ARTICO este în căutarea talentelor şi nu numai3

Centrul Republican pentru Copii și Tineret "ARTICO" numără 37 colective de dans, muzică, arte și meserii. Altfel spus — pentru orice gust, de-ar fi dorinţă. În ajunul unui nou "an de învăţământ", ne-am întâlnit cu Elena Chise, șefa secţiei activităţi extraşcolare, pentru a afla mai multe despre centru şi activităţile acestuia.

De cât timp activează ARTICO?

Casa de creaţie pentru copii a fost înfiinţată 65 de ani în urmă. În anul 2008, după restaurare şi modernizare, a fost numită "ARTICO". Tot atunci, au fost lansate noile cursuri de dans, anumite săli.

Cum credeţi, care este secretul popularităţii centrului? Prin ce sunt atraşi copiii?

Întâi de toate, prin material didactic interesant, proiecte atractive, prin grija, dragostea faţă de copii.

Cum reuşiţi să instruiţi copiii gratuit?

Cât priveşte latura financiară, noi suntem organizaţie bugetară, finanţată de stat. Nu avem sponsori, însă uneori avem anumiţi parteneri în organizarea evenimentelor. Iată, de exemplu, pentru poiectul "Strada Fest" — compania Orange a oferit cadouri memorabile pentru participanţi şi câştigători, iar OM — ne-a asigurat cu apă potabilă şi tricouri.( NOTĂ! Începând cu anul 2014, în cadrul centrului au fost lansate 3 proiecte, pentru care părinții oficial achită jumătate din taxa impusă. Este vorba despre următoarele proiecte: Robotică, Pixel Media, Academia Ta. În afară de aceasta, pentru multe cercuri de creație sunt solicitate anumite taxe lunare "în fondul grupei" de tipul "asociațiilor" de la grădinițe.

Cine sunt discipolii centrului?

Avem o familie mare, care numără circa 3500 de persoane, iar în acest an numărul va creşte cu încă cel puţin 500. Conform datelor preventive, deja s-au înscris peste 300 de persoane.

Activitatea noastră se desfăşoară pe categorii de vârste. Oficial sunt persoane cu vârste cuprinse între 5 şi 32 ani. Dar există şi grupe, de exemplu "Iedera", în care se ocupă şi copilaşi de la 4 ani. Iar la "Gloria-Flamenco" — mamele dansează împreună cu copiii.

În plus, fiecare grupă înmatriculează o anumită vârstă. Unii, în acest an, au nevoie de copii de la 12 ani, alții de la 8 sau chiar 4 ani.

Ce colective mai sunt?

Arte şi meserii — sculptori, ceramică, grafică, pictură, măşti, design interior, design vestimentar, origami, quilling, decorare, lucru cu lut polimeric.

Există cercul "Cantorino" pentru copii cu handicap, care se ocupă de corectarea vorbirii prin intermediul artei muzicale.

Dans modern, balet, dans sportiv, clasic, popular, dansuri tradiţionale ale diferitor popoare din lume.

Sport: şah, kung-fu, judo, taekwon-do, box, orientare turistică-sportivă.

Cerc de conservare a naturii și arta îngrijirii florilor.

Limba engleză, chineză. În acest an, vom iniţia un curs de limba franceză.

Dezvoltarea şi formarea personalităţii — psihologia atracţiei pentru copii de 6-7 ani.

Dacă e să facem referire la anul trecut, care cursuri au fost cele mai solicitate?

Colectivele de dans, acestea sunt cel mai mult pe placul copiilor şi a părinţilor. Aici copilul îşi dezvoltă aspectul fizic, plus obţineţi şi satisfacţie personală.

Sunt populare şi unele cursuri din cadrul secţiei arte şi meserii: imitaţiile, desenul, modelarea şi origami.

Actualmente, este "la modă" dezvoltarea timpurie. Pentru copii foarte micuţi aveţi anumite activităţi?

Într-adevăr, frecvent părinţii ne sună pentru a-şi înscrie copilaşii chiar şi de la 9 luni. Evident, pentru aşa copii mici nu avem nimic, dar intenţionăm să creăm grupe de dezvoltare timpurie şi pregătire preşcolară.

În acest an, unele colective înscriu copii de la 3 ani, este vorba de "Smile Dance", "Picături muzicale".

Este adevărat că ARTICO, pe lângă ocupaţii, mai desfăşoară diverse proiecte? Despre ce tip de proiecte este vorba?

Da, într-adevăr avem o gamă foarte largă de activităţi. Acest an este destul de rodnic. Copiii noştri au luat parte la peste 200 de evenimente. Colectivele noastre participă la festivaluri şi concursuri republicane şi internaţionale.

Noi am lansat mai multe proiecte în diverse domenii şi la teme variate, cum ar fi:

"Să ne cunoaştem neamul!" — un proiect în exterior, prin care noi facem cunoştinţă cu copii din toată ţara. Noi ne prezentăm creaţia, iar copiii noştri se familiarizează cu plaiul natal.

Proiectul pentru tineret "Strada fest", care este o competiţie a culturilor stradale: Hip Hop, Break, Freestyle, Graffiti, Skateboard, Rollers, Trial. În luna august, în cadrul acestui proiect, am desfăşurat festivităţi cu plecări în taberele pentru copii. Copii, care dimineaţa nu puteau face absolut nimic, spre înserate dansau deja în cadrul unor compoziţii coregrafice şi creau opere de artă în stil GRAFITTI.

De asemenea, suntem în pas cu cultura tinerilor. Acum sunt în vogă "flesh-mob-urile". Am organizat "flesh-mob-uri" de Ziua Independenţei, Ziua oraşului, "flesh-mob" dedicat siguranţei copiiilor din internate. Foarte interesant a fost flesh-mob-ul "Eu sunt Guguţă" la care au participat circa 400 de persoane, mulţi aveau pe cap cuşme, unii norocoşi au reuşit să probeze cuşmele formaţiei Zdob și Zdub, pe care aceştia le-au purtat la Eurovision.

La fel am organizat o campanie tematică privind siguranţa pe Internet.

Pe 1 iunie, am desfăşurat o serie de activităţi. În acest fel, în scuarul parcului Clasicilor am organizat alei tematice, alei cu dulciuri, baloane, suvenire; colectivele noastre artistice au prezentat un concert. Plus la toate, cei prezenţi au avut posibilitatea de a se înscrie în colectivul care le-a plăcut.

Suntem mândri de copiii şi activitatea pe care o desfăşurăm!

Ce planuri aveţi în acest an?

Proiectul "Strada" s-a dovedit a fi unul de succes. Nici nu ne-am aşteptat că va obţine o asemenea popularitate. Pe 21 septembrie va avea loc finala, la care vor participa atât câştigătorii din semifinală, cât şi colective din toată republica şi din municipiul Chişinău.

Nu a mai rămas mult timp până la Festivalul Internaţional "Casa Mare".

De asemenea, avem în plan organizarea unui festival de talente vocale, dar şi vocal-instrumentale. Pentru început, orice copil din ţară ne poate expedia o înregistrare audio. Ulterior, o comisie competentă, special creată, îi selectează pe cei mai buni şi îi invită la Chişinău. Aici deacum ei vor evolua pe scena mare.

Cum ne putem înscrie la centrul dvs.? Când va avea loc ziua uşilor deschise?

La 15 august, a început înscrierea prin intermediul telefonului, a internetului şi în blocul central ARTICO, care se află la adresa: str. Ştefan cel Mare, 169. Iar, de ziua uşilor deschise, care va avea loc pe 10 septembrie, la ora 15:00, fiecare colectiv artistic va prezenta un număr de performanţă, la fel vor fi expuse lucrări expoziţionale. Şi pe loc deja, urmărind aceste prestaţii şi realizări, va fi mai uşor să determinaţi la care cerc artistic să vă înscrieţi.

Se înscriu toţi, dar sunt acceptaţi...?

Noi primim toţi copiii. Lucrăm cu ei. Nu alungăm pe nimeni, îi putem sfătui, de exemplu, dacă nu au auz muzical, să aleagă o altă direcţie. Dar, de obicei, copiii şi părinţii singuri înţeleg că trebuie să-şi încerce puterile într-un alt domeniu.

Bineînţeles, pedagogii fac o selecţie, o adunare cu părinţii. Sarcina noastră este de a descoperi talentul copilului, dacă nu la dans, atunci neapărat se va regăsi în altă direcţie.

Veniţi, uşile noastre sunt deschise pentru toţi!

Iar pe site-ul nostru www.artico.md puteţi găsi video cu activităţile desfăşurate, să vedeţi ce evenimente sunt programate, care sunt cele mai apropiate evenimente, să vă înscrieţi pentru a participa la concursurile organizate. Ne împărtăşim cu toate cele pe care le desfăşurăm. Bun venit!

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»

Articole populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»