Articolul se referă la temele:

Copiii și gadgeturile. Cum găsim un compromis?0

Copiii și gadgeturile. Cum găsim un compromis?

Copiii moderni învăță să folosească smartphone-urile, tabletele și altă tehnică cu mult înainte de a rosti primele cuvinte. Aceasta este realitatea. Realitate care stârnește o mulțime de semne de întrebare, mituri și păreri controversate despre beneficiile și pericolele acestor dispozitive. La ce trebuie să atragă atenție părinții, până a apărea la copii dependența de gadget-uri? Citiți în articolul realizat de psihologul Anna Crasilnicova.

Răspundeți la cea mai importantă întrebare: pentru ce oferiți copilului un gadget?

Dacă veți oferi un răspuns onest, atunci veți observa că motivul primar se ascunde în comoditatea nemaipomenită. Într-adevăr, îi dai copilului un smartphone sau o tabletă și în casă se face liniște totală. Cu un gadget nu te plictisești. Îl poți oferi copilului și la policlinică, și în transport, și atunci când te afli într-o cafenea. Iar cel mai important – acasă. Astfel copilul nu te va sustrage și nu te va încurca să-ți faci treburile. Însă, între timp, această așa numită "comoditate" ascunde o mulțime de consecințe grave.

Efectele negative ale utilizării fără control a gadget-urilor de către copii

  1. Dependența. Copilul nu poate fără gadget-uri. Dacă nu-i dați smartphone-ul sau tableta, face crize de isterie. Țipă, nu reacționează la rugăminți. Toată ziua poate sta cu acesta în mână.

  2. Pierderea interesului față de viața reală. Copilul refuză să se joace, să iasă la plimbare. Iar dacă este afară, atunci nimic, în afară de gadget nu-l interesează. Este foarte greu să-l convingi să se joace, să alerge.

  3. Înrăutățirea vederii. Ochii se află într-o tensiune puternică. Pe lângă aceasta, are loc radiația care, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este un potențial factor cancerigen și reprezintă o adevărată amenințare pentru sănătatea copilului.

  4. Sistemul nervos se uzează, se dezvoltă agresivitatea. Copiii devin mai impulsivi, irascibili, neascultători, dezechilibrați, iritați.

  5. Întârziere în dezvoltare. Lipsa activității fizice și stimularea slabă a creierului pot duce la întârzierea dezvoltării fizice și mintale.

  6. Obezitatea. Alimentația incorectă, modul de viață sedentar al copilului ar putea cauza această afecțiune neplăcută. Potrivit datelor statistice, obezitatea și bolile tractului gastro-intestinal în rândul copiilor care fac abuz de gadgeturi, se întâlnesc cu 30% mai frecvent.

  7. Probleme cu somnul. Jocurile la smartphone sau vizionarea desenelor animale înainte de culcare, suprasolicită sistemul nervos al copilului și împiedică producerea melatoninei – hormon al somnului. Fapt care cauzează reducerea timpului de odihnă și somn insuficient.

  8. Cufundarea în lumea virtuală. Aceasta este una dintre cele mai periculoase consecințe. În lumea virtuală, copilul se simte mai încrezut în sine, mai de succes. Dar, din moment ce iese din spațiul virtual și se ciocnește cu realitatea în care el nu are experiență de comunicare, autoaprecierea sa se dărâmă. Atunci copilul revine acolo, unde se simte un învingător. Asemenea copii se adaptează cu greu, le este dificil să comunice și să construiască relații cu semenii.

Cum protejăm copilul de efectele negative ale gadgeturilor?

  1. Fiți un exemplu pentru copil. Copiii în toate își imit părinții. Dacă dumneavoastră toată ziua stați cu telefonul în mână, la calculator sau, și mai rău, vă jucați de față cu copilul, atunci e stupid să ceri de la copil un alt comportament.
  2. Organizați timpul liber al copilului. Aveți în jur o lume vastă, cu o mulțime de oportunități. Jucați-vă cu odrasla, mergeți la plimbare, citiți, desenați, lipiți, construiți puzzle-uri etc. Există o mulțime de activități pe care să le efectuați. Dacă reușiți să atragi atenția copilului printr-o activitate comună, atunci piciul nici nu-și va aminti de gadgeturi. Ar trebui să-i fie mai interesant să-și petreacă timpul cu părinții, și nu cu tableta.
  3. Utilizarea rațională. Bineînțeles, este imposibil să excluzi complet gadgeturile din viață, și nici nu e nevoie. Doar zilnic ne ciocnim de oportunitățile uimitoare pe care ni le oferă smartphone-urile, tabletele, calculatoarele. Este vorba și de comunicarea la distanță, și de accesul rapid la informații, și multe altele. Important este să le utilizăm cu înțelepciune. Gadget-urile nu ar trebui să devină "bonele" copilului.
Mai multe informații la acest subiect aveți posibilitatea să aflați în cadrul master-classului prezentat de Anna Crasilnicova, care va avea loc în această săptămână (urmăriți noutățile noastre!). Psihologul va povesti: de ce copiii sunt atrași de gadgeturi, prin ce este periculoasă dependența de gadgeturi, ce fel de desene animate nu ar trebui să privească copiii, de ce "centrele de dezvoltare" virtuale nu dezvoltă copiii, iar jocurile și activitățile virtuale "omoară" memoria și potențialul creativ al copilului, cum să folosim gadgeturile corect, efectiv și maximal ecologic.


Anna Crasilnicova
Anna Crasilnicova

Psiholog pentru copii, mama a doi copii minunați, soție iubitoare. Este pasionată de inventarea poveștilor terapeutice pentru fiul său. Îi place să gătească dulciuri sănătoase și delicioase pentru copii.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Anna Crasilnicova — Psiholog Tel.:

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»