Articolul se referă la temele:

Ce este astigmatismul la copii? Poate fi acesta tratat?0

Ce este astigmatismul la copii? Poate fi acesta tratat?

Tratamentul astigmatismului la copii este o problemă destul de actuală. Această boală este legată exclusiv de organele vederii și se caracterizează prin imagini neclare, încețoșate ale obiectelor la diferite distanțe. Pentru stabilirea unui tratament corect este necesar să se efectueze un diagnostic al ochilor și să se stabilească toate cauzele posibile ale apariției astigmatismului.

Cauzele astigmatismului înnăscut și dobândit

Una dintre principalele cauze ale astigmatismului dobândit la o vârstă timpurie, de exemplu până la un an, este cauza ereditară. . În acest caz, se remarcă astigmatismului de caracter înnăscut. Cauzele astigmatismului la copil nu întotdeauna sunt determinate de faptul că o persoană din familie deja suferă de o asemenea boală a organelor văzului și nu va fi stabilit diagnosticul până la vârsta de 1 anișor.

Asemenea abatere sau schimbare va putea fi observată peste câțiva ani sau la vârsta adultă. La un copil de 4 ani, astigmatismul se poate manifesta prin mai multe simptome. Pot exista situații în care copilul de până la 1 an are un anumit grad de boală, iar peste o perioadă și fără intervenții medicale speciale, acesta se reduce (până la mai puțin de 1 dioptrie).

Boala respectivă este clasificată ca fiind una fiziologică. Motivul, care provoacă astigmatismul la copil — modificarea formei obișnuite a corneei. În acest caz, ochiul are o formă neregulată și nu poate reflecta în mod corespunzător razele luminii, focusarea acestora nu se produce pe retină. Refracția are loc. Drept rezultat, imagina încetează de a mai fi clară, se dublează și permanent este încețoșată din cauza încălcărilor aparatului.

În caz de astigmatism, au loc tulburări la nivelul meridianelor ochilor și drept rezultat, se determină refracția predominantă la copil (directă, inversă, oblică). Astigmatismul poate fi regulat și neregulat. Atunci când astigmatismul are formă regulată, meridianele ochiului au aceeași putere de refracție, iar în cazul formei neregulate — refracția diferă. Astigmatismul se măsoară în dioptrii. Dacă valoarea acestuia este în limita 0,75 dioptrii, atunci un asemenea tip de astigmatism este considerat normal și nu necesită măsuri de profilaxie. Aceste modificări la nivelul ochiului sunt acceptabile și nu conduc spre tulburări de vedere.

"Ovisus" recomandă să efectuați primul diagnostic al vederii copilului la 3-4 luni.

De regulă, o investigație medicală determină astigmatismul la copii de 1,5-2 ani și, ca urmare, este posibil să se stabilească o serie de motive care au provocat această problemă. Pentru a reduce probabilitatea unui diagnostic incorect, este nevoie de echipament bun, un oftalmolog calificat și o examinarea efectuată în cadrul unui centru medical. Ideea e că la o asemenea vârstă fragedă, copiii nu pot singuri explica părinților cum văd lumea din jur. Copiii încă nu înțeleg că văd lucrurile greșit, nu așa cum ar trebui să fie în realitate.

Motivele care ar putea cauza astigmatismul dobândit la copii pot avea origini diferite. Asemenea factori, precum traumatisme la nivelul ochilor, intervenții chirurgicale în zona din jurul ochilor, lipsa de igienă și a unor boli de ochi, care au fost suportate mai devreme, pot crea condiții prielnice pentru dezvoltarea acestei afecțiuni.

Simptome și diagnostic

În perioadă actuală, pentru a observa că copilul suferă de o asemenea afecțiune fiziologică precum este astigmatismul, trebuie să acordați atenție stării și conduitei copilului. Nu este nimic neobișnuit în faptul că, în cazul unor probleme cu vederea, copilul are dureri de cap, dureri în ochi și în zonele din apropiere sau are anumite iritații. Micuțul poate să-și frece permanent ochii din cauza disconfortului, repede obosește atunci când citește sau scrie.

Aplecarea capului pentru a vedea mai bine obiectele din jur, încrucișarea ochilor, focusarea privirii pentru o perioadă lungă de timp de la obiectele aflate în apropiere la cele îndepărtate — toate acestea reprezintă simptome ale astigmatismului și un motiv substanțial pentru a efectua o examinare la oftalmolog. Pentru părinți, determinarea astigmatismului la copil este o sarcină destul de dificilă, prin urmare, este necesar ca cel puțin de două ori pe an să mergeți la medic cu scop de profilaxie și diagnostic.

Nu vă bazați pe faptul că dacă gradul de astigmatism la copii de până la 1 an este scăzut, boala se va trata de la sine, odată cu creșterea micuțului. Acest lucru nu este garantat, iar la o proiecție neclară constantă pe retina ochiului, funcția vizuală a copilului nu va fi capabilă să se dezvolte normal. Aceasta s-ar putea înrăutăți. În primul an de viață al copilului, se formează activ vederea, astfel se recomandă vizitarea oftalmologului la 3 luni de la naștere și apoi la 6 luni pentru efectuarea unui diagnostic.

Și astigmatismul înnăscut și cel dobândit la copii, este de câteva tipuri: miopie, hipermetropie, mix. Fiecare tip are simptome caracteristice ce pot fi distinse cu precizie, pentru a indica un tratament adecvat. Diagnosticarea astigmatismului miopic – la distanță obiectele se văd mai rău și mai bine cele din prim plan.

Diagnosticul hipermetropiei — obiectele din apropiere se văd mai rău, iar focusarea pe obiectele îndepărtate este bună.

Forma mixă implică prezența primelor două tipuri simultan — un ochi poate manifesta simptomele miopiei, iar celălalt ale hipermetropiei. Este necesar să se ia măsuri pentru tratamentul unei asemenea afecțiuni, deoarece ignorarea problemelor organelor vizuale ar putea duce la complicații sub formă de strabism, deteriorarea continuă a vederii.

Tratament

Tratamentul astigmatismului este necesar pentru eliminarea altor posibile afecțiuni la nivelul sistemului vizual. Dezvoltarea și formarea globului ocular la copil are loc până la vârsta de 15-16 ani și, în caz de necesitate, trebuie să se ia măsuri pentru tratamentul și prevenirea afecțiunilor ochilor în toată această perioadă. Astigmatismul poate însoți anumite complicații, atunci când cauzele și simptomele nu au fost observate la timp de părinți sau medici, a fost stabilit un diagnostic greșit, nu au fost respectate măsurile de profilaxie prescrise sau tratamentul nu a fost efectuat în mod corect.

Această boală fiziologică poate fi tratată la orice vârstă – atât la copii, cât și la adulți. Cu toate acestea, în primul caz, posibilitățile sunt oarecum limitate.

Cea mai răspândită modalitate de tratament a miopiei și hipermetropiei — utilizarea unor ochelari speciali pentru corectarea fiecărui tip de astigmatism.

Ochelarii respectivi au formă cilindrică și medicii recomandă copiilor să-i poarte regulat. La început, ochii se vor obișnui și se vor focusa mai greu pe obiecte, copilul poate simți un anumit grad de disconfort sau dureri de cap (aceste două lucruri sunt interconectate), dar după aproximativ o săptămână, aceste simptome dispar.

Obișnuirea cu ochelarii are în loc în moduri diferite. Dar dacă copilul continuă să prezinte dureri și amețeli pe o lungă perioadă de timp, părinții ar trebui să consulte un oftalmolog — posibil, ochelarii nu au fost aleși corect. La fel de importantă este rama ochelarilor, uneori și aceasta poate stimula oboseala. Cel mai bine să alegeți o ramă subțire și ușoară pentru ochelari, astfel încât presiunea de pe podul de nas să nu fie prea mare. Este necesar să se înlocuiască cu regularitate optica, în funcție de dezvoltarea și modificarea ochilor.

De asemenea, cu scop de profilaxie, sunt utilizate lentilele de contact. Acestea sunt aplicate pe globul ocular. Spre deosebire de ochelari, lipsesc anumite dezavantaje: percepția spațială nu este întreruptă, nu este limitată vederea periferică, poate fi practicat sportul. Centrele vizuale se dezvoltă în mod corespunzător, astfel încât este de preferat utilizarea lentilelor pentru corectarea vederii. Cu toate acestea, pentru copiii de sub 1 an, lentilele ar putea fi dăunătoare. Unui copil mic ar putea să-i fie deteriorată corneea ochiului în momentul aplicării lentilei, pentru că ei nu pot sta nemișcați. Lentilele sunt prescrise copiilor mai mari.

Tratamentul cu aparate a astigmatismului de tip miopie și hipermetropie, se indică persoanelor mai mari de 18 ani. Această metodă de tratament este efectivă atunci când nu mai are loc formarea vederii. Dacă va fi efectuată o intervenție chirurgicală la 10 ani, atunci simptomele ar putea reapărea — ochii copilului cresc și își schimbă dimensiunile.

Ați putea efectua corecție pe cale chirurgicală în cazul astigmatismului complicat la copii, însă doar în cazuri extreme. Un tratament cu aparate este recomandat a fi efectuat la încetarea definitivă a modificărilor oculare. Această corecție este scumpă.

Prevenirea bolii

Astigmatismul nu poate fi prevenit, în cazul în care este înnăscut. Acest tip de astigmatism nu poate fi evitat. Pentru profilaxia acestei afecțiuni, trebuie să mergeți în mod regulat la oftalmolog. Este important ca medicul să efectueze un diagnostic corect și să prescrie un tratament adecvat.

Profilaxia afecțiunii dobândite constă în reducerea sarcinii asupra organului văzului, precum și menținerea unor condiții normale pentru dezvoltarea sănătoasă a ochilor copilului. Pentru copii este prescris un complex de vitamine (domină grupul A). Este necesar să se alterneze sarcina vizuală cu odihna. Trebuie să se reducă timpul petrecut de copil în fața calculatorului și a televizorului (1-1,5 ore). Ecranele LCD au o presiune redusă asupra ochilor, astfel sunt mai puțin dăunătoare sănătății ochilor.

Locul de muncă trebuie iluminat în mod corespunzător, cel mai bine să scrie și să citească la lumina zilei. Lumina are trebui să cadă pe partea stângă, dacă copilul este dreptaci și, vice-versa. În cazul în care există predispoziția organismului pentru astigmatism, ar trebui să se efectueze un șir de proceduri fizioproceduri (pneumomasaj, terapie de culoare, terapii vacuum).

Se recomandă gimnastica pentru ochi — un complex de exerciții diferite: clipirea frecventă din ochi, rotirea ochilor la dreapta-la stânga și în sus-în jos, masarea pleoapelor cu vârful degetelor, aducerea degetului spre ochi până privirea se încrucișează, odihna de un minut. Acestea sunt exerciții bune pentru mușchi. De asemenea, un efect benefic asupra sănătății ochilor are dușul de contrast, precum și lecțiile de înot.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ovisus — Centrul de chirurgie oculară str. Ion Creangă, 22/2 Tel.: 022 27-06-75, 0 69-116-589 https://ovisus.md/

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»