Apa Buna

Articolul se referă la temele:

Vara la ILTC: aventuri, cunoștințe, petrecerea timpului liber!1

Vara, odată cu începerea vacanței, copiii își doresc nu doar să se odihnească, ci și să aibă parte de aventuri memorabile. Iar, dacă credeți că după acestea trebuie neapărat să zburați cu avionul și să navigați pe mare, vă înșelați.

O vacanță de vară minunată și o experiență de neuitat puteți descoperi chiar în Chișinău. Dar cu o condiție: dacă reușiți să vă înscrieți la tabăra pentru copii organizată de Centrul Internațional de Limbi Moderne ILTC.

Este vorba despre o adevărată vară în Anglia! Judecați singuri: asistenții (denumiți anterior conducători de detașament) comunică cu copiii exclusiv în limba engleză, profesorii calificați (vorbitori nativi) desfășoară zilnic lecții cu o durată de 2 ore. Atmosferă — formidabilă: concursurile, jocurile și excursiile sunt incluse.

În plus — alimentație sănătoasă, antrenamente sportive și, cel mai important — imersiune totală într-un mediu vorbitor de limba engleză. Tabăra ILTC activează de mai mulți ani, dar interesul studenților și a celor care sunt pasionați de limba engleză, rămâne același.

Copiii nu doar se odihnesc, acumulează impresii noi, dar, în același timp, continuă să învețe, fără a sesiza aceasta. Ușor, în formă de joc. Părinții pot fi siguri: fiind supravegheați de un coordonator cu experiență, profesori și asistenți, toți cei care își petrec timpul la tabăra ILTC sunt înconjurați de atenție și grijă. De altfel, despre cele mai importante aspecte, ar fi bine să aflați din prima sursă. Noi am pregătit întrebările pe care le adresează părinții cel mai frecvent și am discutat cu coordonatorul taberei și unul dintre instructori.

Coordonatorul taberei ILTC, Elena Sereda:

Elena, probabil, una dintre cele mai importante întrebări adresate de părinți este: după care principiu este întocmit programul educațional al taberei? Și — programul nu este mult prea încărcat? Totuși picii sunt în vacanță.

Programul nu conține activități inutile, dar este destul de complex. La întocmirea acestuia s-a ținut cont de categoriile de vârstă ale copiilor. Astfel, planul de activități include: lecții de limba engleză, lecții captivante de matematică, șah, astronomie și jocuri, evident, în limba engleză. Copiii sunt ocupați toată ziua, în același timp, pentru ca ei să nu obosească, tipul activităților alternează, se desfășoară în diverse forme: este vorba de jocuri, meșteșugărit, proiecte… Pe toate este imposibil să le enumeri.

Povestiți-ne cum sunt organizate mesele, programul distractiv? Gadget-urile pot fi utilizate? Totuși e vacanță.

Micul dejun (produse de patiserie proaspete) la tabără este livrat de brutăria "Novelle", prânzul și gustarea — de restaurantul "Oliva". Sunt două companii din oraș bine-cunoscute și verificate. Prânzul — meniu special elaborat pentru copii, este adaptat preferințelor individuale ale copilului și solicitărilor părinților.

Dacă vorbim despre programul distractiv, atunci trebuie să menționez că noi nu ne petrecem timpul doar în cadrul centrului, ci zilnic efectuăm excursii programate. De două ori pe săptămână — bazin, lecții de dans pentru fete și de kickboxing pentru băieți, vizite la teatru, la menajerie, la ferma de struți din satul Bardar, jocuri în parc. Noi înțelegem că copiii trebuie să simtă că sunt în vacanță, iar aceasta este absolut posibil, chiar dacă nu aveți de plecat într-o regiune îndepărtată de Chișinău. Cât despre utilizarea gadget-urilor — sunt interzise. Aceasta este poziția noastră principială.

La tabăra ILTC se pot odihni doar acei copii care frecventează cursurile centrului pe parcursul anului? Ce pași au de urmat părinții pentru a-și înscrie copilul la tabăra dvs.?

În tabăra noastră se pot odihni copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani. În același timp, ei nu trebuie să fie neapărat discipolii noștri. Iar pentru a înscrie copilul la tabără, părinții trebuie doar să ne contacteze la telefon și să se prezinte la testare. Este foarte simplu!

Profesoară de limba engleză în cadrul taberei de vară, purtător nativ a limbii, Kristy Marxer:

Kristy, întrebarea care urmează, probabil, ar putea fi adresată nu atât dvs personal, cât tuturor profesorilor taberei: cum reușiți să mențineți atenția copiilor, ce concursuri, jocuri, activități le propuneți?

În opinia mea, cel mai important e ca lecția să fie captivantă. Eu personal încerc să folosesc diferite activități, diverse modalități de predare și, în același timp, sarcini cu care copiii sunt obișnuiți, astfel încât copiii să se simtă sigur și ușor. Noi cântăm foarte des! Copiii adoră să cânte, pe lângă aceasta, cântecele reprezintă un instrument incredibil de studiere a limbii. Jucăm frecvent în șarade, efectuăm exerciții la viteză, totodată, ne jucăm în jocuri cu cartonașe, care dezvoltă memoria. Echilibrul dintre sarcinile liniștite de scris și jocurile vesele și zgomotoase, asigură în clasă o atmosferă voioasă și atrage atenția fiecărui copil.

Care, în opinia dumneavoastră, este sarcina principală a profesorului?

Eu consider că sarcina principală a unui profesor care lucrează cu copiii este pregătirea micilor studenți pentru viitor și de a le acorda ajutorul necesar. Profesorul ajută copilul să descopere o lume a comunicării. Atunci când lucrul din cadrul lecției se transformă într-un joc, copii absorb cunoștințe noi și nu observă că în realitate sunt încadrați în procesul de instruire. O asemenea abordare permite "aprinderea focului", și nu pierderea interesului.

În cadrul lecțiilor, copilul se află mereu într-un mediu lingvistic englez. Și se pare că în timpul vacanței ar fi oportun să se odihnească de acesta. În opinia dumneavoastră, cât de important pentru copii este să comunice în limba engleză și vara?

Este important copiii să exerseze, dar la fel de important este ca acest lucru să le ofere plăcere. În cazul în care copilul va percepe lecția ca pe o muncă, din cauza căreia el ratează zilele vesele de vară, toamna el va fi capricios și îi va fi dificil să se adune, să se concentreze. Asemenea evenimente, precum tabăra de vară "English TV show" și cărțile interactive captivante sunt perfecte pentru menținerea nivelului de cunoaștere a limbii engleze și diversificarea zilelor oarecum monotone din timpul vacanței — fără a constrânge copilul.

Ce activități incluse în programul taberei vă par dvs personal cele mai interesante?

Bineînțeles lecțiile de limba engleză, deoarece eu le predau! (Râde). Dar, ca să fiu sinceră, cel mai mult mă bucur atunci când copiii interpretează în timpul unor activități cântecele în limba engleză pe care abia le-au învățat, fără ca măcar să observe. Sau atunci când suntem la fermă și copiii arată cu degetul spre un animal și îl numesc în limba engleză. Mă bucur atunci când copiii mai mari vorbesc între ei în limba engleză, chiar și în timpul pauzei. De fiecare dată mă mir cât de mult și cât de repede copiii pot absoarbe.

Tabăra funcționează în trei schimburi, iar la sfârșitul fiecărei ture copiii primesc un CD cu jurnale video pentru a păstra în memorie odihna la tabără și fotografii pline de culoare. Iar pe parcursul întregului schimb cei care s-au făcut remarcați prin cunoștințele pe care le posedă, purtarea exemplară și sârguință, obțin "Sunny Money". Aceștia pot fi cheltuiți la iarmaroc, care la fel se desfășoară spre finalul turei, pentru a procura produse de birotică și papetărie, dicționare, manuale. A petrece vara util și plăcut — probabil, acesta este scopul fundamental al taberei pentru copii "ILTC".


Jurnalist: Irina Caruș

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

International Language Training Center — Centru Internațional de limbi străine str. Petru Rareș, 43 Tel.: 022 29-29-88, 0 798 8-29-88 www.iltc.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Turism și agrement»

Articole populare a rubricii «Turism și agrement»