Articolul se referă la temele:

Frica de a conduce automobilul după un accident0

Uneori, trăind experiența unui accident, fie acesta cât de mic, sau fiind martor al unui accident, omul începe să aibă sentimentul de frică. Amintirile îl torturează și îi încurcă să trăiască. Despre asemenea situații povestește psihologul Elena Bîceva.

Dacă ați fost implicat într-un accident rutier sau în ochii dv. s-a produs un accident, fiind pieton sau șofer — asemenea cazuri lasă anumite amprente asupra psihicului nostru. Omul își poate face griji — un om normal nu poate să nu se îngrijoreze. Aceasta rămâne în inima, în capul nostru. Cum ar putea să se manifeste?

Omul este îngrijorat, permanent își amintește, vede clar acele evenimente ce s-au produs. De exemplu, dacă a fost un accident, își va aminti detalii, cele mai expresive fragmente, emoții. Ar putea experimenta frică, care uneori se transformă în fobie – atunci când se urcă în automobil sau când trece prin zona producerii accidentului. Toate acestea vorbesc despre faptul că e necesar să vă adresați la psiholog, dacă simptomele respective nu trec peste o perioadă anumită de timp. Observați că deja două săptămâni gândurile vă sunt la acel eveniment. Vă gândiți, cum a putut aceasta să se întâmple, de ce vi s-a întâmplat anume dv. Sau vă amintiți, vă apar în minte anumite fragmente, din punct de vedere emoțional reveniți la aceasta, aveți emoții negative puternice — toate acestea indică faptul că e cazul să mergeți la psiholog. Pentru a trăi, a depăși, a oferi psihicului posibilitatea de a plasa acest eveniment în interiorul dv.

Deoarece unele evenimente trec și psihicul e capabil să le depășească, să aranjeze lucrurile ca pe o parte din viața dv., iar unele se blochează în suflet, în cap și vă încurcă să trăiți. Iată, în cazul în care acestea vă creează dificultăți, există o stare de stres, apare insomnia, anxietatea excesivă, vă amintiți frecvent de cazul respectiv — cel mai bine e să mergeți la un consult psihologic. Pe parcursul a câteva ședințe să discutați despre aceasta, să prelucrați, să depășiți situația și să vă urcați din nou la volan.


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»