pazl

Articolul se referă la temele:

Vet-Exotica — asistență veterinară profesională acordată animalelor de companie și speciilor exotice de animale și păsări.

Domenii de specializare:

10 întrebări adresate medicului veterinar1

10 întrebări adresate medicului veterinar

Aveți un animal de companie, deci aveți și întrebări pe care să le adresați medicului veterinar. În exclusivitate pentru portalul Familia.md, la întrebările stăpânilor animalelor de companie răspunde medicul veterinar, directorul clinicii "Vet-Exotica", Natalia Cosiacova.

Prima întrebare. Acasă este frig — cum protejăm de suprarăcire animalele de companie? Noi avem pisică, câine și papagal.

Perioada tradițională de disconfort termic în apartamente — toamna devreme și primăvara. În această perioadă stăpânii de animale trebuie să-și trateze cu mai multă atenție animalele de companie: dacă au blană scurtă, nu vă fie rușine să-i îmbrăcați într-o vestă și să le oferiți hrană cu mai multe calorii. În același timp, dacă este vorba de câini, atunci trebuie să-i scoateți la plimbare pentru ca organismul lor să se adapteze la temperaturi diferite. Așternutul ușor de vară al câinelui, trebuie înlocuit cu unul mai cald, poate fi o păturică de lână.

Dacă aveți o pisică, îi puteți meșteri o căsuță special pentru aceasta, în care animalul s-ar putea ghemui. Iar papagalului trebuie să-i prelungiți lumina zilei, agățându-i pe colivie o lampă.

Nu uitați să contactați sau să efectuați o vizită medicului veterinar pentru a vă consulta în privința administrării vitaminelor. În cazul în care animalul dvs de companie este destul de bătrân sau suferă de o boală cronică, este necesară să întreprindeți anumite măsuri de profilaxie. În special trebuie să acordați atenție riscului infecției urogenitale, bolilor respiratorii.

Perioada rece a anului reprezintă o adevărată încercare și pentru animalele astmatice, cele predispuse la bronhopneumonii, animalele care suferă de boli de inimă, cu tensiune ce variază din cauza vremii de afară. La fel de precauți trebuie să fie stăpânii de animale de companie atunci când a fost deja inclusă încălzirea, dar afară nu este chiar frig.

Frecvent, ieșind din casă, stăpânii animalelor de companie deschid geamurile pentru a aerisi încăperea, creând astfel curent în casă, care chiar și la cele mai sănătoase animale pot provoca rinite, conjuctivite, otite, cistite și așa mai departe. Iar în cazul papagalilor, poate provoca chiar moartea! Da, este necesar să aerisiți apartamentul, dar trebuie să o faceți cu precauție și prudență.

Întrebarea nr. 2. Câinele și-a rupt un dinte. Ce facem?

Bineînțeles, să mergeți imediat la medic. Doar este important să știți nu doar ce să faceți cu dintele rupt, ci și din ce cauză s-a rupt acesta. În natură, lupii, care sunt înrudiți cu câinii, chiar dacă rod în permanență oase uriașe. Iar în cazul în care apare o problemă de dinți, în sălbăticie un asemenea animal moare: fiind lipsit de posibilitatea de a se alimenta corespunzător, animalul începe să-și piardă puterile.

La animalele noastre de companie, modificate genetic prin acțiune selectivă, dinții nu sunt atât de sensibili la deteriorare, deoarece:

  1. există posibilitatea de a efectua îngrijirea orală zilnică (cu diferite paste, geluri, produse de igienă orală, comprimate (airflesh), periuțe speciale etc.
  2. sunt efectuate vizite periodice la medic pentru efectuarea controlului dinților cu ultrasunet și tratamentul corespunzător de restabilire a emailului;
  3. se efectuează profilaxia și tratamentul paradontozei și gingivitei.

Dar, din păcate, în țara noastră oamenii se adresează la veterinar doar atunci când animalul aproape nu are nici un dinte. Iar cei care au rămas, din cauza că sunt stricați, cauzează asemenea boli precum:

  1. displazia maxilarului cu fuziunea canalelor în cavitatea nazală (aceasta este o patologie foarte gravă, care provoacă rinită purulentă);
  2. pancreatită și ulcere stomacale.

Pe lângă toate acestea, din punct de vedere științific s-a demonstrat că animalul care suferă de exces de tartru este predispus la boli de rinichi, afecțiuni ale sistemului cardio-vascular și ale glandelor perianale. De aceea, în timpul fiecărui control medical de rutină al animalului sau la fiecare vizită la veterinar, nu uitați cât de importantă este examinarea cavității bucale.

Întrebarea nr. 3. Cum protejăm pisica și câinele de kilograme în plus? Ce facem în cazul în care animalul permanent ne cere ceva gustoșel?

Problema obezității la animale este o întrebare nu mai puțin actuală decât la oameni. Doar cu cât mai mare este greutatea, cu atât mai mult vrei să mănânci. Și cu atât mai mare este predispunerea spre diferite boli. Potrivit datelor statistice, animalele obeze sunt mai predispuse către boli ale sistemului cardio-vascular și musculo-scheletic. Mai mult, kilogramele în plus pot fi cauza problemelor pielii la animale, precum și diabet zaharat de gradul 2. Să nu uităm că de multe ori noi singuri oferim prea multă mâncare animalelor, le dăm diferite delicii pentru a compensa cumva lipsa de atenție.

Ce facem dacă totuși apar kilogramele în plus? Micșorați porțiile, faceți-le mai puțin calorice. Terciurile le schimbăm cu legumele înăbușite, hrana cu grăsimi o înlocuim cu hrană dietică, cu mai puține calorii. Da, animalele vor fi nemulțumite, ar putea să nu mănânce chiar vreo trei zile, dar fiți răbdători și fermi. Credeți-mă în acest fel nu veți dăuna animalului, dimpotrivă, îl veți proteja de diferite probleme. Când în farfurie este mâncare, animalul nu va suferi de foame, și deja peste o săptămână veți observa cum câinele sau pisica dumneavoastră mănâncă hrișcă cu mare plăcere. Porția de mâncare a unui câine se calculează ușor: în gând eliminați din volumul capului animalului urechile și botul — obțineți dimensiunea stomacului.

Raportul conținutului unei porții de mâncare trebuie să fie aproximativ următorul: 30% proteine (carne, ouă, brânză), 30% carbohidrați (cereale), 35% produse suculente (legume fierte), 5% grăsimi. În cazul în care animalul primește hrană din comerț, pe ambalaj găsiți tabelul de calcule, raportul dintre greutate și porție. Numai greutatea animalului nu se ia în considerare cea pe care o avem, ci greutatea spre care tindem. Și, desigur, nu uitați de regim: plimbări, joc, mișcare. Cât privește animalele de companie care permanent cer ceva de mâncare, în farfuria acestora trebuie să fie doar hrană sănătoasă: bineînțeles, aceasta nu este la fel de populară, dar acest lucru mai puțin contează.

Întrebarea nr. 4 Recent am aflat că sunt însărcinată. Acasă am pisică. Se spune că pisicile sunt periculoase pentru gravide — este adevărat?

Întrebarea nr. 4 Recent am aflat că sunt însărcinată. Acasă am pisică. Se spune că pisicile sunt periculoase pentru gravide — este adevărat?

Da, într-adevăr sunt cazuri când pisicile pot fi purtători de boli diferite, cum ar fi infecția cu herpes, chlamydia și toxoplasmoza. De asemenea, există paraziți care pot infecta oamenii și traversa prin bariera placentară, cauzând coccidioza, boala hidatică, ascaridoză, nematodoză și anchilostomiază. Toate aceste boli pot provoca stare de rău gravidelor, anemie, deficit de vitamine, până la încălcări ale dezvoltării fetale.

Dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să alungați animalul care trăiește împreună cu dvs.: pur și simplu trebuie să-l pregătiți pentru traiul împreună cu o gravidă, iar ulterior cu bebelușul. Dacă animalul nu a fost anterior vaccinat și tratat de paraziți, atunci viitoarea mamă și pisica trebuie să efectueze un test de sânge pentru depistarea prezenței acestor boli. Pisica trebuie vaccinată și tratată cu preparate efective contra paraziților. Slavă Domnului suntem în secolul XXI și pe piața veterinară există preparate datorită cărora poate fi exclus complet riscul îmbolnăvirii atât a pisicii, care poate ieși afară, cât a femeii gravide, care își iubește animalul de companie și nu trebuie să-l condamne la moarte sigură, doar din motiv că va deveni mamă.

Cu toate acestea, țineți cont și de faptul că dacă pisica dvs preferă carnea crudă și peștele, aceste produse ar trebui congelate cel puțin de 2 ori până a fi consumate. Animalul trebuie vaccinat împotriva rabiei și a bolilor infecțioase. La fel, o dată pe lună animalului de companie trebuie să i se efectueze tratamente profilactice împotriva paraziților externi și o dată la trei luni – de la cei interni. În cazul în care animalul iese afară, ar trebui să poarte zgardă antiparazitară.

O groază de probleme, ați putea spune. Dar să nu uităm că sunt și argumente pro: se consideră că dacă în perioada de sarcină, femeia comunică cu un animal de companie, atunci la viitorul copil se reduce cu 95% riscul de a face alergie. În prezent, alergiile sunt foarte răspândite. Totodată, copiii care cresc într-o casă cu un animal, încep să vorbească mai repede.

Acești copii încep să meargă mai repede și zâmbesc mai des. Din propria experiență pot spune că am lucrat în calitate de medic veterinar practician până în luna a 8-a de sarcină, contactam nu doar cu animalele de companie proprii, ci și cu cele care aveau nevoie de asistență medicală.

Respectând regulile de igienă și sub monitorizare constantă la medic, am dat naștere unui copil perfect sănătos. Ceea ce a fost cu adevărat dificil, e să dezvăț animalul să doarmă în același pat cu noi, demonstrându-i în același timp că pătuțul micuțului este un loc doar pentru bebeluș.

Întrebarea nr. 5. Ce trebuie să cunoască stăpânii animalelor de companie în etate? Câinele nostru are deja 8 ani.

Pentru un animal 8 ani este aproximativ jumătate din viața trăită. Evident, până la această vârstă animalul și-a format anumite deprinderi și un regim propriu. La fel ca oamenii în etate, la animalele în vârstă apar diferite boli, dobândite în timpul vieții. La cineva este afectat fondul hormonal, cineva are probleme la tractul gastro-intestinal, sistemul cardiovascular, 98% din dinți sunt afectați. Fiecare stăpân grijuliu, dacă are un animal în etate, cunoaște la ce trebuie să se aștepte într-o situație sau alta, dat fiind faptul că în mod regulat efectuează vizite la veterinar.

În același timp, mulți proprietari de animale de companie în mod greșit consideră că câinele nu mai trebuie vaccinat la această vârstă, astfel ani la rând nu vizitează o clinică veterinară. Vin deja când câinele practic nu mai are dinți, suferă de kilograme în plus, boli cardiovasculare. Evident, toate acestea scurtează viața animalului, făcându-l să sufere.

Prin urmare, persoanele care au animale de companie, trebuie să meargă la medicul veterinar cel puțin o dată pe an. Pentru a vaccina animalul, a-i efectua o examinare generală, pentru a beneficia de recomandări privind hrana și îngrijirea acestuia. După 4 ani de viață, obligatoriu trebuie să faceți analiza generală și biochimia sângelui o dată pe an. Conform rezultatelor analizei, medicul vă va oferi recomandări privind alimentația și conținutul acesteia.

*Continuarea discuției cu medicul veterinar, citiți în articolul ce urmează.

Clinica veterinară "Vet-Exotica" din Chișinău nu activează primul an. Specialiștii de aici acordă asistență medicală nu doar pisicilor și câinilor, dar și păsărilor, reptilelor, animalelor exotice. Nu uitați că sunteți responsabili de animalele de companie pe care le aveți. Aceasta înseamnă că sănătatea și bunăstarea lor este în mâinile dvs. Iar în ajutorul stăpânilor atenți și iubitori ai animalelor de companie mereu vor veni veterinarii calificați.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Vet-Exotica — Clinică Veterinară str. Minsk, 47 Tel.: 022 50-50-41, 0 696 7-84-14 www.vetexoticamd.net

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»