Articolul se referă la temele:

Podeaua în camera copiilor. Alegem din 5 opţiuni4

Camera copiilor nu este birou, living sau pivniţă. Este camera celei mai scumpe fiinţe din viaţa dvs.! Iată de ce, în ea totul trebuie să fie cât mai ecologic, estetic şi ergonomic posibil. În special podeaua, pe care micuţul petrece o parte însemnată de timp. Dacă sunteţi la etapa de planificare a reparaţiei în casă şi vă gândiţi cum ar trebui să fie podeaua pentru camera copiilor, articolul nostru vă va fi de mare ajutor.

Pentru analiză, alegem 5 tipuri de podele, care sunt cel mai frecvent regăsite în camerele copiilor: linoleum, mochetă, laminat, parchet şi plută. Să vorbim în detaliu despre fiecare tip.

Linoleum

+ Preţul avantajos şi instalarea uşoară, de multe ori, înclină balanţa în folosul acestui material. Mai ales că linoleumul este uşor de întreţinut: aţi vărsat suc — nu e o problemă, puteţi uita de aspirator — ai spălat cu mopul umed şi stai liniştit. Pentru camera copiilor cel mai potrivit linoleum este cel cu bază ţesută şi neţesută, şi care are baza din spumă PVC.

- Ca orice polimer, chiar şi cel mai bun linoleum elimină aburi care acţionează negativ asupra sănătaţii copilului. Al doilea minus — izolaţie termală slabă, mai ales linoleumurile ierftine, din straturi subţiri. Dacă linoleumul se întinde direct pe podeaua de beton, există o mare probabilitate, jucându-se pe podea, copilul să facă pielonefrită.

Preţ: de la 70 lei m².

Mochetă

+ Moale, confortabil, nu staţi cu grijă dacă copilul stă jos, mai ales dacă sub mochetă este şi un strat de linoleum, laminat sau alt tip de podea. Un alt avantaj este preţul mic.

- Mochetele, mai ales cele cu fire lungi, sunt locuri ideale pentru acumularea de praf, din acest motiv medicii pediatri sunt contra întiderii acestora în camera în care se joacă copiii. Covoarele din fire naturale nu sunt recomandate şi din motiv că pot fi alergice sau dat fiind faptul că ar putea acumula diverse microorganisme. Dar, dacă oricum aveţi mochetă în camera copiilor, aveţi grijă să o curăţaţi de 2-3 ori în săptâmână, iar de 2 ori pe an să o duceţi la curăţătorie chimică.

Preţ: de la 70 lei m², pentru mochete subţiri, pentru mochete cu firi lungi — de la 170 lei m².

Laminat

+ În comparaţie cu opţiunile anterioare de termoizolare, este o izolare termică destul de bună (dacă are şi substrat). Rezistenţă — laminatul scump face faţă atât zgârâieturilor de lopăţică, cât şi invaziunii tancurilor de jucărie. De asemenea, laminatul este foarte uşor de întreţinut — cerneala, carioca, se curăţă cu o cârpă umedă, nu este nevoie de aspirator.

- Iarăşi — material artificial, nu este recomandat pentru bebeluşi. Multe tipuri de laminat au suprafaţa alunecoasă, — destul de periculoasă pentru un copil neastâmpărat.

Preţ: de la 100 lei pentru , dar pentru camera copiilor mai bine să luaţi laminat mai bun, mai durabil şi nu atât de alunecos — de la 170 lei m².

Pluta

+ Ecologic — un factor important pentru adepţii a tot ce este natural pentru copii. Izolare fonică şi termică foarte bună — nu ai nevoie de straturi groase, ai senzaţia de podea caldă (dacă deja aveţi instalată podea caldă nu este recomandată pluta, proprietăţile sale de izolare nu vor permite căldurii să circule).

- Preţuri mari. Este necesar ca suprafaţa să fie perfect netedă (în special în cazul panourilor de plută ce se încleie), în caz contrar, în locul unde nu este podeaua netedă, vor apărea valuri. La fel, unele mame susţin că podeaua de plută nu este la fel de netedă ca cea din laminat, de asta pantalonaşii copiilor se rup foarte repede.

Preţ: de la 400 lei m². Frizul de plută — de la 110 lei pentru un metru ster. Instalarea: 40-50 de lei m².

Marian Guţu, consultant într-un magazin de materiale din plută (poza nr.1):

Panourile de plută permit copilului să se joace liniştit pe podea, fără a exista riscul ca el să răcească. Unii cred că pluta este un material prea moale şi că ar rămâne urme de la mobilă pe ea — este o caracteristică doar a tipurilor ieftine de plută. Alegeţi pluta acoperită cu Xtreme WRT — acest strat oferă rezistenţă şi stabilitate faţă de tocurile de la pantofi, picioruşele de la mobilă şi asigură curăţarea uşoară a podelei.

Parchet

+ Ecologic — nimic nu poate fi mai bun pentru camera copiilor, decât lemnul natural. Şi ecologic, şi frumos, şi durabil. Mai mult decât atât, nu contează dacă este parchet integral sau din fâşii, pe o astfel de podea poţi sta, te poţi juca şi se curăţă uşor (dacă este acoperit cu un strat de lac).

- Preţ mare. Cea mai accesibilă opţiune — fâşiile de parchet; cea mai costisitoare – parchet artistic (mozaic), atunci când bucăţile de parchet sunt aranjate astfel încât să formeze un ornament.

Preţ: de la 200-240 m².


Să vorbim puţin şi despre podeaua caldă

Grigore Rotari, director al unei companii care exportă echipamente pentru încălzirea pardoselii (imaginea nr.2):

Mulţi dintre clienţii noştri montează pardoseală încălzită anume în camera copiilor, încercând astfel să ofere copiilor căldură şi confort. Costul echipamentului pentru astfel de instalaţii variază, în funcţie dacă această încălzire ca fi de bază sau adiţională celei centrale sau autonome. Totuşi, preţul pentru un metru pătrat porneşte de la 250 de lei. Cu cât este mai mare suprafaţa, cu atât preţul este mai mic. Lucrările de instalaţie costă în jur de 150 de lei pentru un metru pătrat.

Atunci când cumpăraţi cablu, acordaţi atenţie calităţii acestuia, doar va fi acoperit cu strat de beton, iar în cazul deteriorării, reparaţia este foarte dificilă. Fiţi atenţi şi la sistemul de cuplare a cablurilor (cald şi rece) — hem-system. Acesta prelungeşte durata pardoselii, producătorul oferind o garanţie de 20 de ani.

Trebuie de menţionat că instalarea încălzirii în podea este iraţională, dacă preconizaţi să aşterneţi parchet sau plută — aceste materiale au o izolare termică mare şi limitează nu doar răceala betonului, dar şi căldura pardoselii. De fapt, podeaua dvs. va încălzi vecinii de la etajul de jos, şi nu pe copii dvs.!

În plus — dacă în camera copiilor este instalată podea încălzită, aveţi grijă să regulaţi încălzirea per ansamblu, să nu fie aerul în cameră prea uscat. Desigur, intenţiile părinţilor sunt întotdeauna cele mai nobile,dar un microclimat sănătos este mult mai important pentru micuţ, decât cele mai moderne, mai frumoase, cele mai calde şi mai scumpe tipuri de podele!

O alegere reuşită şi finisare cât mai rapidă a lucrărilor de reparaţie!

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»