Articolul se referă la temele:

Diagnosticarea și tratamentul autismului în Moldova8

Am scris anterior despre ce este autismul, și cum se poate manifesta această afecțiune la copii. În acest articol, însă, veți aflați unde și cine în Moldova, se ocupă de diagnosticarea și corecția autismului.

Cauze posibile

Pe mulți părinți îi frământă întrebarea "DE CE?". Din păcate nimeni nu poate da un răspuns pe măsură. În prezent, nu există o înțelegere clară a mecanismelor patogene ale autismului. Aceasta este o efecțiune nestudiată, care se mai află în proces de cercetare. De autism cel mai des suferă persoanele care au predispunere genetică, în rezultatul acțiunii factorilor externi (traume la naștere, viruși, vaccinuri, intoxicare cu metale grele și multe altele), care duc la disfuncții ale creierului. Totuși este puțin probabil, ca doar una dintre aceste disfuncții să fie analizată drept cauză unică a tulburărilor autismului, diverse ca simptome și gravitate.

Diagnostic

Concluzia unui diagnostic se poate determina, doar după ce părinții for face trei vizite, împreună cu copilul, la următorii specialiști:

 Neurolog pentru copii.
 Psiholog pentru copii.
 Pediatru.
 Logoped – defectolog.
 Specialist cu experiență de lucrul cu copii autiști, competent să testeze cunoștințele copilului și să intervieveze părinții (CHAT- TEST, testul ABLLS, testul VBA, ADOS).

În Chișinău autismul poate fi diagnosticat în următoarele instituții:

VOINICEL — Centru de Intervenție Precoce

Echipa CIP ”Voinicel” este una interdisciplinară, iar specialiștii de bază sunt: pediatru, neuropediatru, kinetoterapeut, nutriționist, psiholog, logoped, asistent social și terapist ocupațional. Aici se poate face evaluarea interdisciplinară a dezvoltării copilului, utilizând instrumente standardizate, precum testele (PEDI, GMFM, GMFCS, DAYC, BSID-III, ADOS). Scopul acestor teste este de a stabili planul și obiectivele intervenției în ajutorarea copilului.

Adresa: str. Mihai Eminescu 23 ap. 5.
Adresa electronică: info@voinicel.md
Telefon: 022 22-49-36, 20-03-28.
Site: www.voinicel.md
Diagnosticarea copiilor în vîrstă de 0-4 ani se face gratuit.

Centrul de Reabilitare pentru Copii

Adresa: str.Grenoble, 147.
Telefon: 022 73-52-68, 73-30-83.
Diagnosticarea copiilor se face gratuit..


Metode de corecție a autismului în Moldova

În cazul în care diagnosticul de autism sau de predispunere spre autism este confirmat, părinții se pomenesc în fața unor noi întrebări și încercări. Care sunt posibilitățile de tratament, de menținere, de adaptare a copilului în societatea noastră? Voi enumera doar cîteva din ele.

АВА

Analiza Comportamentală Aplicată ABA (Applied Behavior Analysis) – unica metodă de corecție a autismului, demonstrată științific. Metoda se bazează pe principii științifice de comportament, grație cărora copilul poate dezvolta un set complet de aptitudini sociale și de cunoștințe. În această tehnică, un rol deosebit îl are motivația copilului și sistemul de recompensă a succeselor, în procesul de învățare. Remunerarea copilului pentru reușite va face ca acesta să se dezvolte în direcția dorită.

Pet – therapy (tratamentul cu ajutorul animalelor)

Тerapia este îndreptată spre dezvoltarea abilităților de comunicare ale pacientului. Este demonstrat faptul, că o relație strînsă dintre copil și animal, poate reduce frecvența crizelor de violență a bolnavilor, de asemenea poate reduce durerile de cap și stările de insomnie. Cel mai des această terapie se aplică cu ajutorul cîinilor sau cailor, dar se întîlnesc și cazuri de utilizare a pisicilor în tratament și a delfinilor. Practica tratamentului autismnului cu ajutorul delfinilor nu e atît de răspîndită, dar este recunoscută drept destul de eficientă. Prin comunicarea cu delfinii, copiii își dezvoltă concentrația și capacitățile de comunicare.

Clubul ecvestru "Sparta"

Ședințe de hipoterapie pentru copii cu nevoi speciale. Instructorii de hipoterapie au pregătire specială și dețin certificate pentru lucrul cu copiii care suferă de: paralizie cerebrală; autism; sindromul Down, tulburări de postură și scolioză de gr. 1 și 2; displazie de șold. Este necesar să prezentați certificat de la medicul curant. Pentru persoanele nerezidente, există posibilitatea de cazare.

Preț: 200 de lei/ 30 minute.


În Chișinău pe str. Calea Orheiului, 90, zilnic de la 8:00 pînă la 20:00 lucrează Clubul de Hipism. Pe teritoriu sunt 4 grajduri în care se întrețin cai și un ponei.

Metode de terapie a autismului existente în lume, dar neaplicate în Moldova:

 Învățarea reacțiilor de bază.
 The P. L. A. Y. Project.
 «Timp de joacă (Floortime/DIR).
 Integrarea senzorială.
 Programul TEACCH.

Tehnici controversate și netradiționale de corecție a autismului

Unele metode de corecție a autismului sunt destul de controversate, nedemonstrate științific sau chiar periculoase.

 Terapia de respingere.
 Chelatoterapia.

Chelatoterapia este o metodă de tratament ce constă în neutralizarea metalelor toxice sau radioactive din organism, cu ajutorul chelaților. Simptomele intoxicației cu mercur se aseamănă mult cu simptomele autismului. În plus, la autiști a fost observată concetrația ridicată de mercur în eritrocitele sîngelui și în păr. Toate acestea i-au făcut pe cercetători să presupună că autismul ar putea fi o consecință a intoxicației cu mercur, la o vîrstă fragedă. Se presupune, că sursa mercurului ar putea fi vaccinurile, deoarece pentru conservarea lor se utilizează mercur. În primul an de viață, copilului îi sunt administrate cîteva vaccinuri, respectiv doza de mercur acumulată devine destul de mare. Totuși, fără asistența unui specialist calificat, acest tip de tratament ar putea duce la consecințe letale.

 Chiropractica

Este o concepție, potrivit căreia, apariția unor anumite boli este cauzată de dislocarea unei vertebre, iată de ce tratarea acestor boli, inclusiv a autismului, ar trebui să se facă prin repoziționarea vertebrei, prin intermediul unor tehnici de manipulare sau prin lovituri aplicate cu un ciocan special de lemn. Este o metodă răspîndită în unele țări, dar care nu dispune de probe științifice. Chiropractica poate ajuta în cazul durerilor de spate, dar nu există dovezi care ar demonstra eficiența ei în tratarea autismului.

Terapia craniosacrală.

Este o metodă, bazată pe teoria, că o mică deplasare a suturilor craniului influențează impulsurile ritmice, care se transmit pein lichidul cefalorahidianl. Ședința presupune niște manipulări blînde cu ajutorul mîinilor la nivelul craniului (pe suturile craniului). Aceste manipulări permit schimbarea poziției oaselor craniului, unul față de altul și restabilirea sincronizării mișcărilor deteriorate. Ritmul restabilit al craniului, la rîndul lui, reprezintă o condiție prielnică pentru circuitul lichidului cefalorahidian. Acest tip de terapie, totuși nu poate trata copilul de autism.

 Dieta.

Reacții atipice la administrarea produselor alimentare au fost remarcate la ¾ dintre copiii cu deregrări din spectru autist. Selectarea alimentelor este cea mai răspîndită problemă, care duce la disfuncții suplimentare ale funcționării tractului gastro-intestinal. La începutul anilor ’90 a fost emisă o presupunere că autismul poate fi provocat sau se poate agrava din cauza peptidelor opioide prezente în alimente, ca de exemplu “casmorphine”, care sunt produse ale metobolismului glutenului și cazeinei. În baza acestei ipoteze, a fost constituită o dietă care exclude produsele ce conțin gluten sau cazeină, ori pe ambele. Cercetarea realizată în 2008, a arătat că, în comparație cu copiii de aceeași vărstă, băieții autiști care respectau dieta fără cazeină, aveau oasele mult mai fine, din cauza deficienței de vitamina D.

 Suplimente alimentare.

Mulți părinți aleg suplimentele alimentare, în calitate de tratament al autismului și pentru ameliorarea simptomelor.

Vitamina С

Potrivit cercetării, realizate în 1993, utilizarea Vitaminei С reduce intensitatea comportamentului stereotip în autism. Se atenționează în același timp, că asemenea cercetări ulterior nu au fost efectuate, deasemenea că dozele mărite de Vitamina С pot favoriza formarea de calculi renali și pot provoaca tulburări gastro-intestinale, inclusiv diaree.

Melatonina.

Potrivit unei cercetări publicate în 2007, pentru tratarea problemelor de somn, care însoțesc tulburările de dezvoltare, uneori se folosește melatonina. Este o metodă relativ inofensivă și ușor tolerată, pentru tratarea insomniei la copiii cu tulburări din spectrul autismului. Se remarcă totuși, că utilizarea acesteia pe fonul unor efecte adverse precum somnolența, durerile de cap, amețelile și greața, se întîlnește și o reacție acută, manifestată printr-o incidență mai mare a cazurilor de convulsii la unii copii.

Ajutor pentru autiști în Moldova

În Moldova sunt cîteva organizații și specialiști care se ocupă de problemele autiștilor:

Asociația părinților cu copii autiști AO SOS AUTISM

Aliona Dumitraș.
Telefon: 0 688 7-87-88.
Adresa electronică: sosautismrm@gmail.com

Înțelegem Autismul

Organizație non-profit, creată în scopul susținerii copiilor cu autism și a familiilor acestora.

Maria Kioning.
Telefon: 0 694 1-32-78.
Adresa electronică: intelegemautismul@gmail.com
Site: www.autism.md

Alexandru Tarasov — psiholog, terapeut ABA

Telefon: 0 693 4-63-84.
Adresa electronică: vosarat@yahoo.com

Centrul de Intervenție și Psihoterapie Comportamentală HIPPO

Elena Vatman.
Telefon: 0 694 1-36-05.

Ajutor la distanță

Există, de asemenea cursuri la distanță, care permit instruirea specialiștilor și părinților în cunoașterea principiilor terapiei ABAТ(e vorba de cursuri plătite):

Аутичный ребенок дома — ждать или действовать.

Базисные принципы прикладного анализа поведения (АВА).

Тренинг «Речевое развитие и аутизм»

Тренинг «Прощайте подгузники! Или как научить аутенка пользоваться туалетом».

Interese comune

În Moldova, persoanele cu aceleași griji se întîlnesc, în mare parte, doar pe forumuri, transmițînd informația de la unul la altul. De asemenea, le este de ajutor asociația părinților cu copii autiști SOS AUTISM. În anul 2012 s-a petrecut o adunare a părinților cu copii autiști, unde au fost analizați specialiștii, problemele existente și s-a facut scimb de experiență. Pentru prima dată pe 2 aprilie 2013 (2 aprilie – Ziua Internațională a Conștientizării Autismului), a avut loc Campania “Lansează un lampion albastru pentru un copil cu autism” sau “Aprinde Lumina Speranței”. Oameni solidari acestei probleme și părințiii copiilor cu autism au lansat lampioane albastre în susținerea fiecărui copil cu autism.

În următoarele articole o să vă povestesc despre problemele cu care se confruntă familiile autiștilor din Moldova.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 10

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 08 sep. 2015 12:42 #1 Silvia Vasilache

    Buna ziu vreau si eu sa ma ajute cuineva cu copilul meu, acasa asculta iar la scoala nu vrea sa asculte de loc vreau ca ori unde se va afla sa se poarte frumos .Am fost doi ani intro scoala deacolo mila exmatriculat pentru comportament acuma lam dat in alta scoala si tot aceliasi probleme le face nu vrea sa asculte deloc ma ajuta cineva la problema mea varog foarte frumos ca vreau si sa am un copil exemplar.Am fost cu el si la psiholog si nu am vazut niciun reultat si iam facut si tratamente nusiu la cine sa mai apelez va rog ajutatima.

    Răspundeți
  • 11 sep. 2015 21:02 #2 Тамара Секриеру

    #1 Silvia Vasilache, Здравствуйте,Сильвия!В чем проявляется его негативное поведение в школе?Почему дома ведет себя хорошо?Есть мотивация и какая.?Опишите по подробнее о вашем ребенке,только если можно на русском языке,мне так понятнее будет.kulagina-td@mail.ru .Возможно помогу.

    Răspundeți
  • 05 ian. 2016 12:25 #3 Светлана Дырул

    Здравствуйте!ХОЧУ обратиться к вам за помощью. Моей дочке 2года и 2 мес она все еще не разговаривает. Почти ничего не понимает когда к ней обращаешься. На имя она отзывается через раз. В глаза она может посмотреть только когда ест или сделает то что нельзя. Очень тяжело ее чему-то научить практически невозможно так как она постоянно носится туда сюда. Указательного жеста нету. Только берет меня за руку когда ей что-надо. Неужели у нее действительно аутизм??? Я в отчаянии никто не может сказать толком что с ней врачи говорят что отставании в развитии . Но ведь если это аутизм то я только вреся теряю не занимаясь с ребенком. Помогите пожалуста куда обратиьься?

    Răspundeți
  • 11 ian. 2016 11:02 #4 Daniela Rotaru

    #3 Светлана Дырул, Здравствуйте, Светлана. В статье есть контакты центров и специалистов занимающихся проблемами аутизма. Сходите с девочкой на консультацию.

    Răspundeți
  • 27 mai. 2016 10:16 #5 Елена Яцюк

    Здравствуйте Сильвия! Моей внучке 20 лет.У нас есть предположение что она страдает аутизмом.Этот диагноз был поставлен и в Москве на консультации в ФГУ им.В.П.Сербского.Но наши врачи этот диагноз не ставят.Они ее лечат уже 6-ой год то от резидуальной энцефалопатии ,ОКР и безуспешно.Нас очень беспокоит ее будущее.Куда нам обращаться?Лечащий невролог нас отправлял на оформление инвалидности но нам в этом было отказано с мотивацией руки ноги работают значит не инвалид.Если нарушена психика ложитесь в психиатрическую больницу куда мы ее и положили с диагнозом ОКР. Для нее это было страшное испытание но и там ,как я понимаю,не хотели видеть ее реальную проблему.Что вы нам посоветуете? Ведь как я думаю у нее есть право быть правильно диагностированной и социально защищенной в нашем государстве.

    Răspundeți
  • 27 mai. 2016 10:25 #6 Елена Яцюк

    Прошу прощение за ошибку в имени.Мой вопрос был обращен к Тамаре Секриеру.

    Răspundeți
  • 08 ian. 2017 22:00 #7 rodica tonu

    buna ziua baiatul meu are 3ani10 luni este diagnosticat cu tulburari globale de limbaj din spectrul autismului.nu vorbeste deloc nici un cuvint.nu ruguma maninca doar ce e moale.am fost la specialisti si miau spus ca e nevoie de ocupatie speciala.imi spune cineva unde pot si la cine sa ma adresez cu asa diagnoza ca copilul meu sa se faca bine.multumesc.

    Răspundeți
  • 03 iun. 2017 11:45 #8 Ilie Babinciuc

    Сделайте ПОЛНОЕ обследование на виральные/бактериальные инфекции, минералы/витамины, амино кислоты и щитовидки. в 98% случаях причина Аутизма кроется именно в этих подгруппах. Как найдете проблему в анализах, обратитесь к высококлассному врачу, и ЛЕЧИТЕ ребенка. Аутизм лечится!

    Răspundeți
  • 24 iun. 2019 17:27 #9 Natalia Sergheev

    #5 Елена Яцюк, Здравствуйте, я журналист, меня интересует тема взрослых с аутизмом в Молдове. Могли бы вы откликнуться по этому мэйлу - sergheevn@rferl.org? Мне просто нужно задать несколько вопросов!

    Răspundeți
  • 06 iul. 2019 12:00 #10 Ольга Берёзова

    #3 Светлана Дырул, запрограммируйтесь на консультацию в СОС АУТИЗМ и дальше будем знать что делать 079616932 Ольга

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Dezvoltare»

Articole populare a rubricii «Dezvoltare»