Articolul se referă la temele:

Cum susținem persoana dragă într-o perioadă de criză0

Cum susținem persoana dragă într-o perioadă de criză

Se întâmplă ca soțul/soția să treacă printr-o perioadă dificilă. Probleme la serviciu, de sănătate, anumite dezamăgiri. Să ajutăm cu ceva la modul direct nu putem, dar am vrea să-i oferim suport. Cum să o facem corect? Explică psihologul Hanna Savcenco.

Perioade dificile au loc în viața multora. Acestea pot fi generate de anumite evenimente, de cele mai multe ori neplăcute, dar se întâmplă a fi parcă nefondate. Atunci când cu o persoană apropiată se întâmplă ceva – de obicei, ne îngrijorăm și noi, iar deseori prindem această stare ce plutește în aer. De regulă, vrem mai rapid să întreprindem ceva pentru ca jumătatea noastră să devină ”normală”, ca de obicei, fără criză. Și începem să influențăm!

Există modalități pe care le utilizează mulți, încercând să-și susțină apropiații în perioadele de criză. Voi enumera câteva dintre acestea, cu siguranță le cunoașteți:

    — Ei lasă, de ce te întristezi, sunt niște lucruri mărunte.

    — Dar cine e de vină?

    — Te-au preîntâmpinat doar că va fi așa.

    — Ce să faci… la alții se întâmplă și mai rău, și nu e nimic, trăiesc…

    — Așa, ajunge atâta jale, adună-ți forțele. La ce bun acum să te plângi…

    — Trebuie să-ți aduni puterile și să nu te întristezi.

Metode cunoscute de susținere, nu-i așa? Însă, din păcate, de cele mai multe ori acestea nu sunt eficiente. Ci, chiar dimpotrivă, provoacă iritații, supărare și o mulțime de griji neplăcute pentru persoana care și așa se află într-o stare de spirit dezechilibrată. De ce acestea acționează astfel, cu toată dreptatea lor? Foarte simplu - omului i se spune: ”Tot ce ți se întâmplă nu are importanță!”, ”Încetează să mai simți ceea ce simți acum!”, ”Ceea ce simți acum, nu are valoare! Tu nu ești important.”, ”Ești slab!”. După asemenea cuvinte, criza nu doar că nu trece, dar se înrădăcinează și mai profund.

Deci, cum să ne comportăm ca într-adevăr să susținem persoana, și nu să nu înrăutățim situația și mai mult?

Metode corecte de acordare a sprijinului

Suntem cu toții foarte diferiți și atunci când ne pomenim într-o situație de criză, unii au nevoie pur și simplu să fie lăsați în pace, chiar poate să se prefacă că nu se întâmplă nimic. Pentru altcineva ar fi util să discute cu cineva situația până la cele mai mărunte detalii și poate chiar nu o singură dată. Dar și situațiile sunt diferite. Cineva are probleme la serviciu, iar altcuiva i- au fost afectate valorile și ideile vieții, cineva își face griji pentru starea financiară, iar la altcineva stau sub semnul întrebării demnitatea și respectul…

Deci, cum să procedăm atunci când unul din soți este într-o perioadă de criză?

Am vrea foarte mult un algoritm de acțiuni corecte pe care să le întreprindem. Dar, cu părere de rău, nu există o regulă de aur, dar poate din fericire, cine știe.

Deși, cu siguranță există lucruri utile care, mai curând, sunt capabile să ajute, decât să dăuneze.

Despre ceea ce ar putea dăună, am vorbit puțin prin exemple la începutul articolului. Acum să punctăm modalitățile eficiente:

  • Nu devalorizați grijile!

Chiar dacă vi se pare că sunt niște lucruri mărunte. Omul s-a întristat, rezultă că pentru acesta este important.

  • Nu judeca!

Toți suntem deștepți și cunoaștem cum ar trebui să procedăm, mai ales după ce deja s-a întâmplat ceva și când nu ni s-a întâmplat nouă personal. De aceea, pe cei deștepți și cunoscători de toate, plasați-i, cel puțin în regim de pauză.

  • Nu da sfaturi, dacă nimeni nu ți le cere!

Un sfat nesolicitat – e mai rău decât un ghimpe blocat în cel mai incomod loc, care nu-ți oferă liniște.

Să apreciezi nu se poate, să oferi sfaturi nu se poate, să-ți exprimi opinia deșteaptă nu se poate! Dar ce se permite?

Cel mai simplu și mai sigur ce am putea face pentru persoana dragă, e să întrebăm ce are nevoie la momentul de față.

  • Cum te pot ajuta? Ce aș putea face pentru tine?

Oamenii nu întotdeauna îți oferă un răspuns imediat, deseori zic că nu-i poți ajuta cu nimic. Dar sarcina noastră este să-i fim alături, spunându-i că suntem în preajmă și dacă are nevoie de ceva trebuie doar să spună.

  • Sunt lângă tine!

Uneori e dificil să rămâi pur și simplu alături de persoană, doar asta nu înseamnă să influențezi, să salvezi, să înveți. Însă ai vrea atât de mult să întreprinzi mai repede ceva și să aduci lucrurile la normal.

  • Îți împărtășesc emoțiile!

Recunosc că îți este trist, rău, dureros, groaznic … Sunt de acord cu îngrijorarea pe care o ai.

Suntem diferiți, cineva are nevoie să-și exprime emoțiile, altcineva să suspine, să plângă, îi trebuie să discute cu cineva despre problema sa, să se îmbrățișeze cu acea persoană, să fie mângâiat …

Iar cineva are nevoie să găsească soluția și atunci va putea să suspine probabil, sau poate nu va mai avea nevoie să o facă.

Dar sunt și din cei de fier, inviolabili, care nu acceptă susținerea și ajutorul nimănui, vor singuri să-și soluționeze problemele.

Fiecare are dreptul de a fi așa cum este. Dar atunci când omului îi este rău, nu-i vor dăuna regulile enumerate mai sus. Chiar o ceașcă de ceai pregătită, chiar niște cuvinte prin care se exprimă dragostea și afecțiunea pentru el, chiar o îmbrățișare din suflet. Sunt mici vitamine, oferite nu doar pentru profilaxie, dar și pentru tratament fără contraindicații.

Dar în toate acestea există încă o regulă importantă!

  • De a nu face nimic ce nu vă stă în putere!

Când începem să stoarcem din noi dorința de a ajuta, un cuvânt de bine, receptivitate, cu toate că în interiorul nostru simțim altceva – mai bine e să nu ziceți nimic. Ipocrizia încă nu a fost nimănui de ajutor.

Pe când sacrificiul de sine pentru salvare ar putea aduce ambele persoane într-o stare de criză. Pe unul în salvare veșnică, pe celălalt în suferință continuă. În acest sens este important echilibrul în cât de mult vă susțineți persoana apropiată, pentru ca înșivă să nu ajungeți într-o stare de criză, iar pe celălalt să nu-l transformați într-un suferind etern.


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»