Articolul se referă la temele:

Mansardele din Chișinău. Recomandările expertului privind alegerea1

Mansardele din Chișinău. Recomandările expertului privind alegerea

În Moldova, mansardele de mult nu se mai asociază cu un lăcaș romantic pentru poeți, ci a devenit sinonim al expresiei "locuiță la preț accesibil pentru o familie tânără". Acum 10 ani, aceasta întra-adevăr era o ieșire din situație — în principal datorită prețului redus.

Primele mansarde erau calitative, stilate (de exemplu cea de pe str. Trandafirilor), iar acest concept agreabil încă nu era ponegrit de aspectul și calitatea acestora. Ulterior situația s-a agravat. Cererea dictează oferta, mansardele au început să fie construite de oricine, fără excepție, și astăzi n-a mai rămans nici un sector în care să nu fie asemenea "case-ciuperci". În general, mansardele sunt diferite și atunci când alegeți una, trebuie să luați în considerare o mulțime de nuanțe. La ce detalii trebuie să atrageți atenție, cum să verificați fiabilitatea vânzătorului și a titularului construcției — despre asta și multe altele ne va relata agentul imobiliar, Igor Anton.

Игорь АнтонИгорь Антон

Igor, dat fiind faptul că aveți experiență vastă pe piața imobiliară, ce părere aveți despre mansarde?

Pe de o parte, o locuință la etajul 6 are multe dezavantaje: lipsa ascensorului, pereți subțiri, de cele mai mule ori — acoperișuri metalice, pe care se aude fiecare strop de ploaie și foșnet creat de păsări. Pe de altă parte — reprezintă o posibilitate de a locui într-o zonă bună, pentru un preț relativ mic; posibilitatea de a plăti costul în etape, zugrăveală minimă a pereților.

Dar, eu personal nu am încredere în majoritatea mansardelor deja construite. Acum 6 ani, în Chișinău se crease un boom la mansarde, deoarece oamenii creadeau că aceasta era cea mai ieftină modalitate de a dobândi o locuință proprie. Și, chiar într-o perioadă atât de scurtă, practica a demonstrat că cel avar plătește de două ori. E bine dacă mansarda este ridicată pe o casă construită prin anii 80 — fundamentul acestor blocuri de locuit încă mai este capabil de a rezista la greutatea acestui "etaj suplimentar". Dar, de cele mai multe ori mansardele sunt ridicate pe clădiri hrușiovka, care au fost construite cu cel puțin 50-60 de ani în urmă! Acum, de multe ori, se aude că la o anumită casă cu mansardă au apărut fisuri sau fundamentul s-a așezat. Și în plus, în acest segment prea frecvent au fost încălcate regulile de construcție, nu întotdeauna construcția a fost desfășurată cu acordul locatarilor, etc. De aceea, nu este surprinzător faptul că în vara anului 2013 construirea mansardelor a fost interzisă.

Dacă acum mansardele au încetat să mai crească asemeni ciupercilor după ploaie și numărul acestora va fi limitat, ar trebui să ne așteptăm la o creștere a prețurilor?

Este puțin probabil, cel puțin prețurile nu vor fi mai mari decât pentru apartamentele de la ultimele etaje. În plus, mulți proprietari de mansarde dorind să-și îmbunătățească locul de trai, le vor vinde, de aceea mă îndoiesc că mansardele vor fi un "deficit")).

Mansardele au o prioritate foarte mare — preț mic. Cât se poate economisi în acest caz, în comparație cu procurarea unei locuințe obișnuite?

Dacă un apartament cu 2 odăi într-o clădire de tip hrușiovka costă 30-32 mii de euro, atunci o mansardă aproape similară poate fi procurată cu vreo 10 % mai puțin — 28-30 mii de euro, iar uneori aceasta are o suprafață puțin mai mare. În plus, cu acești bani primiți și zugrăveală minimă a pereților, dar și termopane. Iarăși economie. Însă pereții ar putea să nu fie din piatră, ca la întreaga hrușiovkă, dar din beton înspumat, iar acoperișurile din metal. Cheltuielile de energie sunt mai mari, iar izolarea fonică este mai rea.

Dacă am compara prețurile pentru un metru pătrat, observăm că costul unei mansarde este același ca și pentru o clădire nouă. De ce atunci trebuie să alegem mansarda?

Ideea de bază este că în casele noi, aproape toate apartamentele au o suprafață mare, — de la 60 de metri pătrați și mai mare. Și nu ve-ți reuși să procurați un apartament separat cu o suprafață de 33-40 metri pătrați cu doar 23-24 mii de euro. Dar o mansardă, pentru că are o suprafață mai mică — este ceva real.

Dacă totuși am decis să cumpărăm o mansardă, la ce ar trebui să atragem atenție?

În primul rând, este de dorit ca mansarda să nu fie construită pe o casă prea veche. E bine, dacă este o casă construită prin anii 80, seria 102.

În al doilea rând, încercați să aflați dacă titularii construcției n-au avut certuri cu locatarii blocului, în caz contrar s-ar putea întâmpla ca procesul construcției să fie stopat și niciodată nu veți putea intra în apartamentul parțial achitat.

În al treilea rând, găsiți timp și vizitați șantierul de construcție, aflați din ce materiale este de fapt construit etajul.

În al patrulea rând, alegeți o companie, care are experiență vastă în construirea mansardelor — vizitați obiectele deja construite și întrebați locatarii acestora dacă sunt mulțumiți de rezultat.

În al cincilea rând, cel mai bine este să acordați prioritate mansardelor cu șindrilă bituminoasă și acoperiș orizontal, pentru ca, din punct de vedere geometric, locuința la maximum să se asemene cu un apartament obișnuit.

În al șaselea rând, dacă vă deranjează faptul că trebuie să urcați pe jos șase etaje, puteți alege o mansardă cu lift, dar rețineți — prețul și deservirea ascensorului (10-20 mii de euro) va ridica costul mansardei, la nivelul prețului unui apartament în clădire nouă.

Ce părere aveți despre oferte de tipul: "Achitați jumătate din preț și primiți mansarda peste un an"? Reieșind din experiența dvs. — asemenea proiecte sunt efectuate în termenele stabilite? Și, în general, — merită să riscăm?

În practica mea, am avut un caz când oamenii au plătit parțial pentru mansardă, dar aceasta n-a fost dată în exploatare în termenele promise, ci cu o întârziere de 6-7 luni. Ei au solicitat să li se întoarcă depunerile, dar banii nu le-au fost înapoiați. Deși, pe de altă parte, această întârziere, pentru piața noastră, este relativ mică. Unei rude de-ale mele, i s-a promis să-i fie date cheile de la apartament într-o clădire nouă, în anul 2008, dar, în rezultat, clădirea a fost dată în exploatare abia în 2011. Când intenționăm să cumpărăm o casă, care este încă în proces de construire, trebuie să fim pregătiți și pentru asemenea circumstanțe. Dar, la momentul de față, repet, construirea mansardelor este interzisă, și cel mai probabil, vi se va propune o mansardă deja finisată.

De fapt, în Chișinău sunt și mansarde bune, de exemplu pe strada Trandafirilor sau pe Cuza Vodă, și dacă veți analiza situația minuțios, ați putea găsi o opțiune, care vi s-ar potrivi atât prin calitate și preț, cât și prin amplasare.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»