleză și arta vorbirii. La nivel de pregătire, este o grupă de arte marțiale. Problema e că avem puțini băieței.

Agenda este planificată în așa fel, încât copiii sunt mereu implicați în variate activități. Vineri este o zi mai lejeră. Pe lângă activitățile preconizate în program, copiii au doar arta oratorică. Asta pentru a nu-i obosi foarte mult.

Din câte cunosc, organizați și excursii cu picii...

Da. Recent am avut o excursie la Zooclub, cu micuții din grupa "Spiridușii" și "Îngerașii". La doar 3-4 și 4-5 anișori, copiii au dat dovadă de adevărat spirit de echipă. Am fost însoțiți de un ghid, care ne-a arătat cele mai interesante locuri și a fost destul de atractiv.

Urmează să mergem și la teatru, dar acum copiii sunt prea micuți și actorii de la "Licurici" vin la grădiniță și prezintă diverse spectacole. Anul viitor, când copiii vor fi mai măricei, vom putea merge și la teatru.

Sunt preconizate călătorii la bibliotecă, pentru a le promova educația față de carte. Iar efectul cel mai bun, poate fi obținut doar la bibliotecă.

Desigur, fiecare părinte este înștiințat preventiv. Merg doar acei copii, ai căror părinți au dat acordul. Singuri, nu luăm asemenea decizii.

Ce program au copiii de 1,5-2 ani? Bănuiesc că sunt prea micuți pentru anumite activități.

Cu cei mai mici se lucrează în diferite direcții. Una ar fi deprinderea la oliță. Este un moment important și, chiar dacă pentru unii pare a fi nostim, pentru noi este o mare reușită când un copil învață să mearga la oliță. Procesul este foarte lung și greu, pentru că micuții sunt și foarte rușinoși.

Noi îi învățăm elementarul — să stea corect pe scaun, să țină corect lingurița, să mănânce. Toate acestea ne iau ceva timp.

Cum decurge perioada de adaptare?

Se fac două zile de probă. Copilul face cunoștință cu grădinița, cu educatorul. În acest timp analizăm deprinderile copilului, aptitudinile, bagajul lui de cuvinte. Apoi copilul este lăsat la grădiniță 2-3 ore, dar nu mai mult. În patru zile maxim, copilul rămâne până la somn, ulterior și până seara. Cu cât procesul de adaptare e mai rapid, cu atât este mai bine.

Am avut 3 cazuri, când copiii au vrut singuri din prima zi să rămână și la masă, și la somn.

Dvs. sunteți pe parcursul întregii zile la grădiniță?

Particip nemijlocit la toate activitățile. Ajung prima la grădiniță și din acest motiv, până la venirea educatorilor, eu îi întâmpin pe cei mai matinali copii. Și fac asta cu mare plăcere!

O deosebită importanță acord meselor de prânz și cină, pentru că sunt de părerea că un copil e sănătos, atunci când se alimentează corect. Iar dacă unii copii fac capricii, consider că trebuie să folosim o anumită "magie" ca ei să mănânce tot. Dar, datorită faptului că avem o bucătăreasă iscusită, noi nu ne ciocnim de asemenea dificultăți.

Desigur, mă implic direct și la procurarea produselor alimentare, asta pentru ca să mă asigur de calitatea acestora.

Noi nu suntem prea mari — suntem micuți, dar corecți.

În cei aproape doi ani de activitate, ați reușit să realizați toate cele pe care vi le-ați plănuit inițial?

De la început am avut drept scop promovarea unei educații de calitate, astfel încât părinții să fie mulțumiți de rezultatele copilașilor. Dar, cea mai mare realizare a noastră va fi atunci, când vom da prima promoție de copii la școală.

Sunt o perfecționistă și întotdeauna tind spre mai bine, spre mai mult. Când voi ști că copiii au trecut testarea la acea școală pe care o vor alege, atunci voi vorbi despre rezultate.

În ochii tinerei directoare am citit un mare entuziasm. Ea spunea cu drag despre activitatea pe care o desfășoară, povestea cu gingășie și afecțiune despre acei "unici și dulci îngerași" (anume așa își numea învățăceii), vorbea cu respect despre personalul instituției, încât îți puteai da seama că, într-adevăr, depune multă străduință pentru ca părinții să fie realmente mulțumiți, copiii să se simtă la grădiniță pe deplin fericiți și protejați, iar educatorii să înțeleagă că sunt apreciați. Și, am rămas plăcut surprinsă, când am aflat că directoarea grădiniței "ABC" nu ezită să îmbrace șorțul de bucătăreasă sau să înlocuiască un educator ori ajutor de educator, în caz de necesitate — asta, deoarece pentru ea este prioritar ca activitatea instituției să fie prodigioasă.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

Vezi harta
  • Grădiniţa ABC Grădiniţa privată

    or. Chișinău, str. Calea Eșilor, 19/2
    022 59-54-24, 0 799 1-54-99

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Dezvoltare»

Articole populare a rubricii «Dezvoltare»