Articolul se referă la temele:

Meseria de croitor — despre avantajele profesiei și perspectivele acesteia în R. Moldova2

Din cele mai vechi timpuri meseria de croitor era considerată una nobilă. Cei mai pricepuți croitori dețineau ateliere celebre și confecționau îmbrăcăminte pentru marii aristocrați. Astfel, până în prezent, în țări precum Anglia, Italia sau Franța, atelierele de croitorie și design vestimentar sunt considerate etaloane ale eleganței și bunului gust.

Deși cu pași lenți, și la noi această meserie revine în vogă, îmbrăcămintea confecționată la comandă, după modele individualizate devenind tot mai frecvent solicitată de femeile din Moldova. Or, majoritatea doamnelor și domnițelor de la noi preferă să poarte haine nu doar calitative și frumoase, dar și concepute, croite și cusute exclusiv pentru ele.

Care sunt avantajele profesiei de croitor? De cât timp este nevoie pentru a asimila pe deplin meseria respectivă? Cum să devii croitor celebru? Despre aceasta am discutat cu Adriana Calin, fondatoarea școlii de croitorie din Chișinău — "Studio Atelier".


Adriana, cât de solicitată este actualmente meseria de croitor, în condițiile în care există atâtea mall-uri de unde putem procura îmbrăcăminte?

Cu atât mai mult! În primul rând, niciodată nu se poate compara o haină de serie, cu îmbrăcămintea cusută după un design individual. Calitatea îmbrăcămintei ce se comercializează în magazinele de la noi lasă de dorit, iar femeile din R. Moldova aleg să se îmbrace cu adevărat frumos. Mai rar, o doamnă / domnișoară care cunoaște ce înseamnă o haină de calitate, găsește ceva potrivit într-un mall. Astfel, solicită serviciile unui croitor, fie face chiar ea cursuri de croitorie pentru ca să-și poată realiza singură ideile. Vreau să vă spun că majoritatea elevelor mele învață să coase pentru sine însăși.

În al doilea rând, multe fabrici de la noi duc lipsă de angajați în domeniu. Eu personal, fiind fondatoarea unei școli de croitorie, am contracte de colaborare cu câteva dintre acestea. Adică, le pot ajuta pe eleve să se angajeze ulterior la o fabrică în calitate de croitorese.

Care sunt adevăratele avantaje ale meseriei de croitor?

După cum am menționat mai sus, unul dintre avantaje este capacitatea de a-ți confecționa modelul de haină dorit. Asimilând această profesie, devii creator și știi cum să-ți realizezi ideile.

Apoi, dacă sunteți croitor calificat, aveți șanse mari de angajare în domeniu, atât în țară, cât și peste hotare.

Serviciile unui croitor sunt mereu solicitate. Întotdeauna avem nevoie să scurtăm o pereche de pantaloni, să ajustăm o rochie sau un alt articol vestimentar.

Tu de ce ai ales anume această meserie?

Este profesia care mă reprezintă sută la sută. De mică coseam haine pentru păpuși, dar atunci încă nu mă gândeam că voi deveni cândva designer. Iar când a venit momentul să-mi aleg viitoarea profesie, am înțeles că, de fapt, aceasta este ceea ce îmi doresc cel mai mult. Am absolvit colegiul, în prezent sunt studentă la Universitatea Tehnică, și acum sunt mândră că pot să învăț și pe altcineva acest meșteșug.

Mai procuri haine din magazine sau totul este confecționat cu propriile mâini?

De mult nu mai procur haine. Desigur, merg periodic pe la magazine, însă doar pentru a fi la curent ce se comercializează la moment, pentru a nu rămâne în urmă. Dar, nu găsesc acolo ceva ce aș vrea să port. În primul rând observ imediat toate minusurile hainei — croiul greșit, cusătura incorectă etc. Astfel, nu văd sensul să plătesc atât de mult pe un lucru necalitativ. Chiar dacă uneori găsesc un model care s-mi placă, prefer să-l confecționez cu propriile mâini.

Deci, datorită profesiei, reușești să economisești pe îmbrăcăminte...

Da, sume considerabile. Spre exemplu, când aflu de la prietene cât cheltuie ele pentru garderobă, mă mir. Pentru că eu economisesc foarte mult, chiar dacă cos din stofe scumpe.

Adriana, poate fi această breaslă asimilată de sine stătător, fără a urma un curs?

Este posibil, dar nu până la urmă. În atelierele din Moldova sunt croitori fără studii, care de ani buni practică această meserie. Dar, pe motiv că nu au școală, nu cunosc o sumedenie de nuanțe, care, de fapt, sunt foarte importante. Un singur segment aplicat incorect și vestimentul își schimbă forma. În croitorie sunt aspecte pe care trebuie să le cunoști și doar școala îți poate transmite aceste aptitudini. Nu e greu să coși la mașină, dar dacă vrei să devii cu adevărat un bun specialist, trebuie să ai temelia, să cunoști partea teoretică a profesiei.

Atunci cum să alegem un curs potrivit de croitorie, din multitudinea de oferte din Chișinău?

Ați putea alege un curs prin recomandare. Dar întotdeanua interesați-vă de profesorul care predă cursul. Mulți consideră că dacă este un pedagog cu ani buni de experiență, atunci este un profesor care te va învăța de toate. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Profesorul respectiv a făcut școală să zicem vreo 30 de ani în urmă, atunci erau anumite tehnologii, acum sunt altele pe care acesta nu le cunoaște. Adică profesorul trebuie să fie la curent cu tot ce apare nou în domeniu.

Nici condițiile din cadrul școlii nu au mare importanță, deși eu, spre exemplu, am amenajat "Studio Atelier" în conformitate cu cele mai noi tendințe.

Interesați-vă de metoda de predare. De exemplu, noi predăm după o metodă nouă — metoda "Unica". Facem și tehnologie, și proiectare. Începem totul de la zero. Învățăm cum se construiesc șabloanele, cum se iau măsurile direct de pe manechin. Pe când la alte școli se lucrează după reviste, după șabloane deja existente, se cos haine doar pentru păpuși.

La noi elevul își poate da frâu liber imaginației. Fiecare confecționează ceea ce dorește, pe propria ținută. De exemplu, la primul nivel confecționăm o fustă, iar modelul este ales de discipol. Elevii noștri sunt și designeri, și croitori, și modelieri.

Adică la sfârșitul cursului, fetele se bucură de câteva haine noi în garderobă?

Multe chiar își schimbă totalmente garderoba. Pe parcursul a trei luni, atât cât durează cursul, noi confecționăm patru vestimente. Dar având multe idei, în paralel, fetele și acasă cos alte modele.

Atunci când alegem o profesie nu ne gândim doar să fie o profesie pe plac, dar și să ne aducă un anumit venit. În Moldova, meseria de croitor aduce venit?

Da, din acest punct de vedere aș vrea să laud această profesie. Dacă ești croitor bun, niciodată nu rămâi cu buzunarul gol. Mereu sunt persoane care au nevoie să repare o haină, iar asta costă. Am spus și mai sus că fetelor de la noi le place să se îmbrace frumos, majoritatea apelează la un croitor. Fiecare croitor are prețurile sale, aici nu sunt prețuri standard. Există anumite tarife doar pentru serviciile de reparație a hainei, dar atunci când este vorba despre confecționarea unui vestiment, prețul se stabilește în funcție de mai mulți factori.

De cât timp este nevoie pentru a asimila în totalitate această meserie?

Să înveți croitorie sunt suficiente trei luni, în acest timp reușești să asimilezi temelia profesiei. Cu timpul, prin experiență, muncă, dezvoltare — le înveți pe celelalte.


Imaginație, precizie, gândire independentă — acestea sunt câteva dintre aptitudinile pe care trebuie să le posede un croitor. Având aceste calități, alegeți un curs bun de croitorie și un venit lunar vă este garantat. Dar, cine știe, poate reușiți în timp să deveniți creator de modă celebru, precum Coco Chanel, Georgio Armani sau Donatella Versace.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Produse și servicii la tema

  • Couturier Academy Cursuri de cusut

    or. Chișinău, str. Albișoara, 4, CC ”Atrium”, etajul 3, birou 1311
    0 690 3-99-18

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Educația și munca»

Articole populare a rubricii «Educația și munca»