Abilitățile copilului până la 1 an0

Ce schimbări apar în primul an de viață a copilului și ce abilități îi apar în anumite perioade — explică psiholog-consilierul Ecaterina Preguza.

Astăzi vorbim despre ceea ce ar trebui să facă copilul la anumite vârste, ce abilități trebuie să posede, pentru ca noi, părinții, să putem face față mai ușor unor anumite dificultăți sau să putem observa anumite probleme ale copilului, pentru a ne adresa, în caz de necesitate, unui specialist. Așadar, ce se întâmplă — copilul se naște și noi începem să observăm cum, peste câteva săptămâni, în comportamentul lui au loc anumite schimbări. Care anume? Deja de la 3 luni, copilul începe să apuce ceva cu mânuțele și să producă anumite sunete. Pe la 3 săptămâni, micuțul poate deja să guguie, să urmărească cu ochișorii ceea ce se întâmplă în jur, poate reacționa la fețele cunoscute. Poate fi o reacție la vederea mamei sau a tatălui.

Ce se întâmplă mai departe — până la 6 luni, copilul învață să urmărească cu privirea o jucărie, i se dezvoltă reflexul de a apuca, el poate zâmbi, poate reproduce reacția noastră emoțională, dacă adultul va zâmbi copilului, micuțul va zâmbi drept răspuns. În continuare, începând cu 6 luni, copilul asimilează pozițiile orizontale — începe să învețe să stea în funduleț, să meargă de-a bușilea.

În cele ce urmează, aproape de un anișor, are loc învățarea mersului, micuțul nostru brusc începe să studieze lumea exterioară. Și noi, părinții, suntem pentru el un fel de intermediari între lumea exterioară și ceea ce află copilul la acel moment. La un anișor, copilul posedă anumite forme de adresare, prin gesturi poate cere ceva de ce are nevoie. Dacă vrea apă, poate arăta paharul, se poate bucura atunci când vine bunelul, bunica sau alte persoane dragi. La fel, la un anișor copilul își cunoaște foarte bine numele, reacționează la auzul acestuia. El înțelege că dacă părintele se află în odaia vecină, deși nu este lângă el, copilul nu simte niciun disconfort. El înțelege – totul este bine, sunt în siguranță.

Pe lângă aceasta — foarte repede are loc adapatarea copilului la mediul înconjurător. De asemenea, se dezvoltă abilitatea de a utiliza obiecte, de exemplu jocul în cubulețe, apucarea diferitor obiecte.

Am analizat abilitățile copilului nostru până la vârsta de 1 anișor. La următoarea întâlnire, vom putea discuta despre ceea ce se întâmplă cu micuții noștri începând cu vârsta de 3 ani, este vorba despre perioada preșcolară. Iar dacă aveți anumite întrebări sau ceva din cele relatate nu vă este clar, expuneți-vă părerea, adresați întrebări în comentarii, cu mare drag vă vom oferi răspuns.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Psytv — Internet TV, creat de psihologi str. Dacia, 6 Tel.: 068 27-27-65 www.psytv.pro

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Noutățile partenerilor

Noutăți