Articolul se referă la temele:

Depresia — nu vă puneți singuri diagnoza!0

Doctor în psihologie, Elena Bîceva, explică din ce motiv nici pe departe tot ce ne pare a fi depresie — este anume depresie și cum am putea percepe dacă într-adevăr v-ați ciocnit de această problemă.

De foarte multe ori, oamenii își crează greșit impresia că sunt în depresie sau într-o stare de ipohondrie tomnatică. Cum poate fi diagnosticată depresia? Trebuie să mergeți la medic, care să vă stabiliească acest diagnostic. Uneori oamenii singuri spun — sunt în depresie. Haideți să explicăm acest concept.

Pentru a vorbi despre depresie, trebuie să coincidă trei componente. Unu – o suprimare generală a sentimentelor, emoțiilor, deprimare, care durează o perioadă îndelungată, de la o lună și mai mult. Această stare nu este asociată cu anumite evenimente din viață. Adică, în viață parcă totul e bine, dar într-un fel oricum îți este trist și te simți singur.

Un alt element component — inhibarea în activitate. Dimineața nu vrei să te trezești, doar gândul că trebuie să faci o mișcare te obosește. Lipsa oricărei tendințe de a acționa. Acele lucruri care cândva ne încântau și ne inspirau, acum nu mai sunt sugestive.

Trei — inhibare intelectuală. Ați putea observa că ați început să gândiți mai rău, aveți memorie mai slabă. Veți memoriza un volum mai mic de informație, atenția va fi redusă.

Atunci când toate aceste trei component coincid, putem vorbi despre o stare de depresie. De altfel, oamenii numesc depresie orice stare. Se ceartă – depresie, nu au putut face ceva, au o stare de spirit rea – iarăși depresie. Dacă observați la sine anumite semne de deprimare, solicitați ajutorul unui specialist – psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Un specialist bun vă va ajuta . În primul rând va stabili corect diagnoza, dar și vă va ajuta să depășiți această stare negativă.


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu