Articolul se referă la temele:

Oboseala cronică. Cum combatem această stare?0

Oboseala cronică. Cum combatem această stare?

Psihologul Daria Nemerenco explică de unde se ia oboseala cronică și ce trebuie să întreprindem pentru a ne ajuta pe noi înșine.

Una dintre cele mai frecvente teme discutate în cadrul consultațiilor este oboseala. Aceasta ar putea suna în felul următor: "m-am săturat de toate", "nu mai vreau nimic", "nu am energie de a face ceva", "nicidecum nu mă pot odihni".

Din punct de vedere psihologic, această stare ar putea avea o mulțime de motive. Prima ce am putea face – să ne analizăm viața din perspectiva echilibrului odihnă-muncă. Răspundeți sine însuși la următoarele întrebări: Nu vă supraîncărcați? Care sarcini concrete vă epuizează? Le-ați putea schimba sau transmite unei alte persoane? Aveți suficient timp pentru odihnă? Reușiți să vă reabilitați? Cu siguranță vi se potrivesc timpul și forma de odihnă pe care o practicați acum? Aveți timp pentru a nu face nimic? Sau aveți program încărcat, cu sarcini exclusiv profesionale și cotidiene?

Întocmiți o listă de activități care vă încarcă cu energie, vă relaxează. Și neapărat planificați timp de odihnă în timpul săptămânii. Alocați în mod special timp pentru odihnă, la fel precum pentru alte sarcini.

Doi — analizați situația actuală din viața dv., nu conține aceasta anumiți factori care influențează asupra insuficienței de forțe: evenimente traumatizante, conflicte, relații dificile, lipsa satisfacției de la munca efectuată. Este important să înțelegeți ce anume vă absoarbe puterile. Adesea ar putea fi vorba despre un proces de suprimare sistematică a unor emoții neplăcute, de exemplu, furie, supărari, frică, decepționare. În acest caz, devenim la fel ca un pahar plin cu apă, și toată energia se consumă pe menținerea acestor sentimente în interior. Și astfel apare oboseala.

În această situație trebuie să înțelegeți care anume sentimente se acumulează, cu referire la ce persoane sau evenimente din viața dv. În continuare, să găsiți o modalitate adecvată de a le trăi, exprima, precum și o soluție pentru situația din viață care nu vă satisface.

În cazul în care vă ciocniți de sentimentul că toate sferele vieții sau cele mai importante, la momentul de față nu vă satisfac și acesta este motivul din care ați obosit de toate — probabil sunteți într-o criză personală. Este important criza să fie studiată, trăită, trebuie să fie descoperite surse noi pentru viață.

Fiecare oboseală cumulativă și de durată, trebuie investigată în mod individual. Este o stare în care e destul de dificil să te afli, adesea nu-ți ajunge putere nici pentru a analiza ce se întâmplă în viață. Este important să vă adresați la timp unui spacialist, care vă va ajuta să conștientizați ce se întâmplă anume și ce modalități de scăpare din această stare există.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Daria Nemerenco — Психолог Tel.: 069 39-45-85

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»