Tema: Educația copiilor

Tema se referă la subrubricile:

  • Conflictele dintre frați și surori. Cum împăcăm copiii?
    Anna Crasilnicova,

    Conflictele dintre frați și surori. Cum împăcăm copiii?

    Într-o familie, conflictele și certurile dintre copii reprezintă un fenomen destul de obișnuit. Și se mai și întâmplă ca părinții să prefere să preia poziția de neimplicare. Cu toate acestea, tot mai mulți părinți se întreabă cum să se comporte în timpul certelor dintre copii? Să ia rolul de forțe de menținere a păcii și să-i ajute pe copii să se clarifice în situația de conflict sau să ofere copiilor posibilitatea de a se clarifica singuri.

    0 2582
  • Frica pentru sănătatea propriului copil. Recomandări utile pentru mamele hiperprotectoare
    Silvia Strogotean,

    Frica pentru sănătatea propriului copil. Recomandări utile pentru mamele hiperprotectoare

    Nu cumva să transpire, să răcească, să cadă, să se lovească, să ia microbi sau să se murdărească — fiecare mamă își face griji pentru sănătatea și siguranța copilului. Unele, însă, sunt hiperprotectoare, exagerează cu "binele" pentru copil și, în acest fel, se produce reversul medaliei — copilul crește anxios, lipsit de curaj, nu are încredere în sine, devine un adult imatur și incapabil de a-și rezolva singur problemele.

    0 2139
  • Teama  de întuneric: cum învățăm copilul să nu-i fie frică?
    Anna Crasilnicova,

    Teama de întuneric: cum învățăm copilul să nu-i fie frică?

    Dacă copilului dumneavoastră îi este frică de întuneric, aceasta i-ar putea crea probleme multiple atât lui cât și dvs. psihologul, expertul în relația părinte-copil, Anna Crasilnicova, oferă 5 sfaturi simple pentru soluționarea acestei probleme.

    0 1875
  • Reguli pentru un somn bun. 8 pași de urmat pentru a adormi copilul
    Anna Crasilnicova,

    Reguli pentru un somn bun. 8 pași de urmat pentru a adormi copilul

    Încercările istovitoare de a trimite seara copilul la culcare, ar putea compromite starea emoțională a părinților și atmosfera din familie. Dacă în familia dv. încă mai există probleme cu somnul copiilor — soluționați-le urgent, mai ales că nu e complicat. Sfaturile psihologului Anna Crasilnicova vă vor fi de folos.

    0 1232
  • "Mama, eu nu te iubesc!" Emoțiile contradictorii ale copiilor
    Anna Crasilnicova,

    "Mama, eu nu te iubesc!" Emoțiile contradictorii ale copiilor

    Uneori copilul dumneavoastră poate fi trist, furios, poate striga, plânge, spune lucruri dureroase. Și e ceva normal, doar el este un om viu, la fel ca și dvs. Unica diferență e faptul că lui îi este deocamdată mai dificil să-și coordoneze emoțiile. Cum reacționăm în asemenea situații — sfaturi oferite de psihologul Anna Crasilnicova.

    0 2105
  • Cum ajutăm copilul să devină independent?
    Shosheva Natalia,

    Cum ajutăm copilul să devină independent?

    În societate tot mai mult prinde rădăcini tendința de a pune accent pe educarea copilului să fie independent încă de la o vârstă timpurie. Suntem îndemnați să împingem copilul în mod constant spre aceasta și să nu-l ajutăm niciodată să facă ceea ce el poate să efectueze singur. Oare într-adevăr astfel vom cultiva la copil independența? Haideți să ne clarificăm.

    0 2011
  • Atitudinea fata de bani. Cum experiența părintilor ne încurcă sa avem venituri mai mari
    Еlena Bîceva,

    Atitudinea fata de bani. Cum experiența părintilor ne încurcă sa avem venituri mai mari

    „Pentru tineri, banii înseamnă alt ceva. Nu le este frică să câștige și își trăiesc viața din plin. Noi așa nu putem” – deseori auzim astfel de idei de la persoanele cu vârsta 30+. Ce este diferit în conștientizarea tinerilor despre importanța banilor?

    0 1324
  • Certurile în familia cu copil mic. Soțul refuză să ajute
    Ganna Savchenko,

    Certurile în familia cu copil mic. Soțul refuză să ajute

    Una dintre problemele răspândite în rândul tinerilor părinți, frecvent este faptul că soțul nu-și ajută suficient sau chiar refuză să-și ajute soția. Nu participă la procesul de îngrijire a copilului, nu se implică în treburile casnice, iar deseori chiar se arată indignat de faptul că soția nu-i acordă lui suficientă atenție și nu se isprăvește cu menajul.

    0 3039
  • Îmi este și așa bine, sau e timpul mama să-și facă griji
    Irina Dvornina,

    Îmi este și așa bine, sau e timpul mama să-și facă griji

    Copilul dumneavoastră își petrece timpul în singurătate, citește sau, pur și simplu, inventează vreo activitate? Nu are prieteni și nici nu are nevoie de nimeni? Are un fotoliu preferat, iar laptopul este compania cea mai bună? La orice întrebare adresată, părinții grijulii primesc un răspuns standard – ”totul este bine!”? Probabil, într-adevăr nu există nicio problemă?

    0 994
  • Lacrimile copilului. Cum reacționăm corect, astfel încât să ajutăm copilul să crească o personalitate rezistentă psihologic?
    Shosheva Natalia,

    Lacrimile copilului. Cum reacționăm corect, astfel încât să ajutăm copilul să crească o personalitate rezistentă psihologic?

    Lacrimile copilului, de cele mai multe ori reprezintă o încercare dificilă pentru cei din jur și, în special, pentru părinți. Prima reacție – de a opri lacrimile. De ce aceasta nu este o cale corectă, cum ajutăm copilul să se adapteze la dificultăți și cum îi păstrăm sănătos psihicul, povestește psihologul Natalia Șoșeva.

    0 11229
  • Cum dezvoltăm la copil independența și responsabilitatea
    Irina Dvornina,

    Cum dezvoltăm la copil independența și responsabilitatea

    Vă apucă groază la gândul că se apropie școala și că din nou totul va fi pe umerii dumneavoastră? Doar copilul este atât de neatent și de loc responsabil – trebuie mereu să-l aveți în vizor și "cât de norocoși sunt acei părinți ai căror copii fac totul singuri, fără a li se aminti de nenumărate ori" … Psihologul Irina Dvornina povestește cum se formează independența la copil.

    0 4570
  • Cum ajutăm adolescentul în alegerea profesiei?
    Svetlana Sobesceanschi,

    Cum ajutăm adolescentul în alegerea profesiei?

    În fiecare familie, în care există copii ce se apropie de vârsta adolescenței, vine un moment când trebuie să se gândească la alegerea profesiei acestuia. Cine sunt? Cum sunt? De ce sunt capabil și ce pot? Ce profesie să aleg? Asemenea întrebări își adresează fiecare adolescent, începând cu 11-13 ani.

    0 3661
  • Regresul în dezvoltarea copilului: așteptăm sau ne alarmăm?
    Irina Dvornina,

    Regresul în dezvoltarea copilului: așteptăm sau ne alarmăm?

    Regresul în sine reprezintă reîntoarcerea la un stadiu anterior de dezvoltare și se produce la nivel de comportament, gândire și socializare. Regresul poate fi reversibil și ireversibil.

    0 9600
  • Fetița băiețoasă. Și ce dacă fetița se comportă ca un băiat?
    Ganna Savchenko,

    Fetița băiețoasă. Și ce dacă fetița se comportă ca un băiat?

    Toate fetițele, ca fetițele — rochițe, păpuși, desene animate despre ponei. Iar a dumneavoastră — băiat adevărat. Aleargă cu băiețeii, se joacă cu armele, iar rochiile — le urăște. Expertul nostru, psihologul Hanna Savcenco explică posibilele cauze ale acestui comportament și povestește când părinții ar trebui să se îngrijoreze, și când — nu.

    0 13585
  • Fobia specifică. De ce apar temerile și cum le depășim?
    Cezara Dilevschi,

    Fobia specifică. De ce apar temerile și cum le depășim?

    Unii se tem de păianjeni, alții de câini, foarte multe persoane nu suportă spațiile închise, altora le e frică de întuneric sau nu îndrăznesc să urce în lift. Ce este fobia specifică, care sunt cauzele acesteia și cum se tratează, povestește expertul nostru, psihologul Cezara Dilevscvhi.

    0 2799
  • "Căsătorită cu tata" sau fiica nu este o concurentă
    Irina Dvornina,

    "Căsătorită cu tata" sau fiica nu este o concurentă

    Expertul nostru – psihologul Irina Dvornina, a atins un subiect sensibil, dar foarte important – concurența dintre mamă și fiică în lupta după atenția tatălui. Citiți articolul și aflați ce stă în spatele acestui fenomen și cum e corect să se comporte ambii părinți – pentru a nu dăuna relațiilor din familie și copilului.

    0 4921
  • Mini-recomandări: cum să nu revărsăm emoțiile negative asupra copilului, atunci când mama e la limită?
    Shosheva Natalia,

    Mini-recomandări: cum să nu revărsăm emoțiile negative asupra copilului, atunci când mama e la limită?

    Expertul nostru, Natalia Șoșeva, povestește ce trebuie să facă părinții atunci când emoțiile se intensifică și sunt gata să se reverse printr-o avalanșă devastatoare asupra copilului.

    0 5947
  • Pedeapsa este (in)oportună?
    Vladimir Vohmeanin,

    Pedeapsa este (in)oportună?

    Pedagog practician și tată a doi copii — Vladimir Vohmeanin povestește dacă trebuie sau nu să pedepsim copiii și ce alternative mai sunt. Să încercăm împreună să ne clarificăm în cele mai răspândite situații și să elaborăm un comportament adecvat și o reacție corectă.

    1 3784

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»