Articolul se referă la temele:

Lucruri inutile, impuse prin publicitate 2: Produse cosmetice pentru bebeluși și copii0

Lucruri inutile, impuse prin publicitate 2: Produse cosmetice pentru bebeluși și copii

Câte produse cosmetice pentru bebeluși trebuie să conțină trusa unei mame conștiente? Experții cu renume afirmă — cu cât sunt mai puține, cu atât mai bine. Despre motivele din care produsele de îngrijire a pielii copilului de cele mai multe ori dăunează, decât ajută și despre soluțiile cu care acestea pot fi înlocuite — citiți în al doilea articol din ciclul "Lucruri inutile, impuse prin publicitate".

În lumea modernă copilul are o valoare înaltă. Acum sunt rare cuplurile în care se nasc câte 8-10 copii, care sunt crescuți la fel ca iarba. Tot mai mulți părinți își tratează cei 1-2 copii, ca pe cele mai scumpe proiecte din viața lor. De acest lucru profită publicitatea, impunând tinerilor părinți o mulțime de lucruri inutile, iar uneori chiar nocive. În articolul precedent am vorbit despre încălțămintea ortopedică pentru copii, articolul respectiv este dedicat produselor cosmetice pentru copii.

Un raft plin cu produse cosmetice pentru copii

Cremă sub scutec, cremă după scutec, lăptișor, pudră, ulei, gel pentru păr, pentru corp, pentru funduleț… Există o varietate de produse cosmetice recomandate tinerelor mămici de prietenele cu experiență și forumuri! Intrând în orice farmacie — rafturile se dărâmă, iar ochii fug. Prețurile — nu sunt de loc mici. Dar cine va economisi pentru odrasla scumpă?

Din cauza varietății și numărului de branduri, mulți părinți uită un fapt evident — toate aceste produse au apărut literalmente 50 de ani în urmă. Până atunci, omenirea cumva supraviețuia fără loțiuni și săpun antibacterian. Iar condițiile moderne, cele în care cresc copiii noștri, nici pe departe nu se compară cu cele care erau 200 de ani în urmă. Paradox — ne murdărim mai puțin, dar ne spălăm cu mult mai des.

Nu provoca daune

În țările Europene, în ultimii ani ia avânt tendința de a impune anumite limite pentru spălare și diferite proceduri de îngrijire în rândul adulților.

Adepții susțin — cine nu ar fi creatorul nostru — Dumnezeu sau evoluția — suntem suficient de bine formați și adaptați conștient la mediul ambiant. Pielea noastră, dacă nu o deranjăm cu spălări excesive și diverse unguente, este capabilă singură să mențină nivelul optim de umiditate, aciditate etc. Iar pielea bebelușului — mai mult decât atât, doar mecanismele regulatorii ale acesteia sunt neobișnuit de puternice.

Pediatrii europeni recomandă tinerilor părinți să reducă din produsele cosmetice utilizate și să nu abuzeze de scăldatul copiilor. Specialiștii indică faptul că tot mai mulți copii suferă de diferite alergii, iar procedurile de scăldat intensive și îndelungate doar provoacă daune pielii fine ale copiilor.

Produsele cosmetice conțin o mulțime de substanțe chimice, aromatizatoare, componente artificiale străine pielii. Chiar cele mai sigure și naturale – de cele mai multe ori pur și simplu nu sunt necesare.


Svetlana Mihailiuc
Svetlana Mihailiuc

Biolog, biochimist, producător produse cosmetice.



"Copiii în genere nu au nevoie de nimic. La ei pielea se regenerează repede: un metabolism foarte rapid și organismul care încă nu a fost cu nimic torturat, care se simt perfect fără de produse cosmetice." — spune biochimistul Svetlana Mihailiuc.

Ce produse cosmetice sunt într-adevăr necesare

Scutecele de unică folosință moderne, cele care sunt de calitate, dacă sunt corect utilizate și schimbate în mod regulat — nu permit pielii micuților să transpire și să se irite. De fiecare dată când scutecul este schimbat — să speli cu săpun fundulețul, apoi să-l dai cu diferite loțiuni și creme — nu are sens și este chiar nociv. Este suficient să clătiți cu apă.


 Dr. Komarovschi
Dr. Komarovschi

Pediatru, medic categorie superioară, moderatorul emisiunii "Școala doctorului Komarovschi".



"Întreg arsenalul de produse cosmetice poate fi înlocuit cu pudră și ulei vegetal. Restul, în linii generale, — business făcut din contul dragostei de părinte." afirmă renumitul pediatru Komarovschi.

Specialistul mai adaugă că chiar aceste două produse sunt necesare doar în cazul în care deja au apărut probleme din cauza îngrijirii incorecte. Dacă pielea bebelușului este îngrijită corespunzător, atunci și acestea sunt de prisos. Apa și (uneori) săpunul pentru copii — este tot de ce aveți nevoie.

"Dacă copilul respiră aer curat umed, dacă nu este îmbrăcat prea gros, atunci în cele mai multe cazuri copilul nu se va supraîncălzi și nu va avea probleme cu pielea, respectiv nu va avea nevoie de produse cosmetice suplimentare. Profilaxia tulburării integrității pielii — în primul rând este vorba despre controlul temperaturii, parametrilor aerului și a îmbrăcămintei. Iar produsele cosmetice sunt profund secundare."

Experiența proprie și altele

Voi menționa că mi-am crescut fiul ascultând sfaturile lui E. Komarovschi. În casă mă străduiam să mențin o temperatură de +20, umezeam aerul, nu îmbrăcam copilul prea gros. Spălam fundulețul copilului doar la robinet, cu apă călduță și nu-l ungeam cu nimic. Din produse cosmetice, în casă era doar ulei pentru masaj de la un producător autohton, pe care îl utilizam strict la indicație.

De asemenea, potrivit recomandărilor lui Komarovschi, în fiecare dimineață opăream într-un borcan câteva linguri de dentiție uscată. Spre seară, filtram printr-un tifon această infuzie direct în cădița în care scăldam copilul. Recunosc, cada s-a îngălbinit din această cauză (problema poate fi soluționată cu orice soluție pentru curățare), dar erupții cutanate, iritații și nici chiar piele uscată nu am observat niciodată pe pielea copilului.

Sursa: https://fashionbank.by/life/articles/detskaya_kosmetika_ona_detyam_ne_nuzhna
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»

Articole populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»