Articolul se referă la temele:

Propriul apartament în Chișinău pentru familiile tinere8

“Din fragedă copilărie, Moș Dovleac visa că o să aibă cîndva propria casuță și în fiecare an cumpăra cîte o cărămidă pentru viitoarea casă.(...) într-un final, casa a ieșit micuță ca un porumbar. „Dacă ași fost un porumbel, se gîndea Moș Dovleac, mi-ar fi fost foarte confortabil aici.”

Gianni Rodari "Aventurile lui Cepelică"

În copilărie, acestă istorioară unora li se pare doar o născocire hazlie. Dar atunci cînd cresc și își creaza propria familie, mulți moldoveni se regasesc în personajul lui Moș Dovleac. Dacă nu ați avut norocul să primiți drept moștenire o locuință în aria orașului, cu siguranță problema locuinței pentru dvs. este una dureroasă.

Cum să trăiești, cînd nu ai unde să trăiești? Dacă opțiunile „închiriere” și „traiul cu soacra” sunt pentru dvs. o soluție temporară, atunci nu vă rămîne decît să strîngeți bani pentru procurarea unui apartament. Care este suma minimă de bani, necesară pentru cumpărarea unui apartament în Chișinău? Unde putem găsi o locuință bună și ieftină? Merită oare ca familiile tinere să aștepte ajutor din partea statului? La acestea și multe alte întrebări ne va răspunde Dumitru Tărăburca — vicepreședinte, Camera Națională de Imobil din Republica Moldova; membru, Uniunea Asociațiilor de evaluatori din Eurasia; director, compania de consultanță în imobil “GOFMA Consulting”.

Care sunt șansele reale, pentru o familie tînără, de a face rost de o locuință în Chișinău?

Dacă e să vorbim despre o familie tînără tipică, atunci șansele sunt destul de mici. Pentru că ce înseamnă o familie tînără? Doi tineri care se află la început de carieră, cu un salariu mediu de 3-5 mii lei. De asemenea ar putea sa aibă copii mici. Asta înseamnă că veniturile familiei sunt și mai mici (mama se afla în concediu de îngrijire a copilului și nu lucrează), dar cheltuielile mult mai mari. Cu un asemnea venit, raportat la prețul unui apartament în capitală (de la 25 mii euro pentru un apartament cu o odaie) este ireal să aduni suma necesară pentru un apartament. Chiar și pentru acei care au propria afacere și un venit mai mare decît salariul mediu pe țară, este dificil.

Dvs. spuneți minim 25 mii..., dar în spoturile publicitare, adesea pot fi auzite unele oferte destul de accesibile — de la 15 mii euro?

Aceasta e doar publicitate. În realitate, asemenea prețuri nu există. Pentru suma de 15-17 mii euro, probabil, o să vă propună o mansardă în „variantă albă”, încă neconstruită. Și foarte probabil, că nici nu va fi construită. Iar dacă totuși o să aveți noroc și casa va fi dată în exploatare, nu uitați că veți mai avea ne voie de încă 15 mii, pentru finisarea și amenajarea locuinței (instalarea blocului sanitar, instalarea ușilor interioare, finisarea pereților și tavanului etc). Deoarece aceste lucrări nu sunt incluse în „varianta albă”.

Dar dacă apelăm la serviciile de creditare sau ipotecă?

Toate produsele de creditare existente, la moment, în Moldova, nu se potrivesc unei familii tinere cu venituri medii. Deoarece, pentru obținerea unui credi,t este necesară depunerea unei prime rate de minim 30%. Pentru cumpărarea celui mai accesibil apartament la prețul de 25 mii euro, asta ar însemna — 7,5 mii, o suma déjà mare pentru o familie tînără. Plus - restul sumei, care urmează a fi achitată — încă, 18 mii euro, neluînd în calcul procentele care sunt și ele destul de mari. E greu de imaginat cum e posibil să trăiești, să te alimentezi, să achiți facturile pentru serviciile comunale și concomitent să mai achiți și credidul, chiar dacă acesta va fi oferit pentru o perioadă de 10 ani (puțin probabil). De obicei, la noi, creditele se oferă pentru 2-3 ani, deoarece și băncile nu vor să-și asume riscul.

Dar cum rămăne cu diversele programe sociale? Unele din ele propun credite, la un procent destul de mic, de exemplu “Prima casă”?

Proiectul despre care vorbiți, aparent, există și procentele sunt destul de mici. Însă conceptul acestui proiect, din start este foarte limitat. Nimeni, din cercul meu de cunoștințe, nu a reușit să beneficieze de acest program. Adică, putem conchide că de fapt, nu e un program social, ci mai degrabă o promovare politică.

Cum lucrează programele impotecare guvernamentale în Vest? Acolo, de exemplu, dacă un profesor ia un credit ipotecar, atunci statul se prezintă în calitate de garant și acoperă cea mai mare din cheltuieli, la bancă — 50-80%. Acesta pote fi numit cu adevărat — program social. Dar la noi, din păcate, de la declarația de independență a Moldovei, nu a existat nici un program social real pentru asigurarea familiilor tinere cu locuințe. Fiecare din cei ce s-au aflat la guvernare, a promis cîte ceva, și a făcut, aparent, mari eforturi în acestă direcție, dar fără nici un rezultat pozitiv.

Poate problema este în sărăcia statului nostru?

Problema sărăciei, la noi, există cu siguranță. Dar ea poate fi rezolvată. Multe țări vestice sunt gata să ne ajute financiar, să ne ofere bani pentru programe sociale eficiente. Dar instabilitatea din țară, corupția și interesele personale ale celor de la guvernare — blochează accesul oamenilor simpli la acești bani.

Astăzi, locuințe sociale în Moldova, construiesc doar unele organizații neguvernamentale din vest. Dar fac ele acest lucru, doar în afara orașului, lucrînd direct cu autoritățile locale, însă de aceste locuințe beneficiază doar familiile cu copii invalizi.

Deci, care sunt opțiunile unei familii tinere de a face rost de o locuință?

Prima opțiune — să ceară ajutorul părinților, desigur dacă aceștia sunt în stare să-i ajute. A doua — să plece peste hotare, să lucreze acolo cîțiva ani, pentru a acumula suma necesară. A treia — să ia în considerare opțiunea procurarii unei locuințe în suburbii. De exemplu în Cricova, cu suma de 15-20 mii euro se poate cumpăra o locuință decentă. Dar nu trebuie să uităm de faptul că uneori, condițiile de trai în suburbii lasă de dorit, accesul la “plăcerile civilizației” este limitat, dar pot apărea și probleme cu transportul. Astfel, acestă obțiune nu este convenabilă pentru orice familie.

Citiți în partea a doua a interviului: Dumitru Tărăburca oferă sfaturi celor care deja au acumulat suma necesară procurării unui apartament în Chișinău.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 7

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 20 ian. 2014 15:48 #1 IC ♉

    Второй вариант — уехать за границу, поработать там несколько лет и собрать нужную сумму. deacum e cam greu sa pleci pe mai mult timp peste hotare

    Răspundeți
  • 22 mar. 2016 13:51 #2 Viktoritza Leșan

    suntem familie tinara cu un copilas de 1,5 ani si inchiriem gazda in Chisinau...nu cred ca plecarea sotului peste hotare pe citiva ani este solutia optima pentru a avea o casa ci mai probabil pentru o familie destramata

    Răspundeți
  • 18 iul. 2016 17:25 #3 Oktavian Mereuta

    Если снимать квартиру по 150 евро в месяц ,то в течение 20 лет накапливается 36000 евро _это столько примерно сколь стоит квартира ,так как тогда можно купить квартиру в кредит или просто купить, если сам живеш на съёмной квартире и к том уже имеешь детей ,а почему нельзя взять квартиру без первого взноса а просто платить за неё 150_200евро в месяц и за 20 лет рассчитатьса за неё? Такой вариант никого не устроит не так ли?

    Răspundeți
  • 04 iul. 2017 00:52 #4 Inga Drobot

    #3 Oktavian Mereuta, А разве есть такой вариант чтобы платить ежемесячно без первого взноса???? ЕСЛИ БЫ!!!!

    Răspundeți
  • 06 nov. 2017 19:12 #5 Надежда Чепиль

    #3 Oktavian Mereuta, такой кредит никто не даст, к сожалению, компаниям нет никакого смысла выдавать такой кредит, они на этом не зарабатывают. Но государство могло бы и подумать о молодых беспомощных семьях, так как не у всех есть кумовья, родители , и не все могут уехать.

    Răspundeți
  • 06 nov. 2017 19:16 #6 Надежда Чепиль

    #5 Надежда Чепиль, не вижу смысла этой статьи, вице-президент Национальной палаты Недвижимости РМ Дмитрий Тэрэбурка ответил ровно столько ,сколько люди и сами об этом знают. Вместо того чтоб пиариться лучше бы реально рассмотрели бы этот вопрос у себя там

    Răspundeți
  • 27 nov. 2017 16:04 #7 Veronica Vasilaki

    #6 Надежда Чепиль, Наверное пора вас делать вице-президентом Палаты недижимости) Раз вы знаете больше эксперта, и как там все изменить на благо людей.

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»