Articolul se referă la temele:

Cum învățăm să avem încredere în lume. Și prin ce este periculoasă neîncrederea0

Cum învățăm să avem încredere în lume. Și prin ce este periculoasă neîncrederea

Mulți oameni trec prin viață fără a avea încredere în ea, în lume, în oameni. Le este extrem de dificil să creadă în prietenia și înțelepciunea vieții. Ei sunt singuri nu doar în exterior (fără persoane apropiate), dar, de asemenea, pe plan intern – nu sunt integrați în niciun grup, nu sunt parte a ceva mare, nu au spete sigure, nici credință, nici siguranță, nici certitudine.

Iluzia stabilității

Într-o asemenea stare, evident, apare necesitatea stringentă de a se proteja - de a-și înconjura viața cu niște ziduri înalte de neîncredere în tot și în toți, de a proteja viața cu iluzia ”stabilității”, ”rezistenței”, ”siguranței în ziua de mâine”. Doar astfel, se creează impresia că totul este sub control, că ești bine și toată lumea e în ordine. Însă, aceasta nu e mai mult decât iluzie.

Stabilitatea nu poate fi atinsă. Viața stabilă fără de probleme și schimbări bruște, neașteptate, este accesibilă doar… trupurilor din morgă. Iată la cine într-adevăr totul este măsurat și predeterminat. Dacă, însă, omul e mai curând viu, decât mort – tendința de a menține stabilitatea în viață, va avea, mai degrabă, un rezultat invers în rânduri repetate: anxietate.

Neîncrederea este o piedică

Dacă frecvent vă faceți griji cu motiv și fără, întrebați-vă:

  • cât de ușor vă adaptați la schimbările din viață;
  • cât de flexibil sunteți și capabili de a vă schimba opinia;
  • cât de strâns vă țineți de modelele familiare, cunoscute, stabile de comportament și trai?

Cel mai probabil vă veți afla printre cei care se alarmează chinuitor cu orice ocazie, care trăiesc în tensiune permanentă și stres fără nici un motiv aparent. Mai bine zis, bineînțeles, motive întotdeauna se vor găsi! Întrebarea e cât de serioase sunt? Cât de reale sunt? Și oare chiar sunt atât de serioase, încât să vă alarmați?

Pentru oamenii fără încredere în lume și Univers, orice schimbare ia amploare catastrofală, atunci când viața se îndreaptă spre iad, totul se ruinează, pământul alunecă de sub picioare. Pentru asemenea oameni, nu există ”viață în pace”, armonie interioară – sunt mereu tensionați, în luptă permanentă pentru supraviețuire, anxietate constantă, îndoială și incertitudine. Iar în cazul crizelor reale și obiective – în genere este dezastru.

Apropo, de asemenea simptome frecvent suferă bărbații de succes, cât de paradoxal nu ar fi. Doar anume neîncrederea în tot îi impune să ”îmbrace” armura, să devină puternici, autoritari, de dorit agresivi, pentru a putea supraviețui, de a se apăra în această lume ostilă. Bineînțeles, ei niciodată nu vor vorbi despre aceasta, și puțini care vor recunoaște acest lucru chiar sine însuși. Dar armura nu le oferă relaxare și liniște totală. Aceste sentimente importante pentru orice om sănătos și desăvârșit din punct de vedere psihologic – liniște, armonie și relaxare – sunt oferite doar de credință.

A crede și a obține sprijin

Credință în ce? În orice. În Dumnezeu. În Univers și legile sale înțelepte. În Karmă. În psihoterapie. În îngerii-păzitori care ajută și protejează. În înțelepciunea și dreptatea vieții, legilor vieții și a tot ce înconjoară. În virtutea lui Muladhara, dacă vreți. Important e să ne dăm seama că suntem parte a ceva mare. Și să știm că în spatele la tot nu stă o întâmplare, nici norocul, nu un coleg mai norocos, care va călca peste capuri dacă va fi cazul, nu o amestecătură confundă de lovituri și vânătăi oferite de viață. Ci există un lanț clar de relații cauză-efect, care nu dau eșecuri, care mereu funcționează ideal. Și cel mai important, e să aveți încredere în faptul că tot ce se face, e spre bine.

Eu conștientizez cât de mototolită este această expresie, că aceasta parcă nu ar mai avea valoare … Dar haideți să-o oferim din nou sens. Deoarece este adevărat – orice, accentuez: ORICE schimbări, evenimente, întâmplări, nu se produc pur și simplu, toate au o cauză și un scop. Și toate se produc spre bine. Oamenii de succes cunosc că nimic nu împinge înainte mai bine, decât o criză. Nimic nu oferă o dezvoltare mai bună, decât situațiile dificile. Iar dezvoltarea – aceasta și este viață!

Dacă omul crede, dacă imaginea lui despre lume este umplută cu ceva, dacă el cumva își explică de unde vine și spre ce merge, va sta liniștit pentru spatele său. Acesta va fi mereu acoperit de încrederea în faptul că chiar atunci când va cădea – totul în această lume îl va ajuta să se ridice din nou pe picioare. Universul și lumea sunt cointeresate anume în asta, și nu în aceea de a ne rupe aripile și a ne transforma în invalizi ai fericirii și bucuriei.

Modalități de vindecare

Așadar, să rezumăm. Pentru a avea mai multă încredere în lume, pentru a căpăta liniște sufletească și a înceta să vă îngrijorați mereu, trebuie:

  1. Să tindeți să păstrați liniștea în orice situație. Anxietatea creează aparența unei activități intensive, ceea ce duce la pierderea puterii, dar nu oferă niciun rezultat.
  2. Să credeți. În orice vreți. În sine, în propriile puteri, în divinitate, în asistenți. Conștientizarea faptului că luați parte la ceva mare, înalt, mai bun și, obligatoriu – mai puternic, care va fi mereu de partea dumneavoastră.
  3. Să vă reamintiți mereu despre faptul că viața nu este contra dvs., ci de partea dumneavoastră. Prin urmare, orice nu s-ar întâmpla – căutați momentele pozitive, posibilitatea de dezvoltare și schimbare spre mai bine.
  4. Să înțelegeți că îngrijorarea și temerile doar formează și atrag în viața noastră ceea de ce ne este frică. Din acest motiv, dacă nu vreți ca soțul să vă părăsească – încetați să vă faceți griji din acest motiv. Căutați încredere în sine, dezvoltați-vă, lucrați asupra propriei persoane, ieșiți din cercul vicios al grijilor inutile și treceți la acțiuni reale! Atunci veți începe să visați, doriți, credeți, sperați – aceasta la fel vă va forma viața și viitorul, însă deja sub semnul ”plus”.

Vă doresc armonie și liniște interioară!


Olesea Boguțcaia

Psiholog practician. Membru al Asociației Psihologilor și Psihoterapeuților din R. Moldova, membru al Asociației psihologilor practiciei GIPNART. Nominalizată pentru premiul Voluntarul Anului în cadrul RVC.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Olesea Boguțcaia — Psiholog Tel.: 060 309-379

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»