4 Pași cum să scapi de complexul "Rățușca cea urâtă"0

Psihologul Diana Ștefăneț vorbește despre factorii care conduc la formarea complexului ”Rățușca cea urâtă” și oferă patru soluții cum poți scăpa de acesta.

Astăzi vom vorbi despre complexul "Rățușca cea urâtă" și cele trei soluții – cum să scăpăm de acest complex. De fapt în era tehnologiei, tot mai mulți și mai mulți oameni suferă de dezumanizare, frică socială și acest complex ”Rățușca cea urâtă”. Сe înseamnă acest complex? Este o formă a complexului de inferioritate și mulți oameni nu se iubesc, nu-și iubește corpul, se subapreciază, respectiv se izolează. Cum apare și de unde apare acest complex? Povestea faimoasă a lui Hans Christian Andersen "Rățușca cea urâtă" ne demonstrează că complexul apare în copilărie. Mulți dintre copii aud batjocora colegilor, alții au o bunică severă care vede un defect foarte bine la noi sau ar putea chiar și părinții care ne critică permanent: "Nu faci aceea sau nu faci cealaltă". Și chiar dacă adolescentul crește, se schimbă corpul, devine mai simpatic, dispare disproporția corporală, mâinile nu mai sunt așa de lungi și dispare acneea, oricum adolescentul continuă să se creadă urât, adică rămâne acest complex al rățuștii urâte. Psihologii au constatat că sunt trei factori care conduc la formarea acestui complex.

  1. Teoria pozițiilor de viață sau teoria tranzacțională. Și aici vorbim despre poziția – eu nu sunt ok, tu ești ok.
  2. Teoria imaginii corporale. Și observăm că de fapt aceste persoane au o imagine corporală negativă. Nu-mi place corpul meu, nu-mi place cum arăt.
  3. Teoria crizei de identitate a lui Erik Erikson, care de fapt spune: "Sau îmi accept identitatea mea, sau va fi confuzie de rol". Ce vom face? Cum scăpăm de acest complex? Trebuie să scăpăm sau nu? Trebuie de scăpat, fiindcă un complex ne trage în jos, nu ne permite să zburăm.

Ce vom face? Deci, sunt patru soluții:

  1. Îmi apreciez corpul meu, îmi accept corpul meu. Ce înseamnă acest lucru? Imi iubesc corpul. Aceasta presupune și plămbări, și masaj, și sport.
  2. De fapt există calități proprii. Cât mai multe calități observă-le și dezvoltă-le.
  3. Găsește-ți propriul stil. Aceasta presupune nu doar înfățișarea proprie, chiar și îmbrăcămintea. Totul care să te avantajeze.
  4. Dacă nu reușești, adresează-te la un specialist. Orice psiholog/psihoterapeut, care te va ajuta și te va îndruma în această direcție.

Atât pentru astăzi, dacă v-am trezit interesul și aveți multe întrebări, vă rog să le adresați în comentariu.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Psytv — Internet TV, creat de psihologi str. Dacia, 6 Tel.: 068 27-27-65 www.psytv.pro

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»