Articolul se referă la temele:

Prezentarea pieții pastei de dinți din Republica Moldova3

Prezentarea pieții pastei de dinți din Republica Moldova

Dacă în Evul Mediu, oamenii se isprăveau fără pastă de dinți, atunci actualmente aceasta reprezintă un produs de igienă obligatoriu. De altfel, proprietățile pastei de dinți acum sunt mult mai variate, decât pur și simplu cea de a curăța dinții — prevenire/tratament/înălbire/reîmprospătare.

Mai multe sfaturi și recomandări cât privește alegerea pastei de dinți, ne oferă medicul stomatolog cu o experiență în domeniu de 25 de ani, Ludmila Tanasiev.

Să vedem prețurile

Pastele de dinți pot fi împărțite conform prețurilor, dar și în funcție de componentele biologice active ale acestora. Anume datorită componentelor sale active, pasta de dinți capătă o anumită proprietate.

Pastele de dinți ieftine diferă, de regulă, doar prin producerea spumei, prin gust și timpul de menținere a senzației gustative. Acțiunea antiseptică, de curățare — practic este aceeași.

Acestea sunt pastele de dinți: "Sanino", "Megadent" — cca 5 lei pentru un tub de 50 g și 10 lei pentru 100-125 g; "Ftorodent", "Karimed" — 10 lei pentru un tub de 60 g, "Dentavit" — 12 lei pentru 160 g.

Printre pastele de dinți cu substanțe active, de asemenea pot fi remarcate două categorii de prețuri.

Prima categorie: orientativ cca 12-15 lei pentru un tub — "Novii Jemciug", "Parodontol", "32 Norma", "Lesnoi Balsam", "Biocon", "Blendamed", "Colgate", "Aquafresh".

Și categoria VIP — de la 30 de lei pentru cel mai mic tub: "Splat"," Lacalut", "ROCs", "Sensodyne", "Parodontax", "Promedent", "Weleda".

Cele mai scumpe produse sunt caracterizate ca fiind fără fluor, fără zinc — absolut sigure și foarte eficiente.

Producătorii pastelor de dinți au depus tot efortul, ca produsele lor să fie prezentate în toate "categoriile". Pentru a ne clarifica care pastă de dinți, totuși, este mai efectivă, ne adresăm expertului nostru:

— Nu economisiți pe pasta de dinți. Pastele de dinți ieftine conțin o compoziție ridicată de fluor și silicați. De asemenea, trebuie să știți că pastele de dinți se împart în igienice și de tratament profilactic. De regulă, pastele de dinți simple, au doфr funcția igienică (ele la fel de bine fac spumă și împrospătează, dar cu aceasta proprietățile lor utile se încheie). Ținând cont, că majoritatea dintre noi duc un mod de viață activ, dar nu întotdeauna și sănătos, eu aș recomanda utilizarea pastelor de tratament profilactic. Nu am nimic contra folosirii unor paste de dinți, cum ar fi "Blendamed", "Colgate", "Aquafrech" — important ca acestea să fie "originale".

Paste de dinți Anticarie

Pentru prevenirea cariilor, un component efectiv al pastei de dinți este fluorul. Agentul patogen al acestuia este fluorura de sodiu sau monofluorosfatul de sodiu. Fluorizii pot fi utilizați în asociere cu compușii de calciu, deci pastele de dinți anticarie mai pot fi numite "complexe".

Mai puteți găsi și paste de dinți cu conținut suplimentar de bicarbonat de sodiu, care are efect antispeptic și foarte bine îndepărtează placa dentară.

În acest fel, aș recomanda: paste de dinți cu conținut de calciu, cum ar fi: "Splat ultra complex", "Novii Jemciug" cu acțiune dublă, "PresiDENT Unique".

Paste de dinți antiinflamatoare

Unul dintre ingridientele antiimflamatoare este triclosanul. Efectul principal al acestuia — prevenirea și tratamentul bolii paradontale inflamatorii.

Un alt grup de paste de dinți antiinflamatorii — plante cu extracte de uleiuri și plante esențiale ("Lesnaia", "Lesnoi balisam") . Acestea au proprietăți antiseptice și stiptice, contribuie la regenerarea țesuturilor.

În acest fel, aș recomanda: "Localut Active", "Lesnoi Balsam".

Paste de dinți cu efect de albire

Toate pastele de dinți de albire pot fi împărțite în două grupe: o pastă care conține agenți chimici de albire, cum ar fi peroxizi, acizi și fermenți. Acestea sunt pastele din categoria VIP.

Și paste, care asigură eliminarea calitativă a plăcii bacteriene. Datorită nivelului ridicat al abraziunii, pasta are "proprietăți de lustruire". Asigurând o bună igienă, de la această albire, nu va fi nici un efect: dacă pe dinți nu este placă bacteriană, iar culoarea închisă este culoarea smalțului, atunci să "înălbiți" cu o asemenea pastă, este imposibil.

În acest fel, aș recomanda: "Splat Articum". Dar, trebuie să menționez că cu această pastă de dinți vă puteți spăla cel mult două săptămâni și nu mai frecvent de 2-3 ori pe săptămână. Mai mult decât atât, dacă dimineața v-ați spălat pe dinți cu pastă de albire, atunci seara neapărat trebuie să folosiți o pastă de dinți cu un conținut de calciu.

Paste, care asigură îndepărtarea calitativă a plăcii, cu depunere sporită, eu, în general, nu recomand.

Paste pentru dinți sensibili

Acestea sunt paste de dinți cu abrazivitate scăzută și cu ingridiente active, care reduc sensibilitatea dentară, cum ar fi: nitrat de potasiu, clorură de potasiu, fluorură de stronțiu, ioni de fluor.

Nu se recomandă utilizarea îndelungată a pastei pentru dinți sensibili, deoarece acestea pot masca simtomele bolilor dentare.

În acest fel, aș recomanda: "Sensodyne Sensitive", "Splat" cu biocalciu, "Localut Sensitive".

Cel mai bine ar fi să alegeți pasta de dinți, consultându-vă cu un medic stomatolog, pentru că ceea ce i se potrivește unei persoane, nu i se va potrivi alteia, ceea ce este indicat nepoatei, nu va corespunde danturii bunicii. De exemplu, până la cca 40 de ani este recomandat să utilizați paste de dinți anticarie, iar după 40 — pastele de dinți antiparodontoză, cele cu un conținut de ierburi.

De unde procurăm pasta de dinți în Moldova?

În capitală, procurarea pastei de dinți nu este o problemă. Aceasta se comercializează în magazinele cu mărfuri de uz casnic, în supermarketuri, la piață și, bineînțeles, în farmacii.


Și țineți minte, indiferent de tipul pastei pe care o alegeți, ea nu poate înlocui vizita regulată la dentist. Aceasta trebuie efectuată o dată pe an sau, cel mai bine, o dată la șase luni. Fiți sănătoși!

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Tag-uri:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»