Articolul se referă la temele:

Copilul are păduchi. Ce e de făcut?1

Copilul are păduchi. Ce e de făcut?

Până a mă ciocni personal cu această nenorocie, eram convinsă, că aceasta nu mai amenință omenirea. Însă, după ce m-am confruntat cu pediculoza, am discutat cu un specialist și am aflat că, din păcate, păduchii nici de gând nu au avut să dispară".

În societate este răspândit stereotipul că păduchi pot avea doar cerșetorii, romii și săracii. Această afirmație nu este nici pe departe adevărată.

Păduchii oferă prioritate capurilor curate — prin părul curat le este mai uşor să ajungă la pielea capului şi să sugă sângele.

Cum ajung aceștia la noul "proprietar"? Păduchii se mişcă destul de repede — până la 30 de cm pe minut. Infectarea poate avea loc în transportul public, atunci când doar v-aţi rezemat capul pe scaun; prin schimb de obiecte personale: pieptene, lenjerie de pat, prosoape, căciuliţe; o altă variantă sunt dulapurile cu haine, atunci când paltonul dvs. stă alături de un palton unde "viețuiesc" păduchi.

Bineînțeles, de cele mai multe ori asemenea incidente au loc în colectivele de copiii — la grădiniţă, la şcoală. Din acest motiv, periodic, uitaţi-vă în cap la copiii dvs. Cu cât mai devreme veţi depista păduchii, cu atât mai uşor veţi scăpa de ei. Dar, după cum am mai spus, păduchii se mişcă destul de repede şi dacă nu a-ţi avut de aface cu ei până acum, puteţi nici să nu-i observaţi.

Principalele semne că ceva nu este în regulă: mâncărimi puternice, înţepături pe gât şi după ureche (saliva păduchilor irită pielea şi provoacă mâncărimi intense). Dacă veţi examina mai atent capul, veţi observa şi lindini — ouă de păduchi. Se aseamănă cu mătreaţa, doar că se ţin de păr şi sunt transparente. Dacă le striviţi cu unghiile, veţi auzi o pocnitură.

Pe lângă faptul că păduchii crează disconfort, ei sunt şi transportatori de febră tifoidă.

Dacă încercările de a scăpa de păduchi nu se sondează cu succes, apelaţi la un specialist.

Dacă aţi observat că copilul dvs. are păduchi, nu vă ruşinaţi, anunţaţi conducătorul de clasă, educatoarea. Succesul dvs. depinde şi de reacţia celorlalţi părinţi, de promptitudinea în care aceștia vor lua măsuri. Altminteri, e un cerc vicios. Păduchii pot depunde până la 10 ouă pe zi.

Cu ce se tratează?

Produsele contra pediculozei sunt în formă de spray-uri, şampoane, loţiuni. Pentru cei mici sunt potrivite spray-urile — pot fi uşor aplicate şi nu curg. Şampoanele sunt mai accesibile ca preţ.

Prezentarea produselor contra peduculozei existente pe piața din R. Moldova

Nitifor — un produs efectiv încă din timpurile copilăriei mele.

Permetrin. În Chişinău este deficit de acest produs. Este o loţiune care se dă pe cap, ca firele de păr să se îmbibeze bine, se lasă să acţioneze 40 de minute, după care se spală. Este contraindicat copiiilor până la 3 ani.
Preț: de la 120 de lei.

Higya — şampon bulgar contra păduchilor

Ingredientul activ este Permetrin. Pentru adulţi şi copiii mai mari de 5 ani. Este necesar să fie aplicat pe părul umed, lăsaţi pentru 20 de minute să acţioneze. După care spălaţi capul de parcă ar fi şampon obişnuit.
Preț: de la 50 de lei.

Permetrin — spray ucrainean pentru uz extern.

E permis să fie folosit pentru copii de la 2 ani. Se aplică uşor. După 10-40 de minute se spală.
Preț: de la 50 de lei.

Parasidose — şampon francez contra paraziţilor

Ingredientul activ: Fenotril. E necesar să fie aplicat de 2 ori în 24 de ore: se aplică pe părul ud, se masează părul, se lasă să acţioneze 5 minute, după care se spală, se piaptănă bine părul şi se depistează păduchii şi lindenele moarte. Nu este recomandat copiilor de până la 2 ani.
Preț: de la 100 de lei.

Paranix — produs belgian contra pediculozei

În farmaciile de la noi îl puteţi găsi în formă de spray sau şampon. Ingredientele active: uleiuri esenţiale şi extract din ulei de cocos.

Spray-ul se pulverizează pe părul uscat, la o distanţă de 10 cm de la păr. Se masează în păr, astfel ca produsul să ajungă şi la rădăcină, şi la vârfuri. Se lasă pentru 15 minute după care se spală capul cu un şampon obişnuit.

Dacă aveţi Paranix sub formă de şampon, atunci este necesar să se aplice pe păr şi să se lase 10 minute să acţioneze. După care spălaţi capul.
Preț: de la 130 lei.


IMPORTANT! Oricare produs nu aţi alege:
  1. atunci când aplicaţi produsul, acordaţi atenţie zonei de după ceafă şi de după urechi;
  2. prelucrarea repetată trebuie făcută după 5-7 zile;
  3. după ce aplicaţi produsul, este necesar de a scoate "trupurile" moarte ale păduchilor şi lindinilor din păr;
  4. nu uitaţi să dezinfectaţi hainele, lenjeria de pat, pieptenele, prosoapele, tot ce a fost în contact cu capul. Lucrurile trebuie spălate la o temperatură nu mai mică de 60 de grade, iar pieptenele trebuie aruncat.

Produsele contra pediculozei sunt ineficente dacă sunt folosite în scop profilactic. Misiunea lor este de a omorî paraziţii, nu de a preîntâmpina apariţia acestora. Utilizarea frecventă a produselor care conţin permetrin duce la dependeţă, adică păduchii devin imuni la aceste produse.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 2

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 05 ian. 2020 02:27 #1 Cristinutza Kriss

    Buna cum sa procur produsul de aicu

    Răspundeți
  • 20 feb. 2020 12:18 #2 Daniela Rotaru

    Bună ziua, Cristina. Este doar o prezentare a produselor existente în Moldova. Le puteți procura din orice farmacie.

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Sănătatea copilului»

Articole populare a rubricii «Sănătatea copilului»