Forumuri și grupuri pentru gravide. De ce ideea de a te pregăti de naștere în baza acestora — nu e tocmai bună0

Forumuri și grupuri pentru gravide. De ce ideea de a te pregăti de naștere în baza acestora — nu e tocmai bună

Viitoarele mămici moderne sunt participante active pe diferite forumuri și comunități. Cine altcineva ar putea zile întregi să discute despre beneficiile cremei față de pudra pentru bebeluși, dacă nu gravidele? Psihologul Irina Dvornina explică, de ce o asemenea ”pregătire de sarcină și naștere” nu întotdeauna se dovedește a fi benefică.

Eu nu aș numi sarcina, cea mai minunată perioadă din viața unei femei, așa cum se obișnuiește a fi idealizată aceasta. Prea des aceasta, fie decurge nu atât de simplu, fie e însoțită de stres psihologic. Dar cu siguranță e o perioadă specială.

Femeile, indiferent de particularitățile personale și de experiență, își schimbă viziunea asupra vieții – devin mai emotive, mai sensibile. Informația cel mai bine să li se transmită dozat și în mod serios filtrat. O prietenă de a mea a fost internată în spital cu iminență la un termen foarte prematur, după ce a aflat despre faptul că o cunoscută de a sa a fost părăsită de soț.

Dar niște istorii reale reprezintă doar o jumătate de problemă, pe când o informație impresionantă din internet – un test absolut nou pentru viitoarele mămici.

Mama nu este – a plecat în internet

Dacă obișnuiți să citiți articole de pe internet, atunci alegeți doar surse serioase și cât de cât științifice. Iar cât privește forum-urile și comunitățile – eu aș pune interdicție. Există grupuri, pe care dacă le citești afli toate semnele lumii – încetați să tricotați, coaseți, tundeți părul … Aflați totul despre sarcina Mariei din Satul de Jos. Studiați 50 metode de alăptare și de legănare a copilului…

Da, avem grupuri care unesc viitoare mămici ce sunt aproximativ în același termen de sarcină. Parcă sună sigur, parcă ar fi un suport. Dar și aici se începe – ”nu mai sunt cu voi (am pierdut copilul)”, ”la USG m-au avertizat despre existența unor anumite patologii”, ”sunt cu risc de vârstă”. Oricine ar rămâne impresionat și va dori să citească despre diferite particularități înnăscute. Sunteți sigură că aveți nevoie de asta?

Iar dezbaterile la tema ”Dvs. la cei 32 (!) de ani pe care îi aveți, e prea târziu să nașteți! Ce veți reuși să-i oferiți copilului?” . De la cineva de 18 ani. Sau ”Cu ce loc ai gândit atunci când ai rămas însărcinată la 19 ani?”. De la cineva de 40 de ani. Este pe măsură să vă facă să stați culcată și să plângeți toate cele nouă luni.

Totodată, în format online deocamdată nu poți face analize, precum nici nu e posibil să coordonezi la distanță o sarcină (bine, cu excepția cazului în care aveți încredere într-un nickname de tipul ”Mamă a trei copii”, acesta doar nu poate să nu fie competentă, aha). )

Există și avantaje

Cu toate acestea, internetul poate fi și de mare ajutor. Să alegeți medic la naștere, fără a vizita toate clinicile din oraș și să vă prezentați deja informată la prima întâlnire cu medicul, ceea ce este foarte important. Să aflați detalii despre maternitățile din Chișinău.

Să alegeți unde să efectuați ecografia în sarcină. Să aflați pentru viitor, unde să găsiți un neurolog pentru copil sau pediatru.

Să stocați contactele laboratoarelor unde ați putea efectua anumite teste. Să citiți păreri despre anumite mărfuri pentru copii, să întocmiți o liste de lucruri necesare la maternitate și multe alte informații cu adevărat utile și aplicabile în practică.

Momente importante în procesul de pregătire

Așadar, cum ne pregătim de nașterea copilului? De fapt, din timp poți face doar puține lucruri, deoarece toți acești micuți de la venirea pe lume deja sunt irepetabili și imprevizibili. Cu toate acestea, câte ceva puteți face (de sine stătător sau prin a vă consulta cu un specialist).

Ați putea delimita cu strictețe limitele cu rudele — bunicii, primii copii. Cum nu ar fi acestea – vor fi corecte anume pentru familia dumneavoastră. Este important să nu vă pomeniți în situația în care astăzi ascultăm bunica și nu luăm copilul în brațe până nu plânge tare, iar mâine nu-i dăm drumul din brațe, pentru că așa a spus medicul sau deoarece nu ne putem lua ochii de la el. Sau dvs. respingeți ușor sfaturile încă din prima zi, fie acceptați regulile jocului cu denumirea ”noi doar v-am crescut”.

E important să analizați cum anume veți dormi, va fi o cameră separată, pătuț, pătuț cu o parte detașabilă pentru acces ușor la copil, însă cu păstrarea spațiului lui propriu pentru somn, somn împreună cu părinții etc. Nu uitați să preconizați în orice asemenea sistem, loc pentru sine însuși.

În general, discutați APROXIMATIV cum vă veți odihni DVS., și ar fi bine să înțelegeți clar că, în primul rând, acesta nu e un moft, ci o necesitate și garanția sănătății familiei dumneavoastră.

Găsiți neonatologul personal. Mai bine doi. Pur și simplu, pentru orice eventualitate și pentru liniștea dvs.

Până încă dispuneți de timp și corp personal, odihniți-vă la maxim, în sensul în care aveți nevoie… și deși, din punct de vedere fizic e dificil să dormi — oricum încercați să o faceți din plin. Foarte curând acestea vor deveni un lux de neatins pentru dvs pentru o perioadă nedeterminată de timp.



Irina Dvornina
Irina Dvornina

Psiholog. Oferă consultații individuale și în grup. Lucrează cu copiii, adolescenții și părinții acestora. Specialist în temele ce se referă la relație și dificultățile corespunzătoare cu partenerul, familia, părinții. Abordează temele ce țin de pierderile perinatale, infertilității psihologice .

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Irina Dvornina — Psiholog Tel.: 0 794 3-60-18

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»