pazl

Candidoza. Sfaturile ginecologului Анна Кожадей (Габриелова) Candidoza. Sfaturile ginecologului

Articolul se referă la temele:

Vet-Exotica — asistență veterinară profesională acordată animalelor de companie și speciilor exotice de animale și păsări.

Domenii de specializare:

Sănătatea animalelor de companie în timpul sărbătorilor — important de știut0

Materialul partenerilor Vet-Exotica 24 decembrie 2019 2359
Sănătatea animalelor de companie în timpul sărbătorilor — important de știut

În ajunul sărbătorilor de Anul Nou, am vrea să atenționăm stăpânii animalelor de companie despre siguranța acestora în timpul evenimentelor festive. Specialiștii clinicii "VetExotica" explică căror aspecte trebuie să acordăm atenție și cum să menținem sănătatea animalelor de companie în această perioadă.

Câinii și focurile de artificii

Se apropie sărbătorile de iarnă. Iar acestea presupun — focuri de artificii și explozii de petarde. Multor câini le este frică de sunete stridente și, fiind speriați, pot chiar fugi sau mușca pe neprins de veste persoane din preajmă. Ce consecințe asupra sănătății câinelui ar putea avea o asemenea sperietură? Cum "să treacă" peste sărbătorile zgomotoase stâpânii animalelor fricoase, cum protejăm câinile, pe sine însuși și pe cei din jur de comportamentul inadecvat al animalului de companie în momente similare?

Într-adevăr, numărul persoanelor mușcate de către câini domestici în timpul sărbătorilor de Anul Nou crește cu 10%, și această agresivitate nu e incidentală ... Ideea e că în perioada sărbătorilor de iarnă, câinii cu adevărat devin mai agitați. Ei sunt nervoși, înainte de toate, din cauza agitației din jur, a obiectelor noi din casă, a invitaților gălăgioși. Anul Nou - sărbătoare de familie. Familia se întâlnește în jurul mesei, prin casă aleargă copiii și adulții — aceștia provoacă la câini agresivitate. Străduiți-vă să acordați atenție deosebită animalelor de companie preferate în aceste zile dificile pentru ele. Încercați să-i protejați de perturbări inutile. Găsiți pentru animalul de companie un colțișor liniștit, unde acesta s-ar putea odihni de mulțimea zgomotoasă.

Multor câini le este frică de zgomotele puternice, de furtună și petarde. Nu e cazul să încercați să calmați câinii speriați de focurile de artificii, aceștia ar putea crede că îi lăudați și pentru faptul că au frică și, drept consecință, frica se va intensifica. Familiarizați câinile cu sunetele puternice. Evident, cu câteva zile până la Revelion, cel mai probabil, nu veți reuși să dezvățați câinile fricos să-i fie teamă de focuri de artificii. Din acest motiv, neapărat, ieșind cu câinile la plimbare în perioada vacanței de Anul Nou, țineți-l cu zgardă. Speriindu-se de o explozie spontană de petardă, câinile ar putea fugi și s-ar putea pierde. Pe lângă sperietura puternică, câinele trăiește un șoc dureros din cauza traumei acustice. Într-o asemenea stare, animalul este capabil de cele mai imprevizibile fapte.

Foarte des, câinii care sunt acasă în timpul exploziei, sar în cadă și în ruptul capului nu vor să iasă de acolo pe tot parcursul nopții de Revelion. În același timp, mulți refuză mâncarea și apa. Cele mai multe atacuri de cord în noaptea dintre ani se întâmplă la câinii din grupul Molloser. Din cauza nasului slab dezvoltat, la aceștia se produce mai lent schimbul de aer și în timpul situațiilor de stres.

Mulți stăpâni de animale comit aceeași greșeală — își iau câinii afară în timpul focurilor de artificii de sărbătoare. După posibilitate, ar fi bine să evitați asemenea situații. Iar dacă s-a întâmplat să fie, atunci câinile neapărat trebuie să poarte fie zgardă, fie lesă. Astfel încât acesta să nu poată fugi. Dar, în general, cel mai bine câinele să fie plimbat până la miezul nopții.

Cu 7-10 zile până la festivitate, puteți începe să oferiți animalelor calmante: Cat Baiyun, Stop stres etc. La alegerea preparatului pentru animalul dv. de companie, vă ajută medicii veterinari și consultanții din magazinele zoo și din clinici.

Animalele și decorațiunile de pe brad

Cât de periculoase pot fi paietele metalice dacă nimeresc în burta pisicii? Cum prevenim asemenea situații? Ce facem în cazul în care ”ploița”, totuși, a fost mâncată: cum acordăm animalului primul ajutor și ce ne-ar propune în asemenea situație medicul vaterinar?

Nu împodobiți bradul cu beteală și paiete dacă aveți acasă pisică, iar mai ales un motănaș micuț! Firele subțiri și lungi ale decorurilor de Anul Nou, sunt atât de atractive, încât pisica este tentată să se joace cu acestea. Adesea, pisicile întâmplător înghit vârful firului (aceasta se întâmplă și din cauza particularității anatomice - mugurii de corn la pisici sunt îndreptați înapoi, spre gât, ceea ce face dificilă scoaterea firului în caz de înghițire) și corpul străin nimerește în tractul gastro-intestinal al animalului. Din cauza peristaltismului său, intestinul subțire, într-un fel este ”străpuns” de fir și se pliază. În punctul de contact al peretelui fin al intestinului și al firului, se poate produce ruptura intestinului, ceea ce cauzează peritonită și sepsis.

Simptomele prezenței corpului străin în intestin sunt stările de greața, voma după luarea mesei sau după consumul de apă, lipsa scaunului, depresia generală, toate acestea sunt însoțite de durere abdominală. Dacă bănuiți inginerarea unui corp străin este inutil, iar uneori chiar EXTREM DE PERICULOS să administrați anumite preparate (chiar și ulei de vaselină) și, mai ales, preparate care provoacă voma. E foarte periculos să încercați de sine stătător să sustrageți firul lung înghițit din animal. Chiar la cea mai mică suspecție de pătrundere a unui corp străin, trebuie URGENT să vă adresați la o clinică veterinară, dat fiind faptul că întârzierea sau auto-medicația ar putea costa viața animalului, practic în toate cazurile tratamentul este chirurgical.

În afară de folia metalică, decoruri de Crăciun sunt și globurile și jucăriile de sticlă pentru brad. A fost un caz când: un cățeluș a tras de pe brad un glob de sticlă și a mușcar din el — a suportat o mulțime de răni pe limbă și gingii. Și-a tăiat labele și nasul ... În așa caz, trebuie să examinați animalul, să-i prelucrați rănile și neapărat să arătați rănitul medicului veterinar.

Încercați să nu împodobiți bradul cu decorațiuni din sticlă, dacă aveți în casă animale.

Bucatele și sărbătorile

Problema nutriției greșite a animalelor este mereu actuală, dar mai ales — în perioada sărbătorilor cu mese copioase. Uneori e atât de dificil să te abții să arunci vreo bunătate sub masă pentru câine sau pisică: un animal de companie rar nu se va bucura de salam afumat, scrumbie sau salată cu maioneză.

Ce prejudicii cauzează bucatele de pe masa omului, animalelor de companie? Care produse, ce nu sunt predestinate pentru hrana animalelor, în special prezintă pericol? Ce facem dacă animalul de companie a făcut intoxicație sau are probleme cu tractul gastro-intestinal din cauza supraalimentării?

Anul Nou ar putea cauza animalului dv. de companie nu doar traume psihologice. Există un alt pericol pentru animale. Conform statisticii, în zilele de sărbătoare crește numărul de intoxicații în rândul câinilor și a pisicilor. Nu uitați că pisicilor și câinilor le sunt categoric contraindicate bucatele prăjite, grase, sărate, afumate, pipărate, dulciurile și produsele de cofetărie. Urmăriți ca invitații să nu hrănească animalul dv de companie cu mâncare de pe masă, și mai ales să nu le ofere băuturi alcoolice.

În timpul petrecerii, aveți grijă de animalul dv. În dans cineva dintre oaspeți ar putea, fără să observe, să calce pe lăbuța animalului sau să se așeze pe pisica, care din obișnuință se odihnește în fotoliu.

Dacă în timpul vacanței de Anul Nou plecați la odihnă și lăsați animalul de companie în grija prietenilor sau a rudelor — neapărat întocmiți pentru aceștia o notă informativă privind îngrijirea animalului și pregătiți pentru animalul de companie hrana și lucrurile necesare.

Aflați din timp contactele serviciilor veterinare ce vor activa în perioada sărbătorilor, inclusiv în noaptea de Revelion. Astfel, într-o situția de urgență nu va trebui să bateți cu animalul de companie în brațe de la o ușă închisă la alta, vă veți putea adresa direct la clinica ce activează de sărbători.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Vet-Exotica — Clinică Veterinară str. Minsk, 47 Tel.: 022 50-50-41, 0 696 7-84-14 www.vetexoticamd.net

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»