Apa Buna

Ce apă bem pentru a fi sănătoși?0

Ce apă bem pentru a fi sănătoși?

Vara și-a intrat deplin în drepturi și pe zi ce trece este tot mai cald. Ceaiul și cafeaua încep vizibil să-și piardă poziția, oferind locul apei potabile curate și reci.

Auzim frecvent la televizor despre necesitatea de a consuma minim doi litri de apă pe zi. Însă, cum să alegem corect apa pe care să o consumăm, atunci când alegerea este atât de mare? Luând decizia de a procura apă de la cel mai apropiat supermarket, nu avem idee că o sticlă de apă modestă, la prima vedere, poate fi atât de diferită. Și nu ne referim la marcă sau ambalaj. Fiecare (bine, aproape fiecare) sticlă conține o mulțime de informații diferite, încât îți fuge privirea. Știind că date complete și exacte pot fi obținute doar din prima sursă, m-am adresat la o persoană care cunoaște despre apă aproape tot. Este vorba despre Valeriu Gomenița, directorul companiei "Apă Bună Trade".

Valeriu, vreau să vă cer un sfat atât în calitate de consumator, cât și de persoană care vrea să-și păstreze sănătatea.

Foarte bine că discuția noastră începe anume pe tema sănătății. Toată lumea știe că omul 90% este constituit din apă, de aceea noi suntem ceea ce bem. Și dacă pe vremuri, pe timp de caniculă, de exemplu, puteam potoli setea cu apă din fântână sau izvor, iar aceasta era gustoasă și sănătoasă, atunci astăzi lucrurile s-au schimbat. Cunoașteți, spre exemplu, că aproximativ 80% din apa de suprafață, la care se referă și fântânile, și izvoarele, nu îndeplinesc standardele atât la nivel bacteriologic, cât și al mineralizării.

Am auzit asemenea informație. Dar aceasta, probabil, depinde de frecvența curățării fântânilor, de modalitate în care sunt îngrijite.

Eu mă refer la altceva. Însăși apa este contaminată. Potrivit ONU, din această cauză, în anul 2030 mai mult de jumătate din populația planetei ar putea rămâne fără apă potabilă, în totalitate. Apele se poluează și de la gunoiștile ilegale, și de la diferite tipuri de produse chimice utilizate în agricultură.

Concetățenii noștri continuă încă să consume apă din fântână, apă care nu este supusă prelucrării, iar acest lucru conduce adesea la îmbolnăviri. Academia de Științe a subliniat în repetate rânduri faptul că din cauza consumului de apă necalitativă, oamenii iau boli hepatice și ale tractului gastro-intestinal. Și statisticile în acest sens sunt extrem de dezamăgitoare.

Rezultă că trebuie să consumăm doar apă din robinet.

Pentru uz casnic — da, dar nici de un asemenea lux nu fiecare are parte, literalmente recent în mass-media a apărut o informație conform căreia în Moldova doar fiecare al doilea cetățean folosește canalizare și apeduct centralizat. Iar noi locuim în regiunea de sud, aici este cald și e nevoie de multă apă potabilă. Aceasta, dacă nu atingem subiectul generației care crește. Doar dacă copilul nu bea apă calitativă în copilărie, spre mijlocul vieții deja are un adevărat buchet de maladii. Eu consider aceasta o problemă destul de serioasă.

Atunci sunt necesare filtrele.

Cum să vă spun. Haideți să vedem ce cale urmează apa de la stația de epurare până la robinetele noastre. Da, instalațiile de epurare oferă apei proprietatea de a fi sigură (dar nu și utilă!), pentru a evita bolile și epidemiile. Așa și ar trebui să fie, este un lucru firesc. În continuare apa își începe călătoria prin rețelele apeductului din oraș sau altă localitate. Ați văzut vreodată aceste conducte desfăcute, ați văzut ce este în acestea?

Nu, dar îmi imaginez.

Nici nu vă imaginați, vă asigur. Multe conducte au mai mulți ani decât dvs. Și chiar dacă țeava nu este șubredă, în interior, rețelele oricum sunt, în cea mai mare parte, vechi. Da, în apartament puteți face reparație. Dar în subsol? În tot blocul? Este o chestiune destul de complexă, care necesită rezolvare de "sus". Iar până aceasta lipsește, apa noi o bem și tot noi trebuie să avem grijă de sănătatea proprie și a copiilor.

Dar să revenim la filtre. Așadar, apa, care practic nu conține substanțe utile, curge din robinetele noastre cu rugină, diferite impurități tehnice din conductă. Noi o turnăm în filtrul de uz casnic, iar acesta curăță apa de respectivele impurități. Cu această apă putem prepara mâncare. Dar nu mai mult. Da, dacă bem asemenea apă crudă, bineînțeles că nu va fi nimic strașnic. Dar pentru consum regulat, este nevoie de altă apă. Nu pur și simplu apă curată. Există filtre bune, dar în lipsa unei deserviri competente, în condiții nestabile, acestea vor înceta să-și îndeplinească funcția. Sunt sigur, nu sunt puțini utilizatori ai acestor echipamente care pe timp de vacanță stopează activitatea filtrului, iar apa, care rămâne în interior fără mișcare, la o temperatură mai mare de 25 grade C, între timp, reprezintă un mediu perfect pentru formarea unei flore nesănătoase.

Ce ne rămâne să facem?

Sunt departe de a fi în măsură să ofer o soluție categorică o dată pentru totdeauna, dar vreau foarte mult să atrag atenția consumatorilor la câteva momente. În primul rând, astăzi pot fi numite sigure doar acele ape, care se găsesc în straturile acvifere, mai jos de 70-80 metri și de la contaminarea cu aceeași nitrați, de exemplu, acestea sunt protejate de straturile adânci ale solului. Evident, asemenea apă poate fi extrasă doar prin metode industriale.

În al doilea rând: în principiu, apa potabilă poate fi obținută din orice apă, chiar și din cele deja folosite, asemenea tehnologii demult există. E altceva că această apă este absolut moartă, nu este bună pentru consum zilnic, deoarece spală din organismul nostru toate substanțele utile. Această întrebare într-un timp a fost ridicată de experții Organizației Mondiale a Sănătății. Și în special pentru consum larg au fost elaborate standarde pentru apa destinată utilizării zilnice. Acestea sunt numite standarde de mineralizare. OMS recomandă ca aceasta nu trebuie să depășească 1000 mg/litru.

Ce ar însemna acest lucru?

Aceasta înseamnă că tot ceea ce depășește această rată este deja apă minerală, adică medicament și este de nedorit să fie utilizată fără prescripție medicală. Să bei apa "Borjomi" zilnic, ar putea fi chiar mai nociv decât apa de la robinet. Aceasta este apă terapeutică și este prescrisă de medici pentru tratamentul sau prevenirea anumitor boli. Mineralizarea zilnică excesivă poate duce la formarea pietrelor la rinichi, vezica biliară, ficat… Prin urmare, pentru a alege apa potabilă pentru consum zilnic, trebuie să analizați eticheta cu informații despre gradul de mineralizare a acesteia.

Din punct de vedere teoretic, este clar. Dar eu sunt o persoană practică. Apa "X" cu un nivel de mineralizare de 50mg/litru . Apa "Y" cu mineralizare 700 mg/litru. Care este mai bună? Care este mai benefică?

Cel mai util, probabil, să alegem mijlocul de aur, adică apa de mineralizare medie. În cazul în care OMS recomandă mineralizare de 1000 mg/litru, valoarea medie este de aproximativ 500 mg/litru. Trebuie să știți că un nivel scăzut de mineralizare, spre exemplu 50 după cum ați menționat, la fel nu este benefică. Această apă este curată, dar este curățată de toate substanțele. Practic este apă distilată. Eu nu recomand să consumați așa apă categoric, în special să o oferiți spre consum copiilor.

Vorbind acum cu dvs. ajung la concluzia că dacă vrei să fii sănătos, trebuie să consumi doar apă îmbuteliată. Mă întristează acest fapt.

Pe de o parte — da, pe de alta, bine că există asemenea posibilitate. Este important să alegem acea apă, care este conformă standardelor, care este plăcută la gust, nu este distilată, dar nici mineralizată în exces. Acum sunt echipamente destul de comode și moderne pentru casă și oficiu, de la butelii mari cu pompe, până la coolere care mențin apa rece, dar și o încălzesc.

Și aici sunt câteva aspecte foarte importante, la care aș vrea să vă atrag atenția. În primul rând, buteliile trebuie să dețină certificate de igienă și de calitate. În al doilea rând, trebuie să conțină o supapă sigilată cu autocolant special, pe care trebuie să o îndepărtați doar înainte de instalarea coolerului. Coolerul trebuie periodic curățat, pentru aceasta la fel au fost elaborate norme sanitare, care necesită a fi respectate.

Dacă în oficiul dvs există cooler, solicitați să fie în mod regulat curățat. , Acest lucru poate fi făcut de compania care vă livrează apă, după cum, spre exemplu, o face compania noastră. În plus. Când vă sunt livrate butelii noi, acestea sunt ambalate în polietilenă. Aceasta se face special pentru ca impuritățile și praful să nu pătrundă pe butelie. De aceea, înainte de a instala pe butelie coolerul, îndepărtați polietilena. Nu permiteți ca praful de afară să nimerească de pe butelie, pe ceașca dvs.

Bineînțeles, nu le poți urmări pe toate, dar sănătății proprii trebuie să-i acordați atenție maximă, aceasta este convingerea mea profundă. Și ar trebui să începeți de la pași mici: să alegeți corect apa potabilă, să respectați igiena, să apelați la serviciile companiilor verificate, care dețin toate actele necesare și, ce este destul de important, — au o bună reputație. Consumați apă de calitate și fiți sănătoși!

Jurnalist: Irina Caruș

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Apa Buna — Apă potabilă cu nivel scăzut de mineralizare str. Alba Iulia, 75 А Tel.: 022 55-50-21, 022 53-33-35 www.apabuna.md

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Gastronomia»

Articole populare a rubricii «Gastronomia»