Articolul se referă la temele:

Interesul sporit a copilului față de sex. O normalitate sau ...?0

Interesul sporit a copilului față de sex. O normalitate sau ...?

Sunt copii, care deja pe la 8-10 ani încep activ să se intereseze de sex și tot ce se referă la acesta. Interesul e atât de sporit, încât părinții sunt confuzi, ei nu pot înțelege cât de normal este acest lucru și dacă nu e prea devreme? Psihologul Irina Dvornina explică care ar putea fi cauzele și cum ar trebui să reacționăm.

Un număr suficient de mare de sondaje, efectuate în rândul copiilor de 5 ani, ce provin din diferite țări ale lumii, vorbesc despre faptul că interesul față de gen (masculin/feminin) la ei deja persistă și acesta crește odată cu vârsta.

Jocurile sexuale ale copilăriei

Părinții adesea reacționează cu șoc la faptul că copiii lor de 8-10 ani manifestă sexualitate. De fapt, aceasta apare mult mai devreme. Aproape de 4 ani, la copii apare nevoia de a comunica și a se juca cu vecinii de nisipieră ( anterior îi putea interesa obiectul de joacă al celuilalt). Într-un anumit moment (aproape de 5-6 ani), copiii încep să înțeleagă că fetițele și băiețeii se diferențiază, și nu doar prin îmbrăcăminte și prezența cosițelor. Apare interesul, care se manifestă prin spionajul din camera de baie, jocurile ”de-a medicul”, dezbrăcatul păpușelor și studierea atentă a organelor acestora. Acest interes devine un motiv pentru jocuri în comun între fete și băieți, însoțite de cercetarea reciprocă a organelor genitale.

Deseori, micuții trăiesc un adevărat șoc, atunci când spontan conștientizează că fetele și băieții se urinează în mod diferit! Uneori fetele percep această "particularitate" a băieților, ca pe o nedreptate. Asemenea gen de descoperiri provoacă interesul față de cum e construit corpul personal și cel străin, față de diferența dintre organele genitale, față de nașterea sa. Anume în această perioadă de cele mai multe ori și apar întrebările de genul "de unde am apărut eu".

În aceste jocuri sexuale, copiii, de regulă, se joacă în taină și cu o anumită frică că aduții îi vor "descoperi" sau îi vor prinde în momente de auto-cunoaștere. Și nu în zadar. Adulții, de obicei, singuri se pierd, și respectiv, reacționează negativ. În cazul în care v-ați surprins copiii în timpul unor asemenea gen de cercetări, experimete, ar trebui să-i întrerupeți, dar calm, fără emoții puternice, de dorit explicându-i ce anume nu e bine.

În majoritatea episoadelor aceste cercetări doar le satisfac curiozitatea. Este important părinții să rămână pe marginea dintre deschiderea pentru întrebările despre sex și transformarea temei într-un tabu. Dacă în casă copilul peste tot se împiedică de cărți, publicații porno și filme, e mare probabilitatea copilul, de exemplu, să organizeze regulat jocuri sexuale, să implice alți copii, să se cufunde și să diversifice experimentele. Pe de altă parte, la 5-6 ani poveștile despre barză și varză nu mai inspiră încredere în dv.

Cauze posibile

Cum să înțelegi, când tot interesul manifestat se află în limitele unei norme contravenționale , și când, totuși, deviază din cadrul de dezvoltare?

  • Vârsta. Interesul copilului față de această temă se intensifică ca valurile la 5-6, 9-10, 14-15 ani. Aceasta, bineînțeles, sunt perioade ipotetice, dar oricum sunt orientative.
  • Frecvența interesului față de acest subiect. Interesul periodic, manifestat față de construcția organelor genitale, autocercetarea corpului și primirea unor anumite senzații fizice se observă la majoritatea copiilor. Dar dacă aceste fenomene devin exerciții zilnice pe parcursul unei perioada îndelungate, atunci, într-adevăr, ar fi cazul să fie studiate posibilele cauze ale celor întâmplate.
  • Starea emoțională a copilului. Interesul sporit pentru auto-satisfacție poate vorbi despre nevoia copilului în contact tactil cu părinții. Aceasta se întâmplă la copiii cu dificultate de adaptare socială și anumite probleme emoționale. În viața lor nu sunt emoții pozitive, impresii expresive, copilul are stimă de sine scăzută, îi lipsește respectul din partea unor persoane importante, îi lipsește comunicare deplină cu semenii etc.
  • Componentă socială. De exemplu, în familia în care figura paternă nu-și îndeplinește funcțiile fundamentale, și nu există cineva care să-l înlocuiască, la băiat se complică identitatea de gen. Drept urmare, se pot tulbura relațiile cu semenii. O posibilă consecință - auto-satisfacția, ca o eliberare de emoții negative, evitarea realității.
  • Sănătatea fizică. Acestea pot fi infecții urogenitale (boli ale sistemului urinar, rinichi) și chiar paraziți, care cauzează iritație și, drept rezultat, copilul se eliberează de sentimente neplăcute cu ajutorul stimulării.
  • Lenjerie intimă nepotrivită - prea strânsă sau prea largă.

Hipersexualitatea copilului

Ar fi cazul de menționat în mod separat hipersexualitatea - sexualitatea sporită, excesivă. La unii copii hipersexuali se remarcă așa numita dezvoltare psihosexuală timpurie, ceea ce presupune devenirea precoce a sexualității, depășind normele de vârstă medie și maturizarea sexuală.

Cauzele hipersexualității ar putea fi atenția timpurie de caracter sexual față de copil din partea unor anumiți adulți (hărțuire, abuz față de copil) sau afecțiuni psihice.

Dezvoltarea psihosexuală a copilului — un proces de durată și destul de complex. Un adult va avea sexualitate matură, dacă în copilărie și adolescență nu au fost negate auto-cercetarea, atitudinea sănătoasă față de corpul personal, cunoștințele științifice, bazele igienii și, evident, cultura comportamentului.


Irina Dvornina
Irina Dvornina

Psiholog. Oferă consultații individuale și în grup. Lucrează cu copiii, adolescenții și părinții acestora. Specialist în temele ce se referă la relație și dificultățile corespunzătoare cu partenerul, familia, părinții. Abordează temele ce țin de pierderile perinatale, infertilității psihologice .

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Irina Dvornina — Psiholog Tel.: 0 794 3-60-18

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu