Articolul se referă la temele:

7 motive serioase pentru a merge mai devreme la culcare0

7 motive serioase pentru a merge mai devreme la culcare

”Mă voi trezi mâine mai târziu”, ”voi dormi o oră în timpul zilei”, ”voi dormi pe îndelete în week-end” – mituri și auto-înșelăciune. Potrivit cercetărilor, somnul ratat nu poate fi compensat. Ce efecte nefaste ar putea provoca somnul insuficient – explică Janna Preteca, tarapeut, medic – homeopat.

Vă treziți dimineața obosit și copleșit? Iar în minte vă vine un singur gând: ”Atât, astăzi cu siguranță mă voi culca la ora 22:00!”? Dar de fiecare dată se oferă prioritate internetului, televizorului sau altor chestiuni? Vă este cunoscută această situație? În același timp, numeroase cercetătări sugerează că insuficiența somnului se reflectă negativ asupra stării sistemului nervos, activității inimii, creierului, hormonilor și tinereții pielii.

Somnul – o stare specială a conștiinței, precum și un proces fiziologic firesc, ce se caracterizează prin reacție scăzută față de mediul ambiant și activitate mintală specifică.

A fost stabilită următoarea durată optimă de somn în funcție de vârstă: copilul până la 1 an are nevoie de 16 ore de somn, la 3 ani – 13 ore, la 5 ani – 12 ore, la 7 ani – 11,5 ore, la vârsta de 10-12 ani sunt suficiente 10 ore de somn, la 16 ani – 8-9 ore, de la 17 ani și mai mult – 8 ore în 24 de ore. În acest fel, adultul își petrece o treime din viață în somn.

Somnul regulat și calitativ are semnificație decisivă pentru bunăstarea psihologică și fizică a omului. Iată câteva cauze, de ce e timpul să încetați să căutați scuze și să vă culcați mai devreme!

1. Viteza de reacție

Somnul insuficient înrăutățește funcționarea unor părți separate ale creierului, motiv din care ar putea scădea viteza de reacție, nivelul de concentrare și de coordonare a mișcărilor. Nu de puține ori, anume aceasta a cauzat situații de urgență la locul de muncă și pe drum. În același timp, nu e suficient somnul pe săturate din week-end.

Odată ce renunțați la un somn deplin, îl pierdeți pentru totdeauna, și nu are importanță cât de bine veți dormi în noaptea următoare.

2. Memoria

În cartea sa ”Intelect organizat”, D. Levitin explică cât de necesar este somnul pentru consolidarea memoriei. Dacă nu dormiți până la ora trei de noapte, într-un anumit moment tot ce ați aflat pe parcursul zilei precedente, începe să dispară din memorie. Aceasta, în special, este important pentru dezvoltarea copiilor. Mai mult decât atât, are de suferit atât memoria de scurtă durată, cât și cea de lungă durată.

3. Imunitatea

O noapte fără somn exercită asupra organismului aproximativ aceeași influență, ca și stresul constant. Dacă în timpul unei nopți veți dormi doar 4 ore, sistemul dvs imunitar va slăbi, iar riscul de îmbolnăvire va crește triplu. În timpul somnului, sistemul imunitar sintetizează proteine cytokine. Cu cât mai multe infecții sunt în jur, cu atât mai multe proteine de acest tip sunt necesare. Iar dacă omul doarme puțin, cytokina, pur și simplu, nu are timp pentru a se produce.

A fost efectuat un experiment în care unor bărbați tineri, care timp de șase nopți la rând dormeau doar câte patru ore, li s-a colectat sânge pentru determinarea nivelului de zahăr. Indicatorul era același ca la persoanele ce suferă de diabet zaharat, iar la finele experimentului, starea lor era considerată a fi pre-diabetică. Deoarece în caz de insuficiență de somn, organismului îi este dificil să digereze carbohidranții. Nu în zadar se zice că somnul vindecă.

4. Particularitățile hormonale

Este demonstat faptul că în caz de insuficiență de somn, apar tulburări în procesul de schimb de hormoni responsabili de senzația de satietate, precum și de hormoni ce răspund de metabolism. De exemplu, este stimulată producerea ghrelen – hormonul de foame. Drept urmare, omul mănâncă prea mult, ceea ce duce la excesul de greutate. Creierul obosit solicită mai multă mâncare, precum și mai gustoasă.

5. Insuficiența de somn și oncologia

Organizația Mondială a Sănătății a catalogat turele de noapte la activități cancerigene clasa 2A. Studiile efectuate au demonstrat că munca pe timp de noapte sporește la femei riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Aceasta se întâmplă din motiv că turele de noapte împiedică producerea în organism a melatoninei, un antioxidant renumit, capabil de a reduce nivelul de estrogen. Nivelul înalt de estrogen în organism crește riscul de îmbolnăvire de cancer la sân.

Pe baza cercetărilor efectuate în Finlanda și Danemarca, OMS a concluzionat, de asemenea, că femeile însărcinate care lucrează în schimb de noapte, mai frecvent dau naștere la copii subponderali.

6. Tinereția și frumusețiea

Insuficineța continuă de somn provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Doar atunci când mergem la culcare până la ora doisprezece, în organism se produce proteina numită colagen, care răspunde pentru elasticitatea pielii și păstrarea tinereții.

7. Vasele sangvine

Atunci când se culcă până la miezul nopții, omul încetează să se plângă de dureri de cap. Sistemul vascular revine la normalitate și tensiunea arterială nu-l mai deranjează.

Sper că veți fi de acord cu mine, precum că aceste motive sunt destul de serioase pentru ca deja azi să mergeți mai devreme la culcare. Cu o oră înainte de culcare se recomandă să deconectați calculatorul, iPad-ul și telefonul, pentru a vă relaxa complet și pentru a adormi în liniște. Creierul și corpul dvs vă vor fi recunoscători nu doar în dimineața următoare, ci și mulți ani înainte.



Jana Preteca
Jana Preteca

Medic homeopat, categoria I. Membru al Ligii Internaționale a Medicilor Homeopați. Terapeut. Diagnosticare prin biorezonanță și tratament. Mezoterapie. Monitorizarea pacienților ce doresc să fie sănătoși (4 pași de reabilitare și păstrare a sănătății). Psiholog.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Jana Preteca — Psiholog Tel.: 0 690-42-510

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»