Articolul se referă la temele:

7 metode sănătoase de a îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare0

7 metode sănătoase de a îmbunătăți memoria și capacitatea de concentrare

Medicul homeopat și expert pe stilul sănătos de viață, povestește cum obiceiurile noastre și produsele pe care le consumăm ne influențează memoria și atenția. Cum să construim un mod de viață și alimentație personal, pentru a fi mereu concentrat și apt de muncă – citiți în articolul Janei Preteca.

Bună ziua, dragi prieteni! Vacanța de vară e în toi, dar se apropie un nou an de învățământ. Cineva va merge în clasa întâi, pentru cineva e ultimul an de liceu și înainte sunt examenele de maturitate, iar altcineva e deja student și odată la jumătate de an are de susținut colocvii și examene. Volumul de informații care trebuie asimilat e foarte mare, dar cum să memorizezi și să înveți totul … amețește capul! Vă este cunoscută situația?

Astăzi vom vorbi despre ceea ce are impact asupra memoriei și capacității noastre de concentrare și despre metodele de îmbunătățire a acestora.

  1. Stresul. În timpul stărilor de stres, se produce eliminarea bruscă și în cantități mari a adrenalinei și cortizolului. Aceasta, la rândul său, blochează procesul de retenție și stocare a informației. Pentru a oferi suport organismului nostru, este nevoie să consumăm mai multă apă și să încercăm să ne schimbăm atitudinea față de stres.
  2. Apa. Creierul nostru la 85% este constituit din apă. El nu poate rezista nici la o pierdere minimă de lichide. S-a confirmat experimental că chiar insuficiența de 1% de apă, acționează asupra dimensiunii creierului, asupra procesului de gândire, atenție, memorizare, reduce capacitățile mintale ale omului. Aceasta se datorează faptului că materia cenușie a creierului suportă o presiune puternică în timpul prelucrării informației. S-a demonstrat că insuficiența de apă, poate considerabil afecta performanța copilului la școală, productivitatea muncii adulților. Consumul de apă calitativă din punct de vedere biologic, crește productivitatea creierului cu 14 %.
  3. Lecitina. Este o fosfolipidă, baza tuturor membranelor organismului uman. Creierul este format 1/3 din lecitină. Aceasta răspunde pentru dezvoltarea sistemului nervos, formarea intelectului copilului în viitor, asimilarea materiei școlare, capacitatea de a-și concentra atenția în timpul lecțiilor. Lecitina contribuie la formarea și conservarea memoriei, reduce nervozitatea și iritabilitatea. Lecitina este necesară organismului, ca material de construcție pentru actualizarea și ”repararea” celulelor afectate. Lecitina se conține în produse cu un conținut înalt de grăsimi. Ouă (în gălbenuș), ficat de vită și găină, semințe de floarea-soarelui, nucușoare (alune grecești, arahide) , pește, carne, linte, boabe de soia, avocado, brânză grasă de vacă. Din păcate, pentru a primi doza zilnică necesară de lecitină, va trebui să consumăm o cantitate mare de produse grase, ceea ce crește nivelul de colesterină. Din acest motiv, se recomandă aprovizionarea creierului cu lecitină prin intermediul suplimentelor alimentare.
  4. Ginkgo Biloba – nu întâmplător este numit ”Pomul ce prelungește viața”, simbol al rezistenței și longevității. Acesta este un stimulent puternic al memoriei și concentrației nu doar la persoanele în etate, dar și la tinerii ce depun efort intelectual mare. Contribuie la asigurarea aprovizionării stabile a celulelor creierului și inimii, cu oxigen și substanțe nutritive, reduce stresul emoțional. Datorită proprietății de a inhiba procesul de formare a plăcilor de colesterol și a îmbunătăți metabolismul în celulele creierului, previne dezvoltarea bolii Alzheimer. Ginkgo Biloba poate fi consumat ca supliment alimentar.
  5. Grupele de vitamina B. Acestea au un rol important în procesul de îmbunătățire a memoriei și concentrării atenției. În componența lor intră 8 vitamine: В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 și В12. Să vorbim despre unele dintre acestea. B1 sau tiamina – în caz de insuficiență se înrăutățește memoria și atenția, apar tulburări de somn, ritm cardiac, apare iritabilitatea. Această vitamină nu se acumulează în organism, motiv din care trebuie să vină odată cu consumul alimentelor. Vitamina B1 se conține în semințele de floarea-soarelui, hrișcă, mazărea verde, ficat, cartofi, orez brun, pâine din făină integrală.

    Vitamina B5 sau acidul pantotenic — în caz de deficiență se înrăutățește memoria, concentrarea, vederea, apar insomniile și iritabilitatea. Această vitamină ajută la depășirea situațiilor de stres. Se conține în linte, arahide, ciuperci, varză, fulgi de ovăz. Vitamina B6 sau piridoxina – necesară în caz de muncă intelectuală intensă, la pregătirea pentru susținerea examenelor. În caz de deficiență, se înrăutățește memoria și apar tulburări de somn. Se conține în: nuci, morcov, roșii, cireșe, căpșună, portocale, carne, produse lactate, boboase, ouă de găină.

    Vitamina B12 — necesar în profilaxia tulburărilor neurologice, îmbunătățirea memoriei și concentrării atenției, anemie, întărirea imunității. Se conține doar în produse de origine animală: carne de vită, hering, scrumbie, carne de porc, produse lactate, ouă. Aceasta înseamnă că mulți vegetarieni au lipsă de această vitamină. Dacă nu consumați o cantitate suficientă de carne sau produse de origine animală, atunci ar trebuie să compensați lipsa vitaminei B12, prin consum de suplimente. <
  6. Somnul. Pentru îmbunătățirea memoriei și concentrării atenției, avem nevoie de opt ore de somn sănătos de noapte, deoarece anume în asemenea interval de timp creierul și sistemul nervos se reabilitează.
  7. Oxigenarea. Să nu uităm de oxigen, ceea ce înseamnă că trebuie să ne formăm obiceiul de a merge la plimbare zilnic, câte 1,5-2 ore și să aerisim cât mai des încăperea în care ne aflăm.

Sănătate!



Jana Preteca
Jana Preteca

Medic homeopat, categoria I. Membru al Ligii Internaționale a Medicilor Homeopați. Terapeut. Diagnosticare prin biorezonanță și tratament. Mezoterapie. Monitorizarea pacienților ce doresc să fie sănătoși (4 pași de reabilitare și păstrare a sănătății). Psiholog.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Jana Preteca — Psiholog Tel.: 0 690-42-510

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»