Articolul se referă la temele:

Vet-Exotica — asistență veterinară profesională acordată animalelor de companie și speciilor exotice de animale și păsări.

Domenii de specializare:

Sfatul veterinarului: protejăm lăbuțele de sare și nu ne speriem de petarde0

Sfatul veterinarului: protejăm lăbuțele de sare și nu ne speriem de petarde

E iarnă: frigul este înlocuit de dezgheț, zăpada se transformă în gheață, și noi ne facem griji ca condițiile meteorologice extreme să nu provoace daune prietenilor noștri patrupezi. Ce facem atunci când iarna e plină de surprize? Pentru a obține răspuns la cele mai actuale întrebări ale sezonului, am mers la adresa deja bine cunoscută — clinica ”Vetexotica”, la medicul Natalia Cosiacova.

În perioada rece a anului, prietenii noștri patrupezi de multe ori răcesc. Pe lângă aceasta, temperaturile scăzute nu le oferă suficient timp pentru plimbări. Cum procedăm?

Dacă ne referim la problemele de urinare, nu putem trece cu vederea cistita. Cauze, care ar putea duce la dezvoltarea acestei boli, sunt multe, inclusiv hipotermia. Și dacă o cistită acută nu poate rămâne neobservată (animalele devin slăbit de puteri, refuză mâncarea, la tentativa stăpânului de a-i atinge burta hârâie sau scheaună; urinarea este frecventă și însoțită de durere, iar volumul urinei este nesemnificativ), atunci forma cronică a maladiei, chiar cel mai atent stăpân, ar putea să nu o identifice. Animalul pare a fi sănătos, uneori este ”capricios” când e vorba despre pofte și toaletă, dar de cele mai multe ori, în cazul unui asemenea comportament, dăm vina pe ”caracter”. Din acest motiv, eu fiind medic veterinar, în mod insistent invit stăpânii animalelor de companie la un examen clinic, chiar dacă, la prima vedere, animalul ”este în regulă”. Perioada rece a anului este perioada obligatorie pentru profilaxie.

La fel ca și vara, iarna plimbările cu câinele la aer liber sunt obligatorii, dar acestea trebuie să fie de o durată mai mică — câte 20-30 minute, iar spinarea animalului se recomandă a fi acoperită cu o pătură. Efectuați mai multe mișcări, doar disconfortul provocat de ger este simțit mai mult de stăpân, decât de câine. În niciun caz nu permiteți animalului să se așeze pe zăpadă, gheață și așa mai departe — adesea văd asemenea situații, când câinele stă pe pământul înghețat, iar stăpânul este preocupat de telefon. Comunicați activ cu animalul de companie, și jumătate de oră e suficient pentru ca ambii să se bucure de o plimbare agreabilă.

După hipotermie nu e departe până la viruși. Iarna imunitatea animalelor scade, nu e așa?

Bolile virale nu sunt întotdeauna agresive în sezonul rece, dar temperaturile sub zero grade le conservă, motiv din care schimbările bruște ale temperaturii duc spre explozii de viroze, cele mai afectate fiind animalele nevaccinate. Nu voi inventa bicicleta, dacă voi zice că un rol esențial în prevenirea bolilor la animalele de companie îl are atitudinea față de acesta. Explic. În primul rând, are importanță alimentația corectă. O cantitate suficientă de proteine, grăsimi, glucide, vitamine și substanțe minerale oferă animalului energie pentru o viață sănătoasă. Iarna, din cauza lipsei luminii solare, unele procese metabolice se încetinesc și scad semnificativ imunitatea. Prin urmare, este nevoie să asigurați animalul de companie cu vitaminele necesare — prioritare fiind vitaminele A, D, E, acizii omega-3, omega-6.

Importanță majoră are și lupta la timp cu paraziții, deoarece, atât puricii, cât helminții nu sunt ”prieteni” cu imunitatea. Îngrijirea regulată a animalului de companie — curățarea urechilor, ochilor, urmărirea stării dinților — de asemenea este foarte importantă. Și, bineînțeles, sunt obligatorii plimbările la aer liber, activitatea fizică.

Pentru câini, zăpada este o mare bucurie, dar imediat ce drumurile sunt prelucrate cu materiale antiderapante, stăpânii animalelor de companie intră în panică. Cum protejăm lăbuțele animalului de substanțele corozive?

Teama stăpânilor este ușor de înțeles: pătrunzând între degetele labei și în fisurile pernuțelor, amestecul salin (chiar și cel ce are în compoziție sarea alimentară) poate provoca iritații severe și inflamații ale țesuturilor, arsuri chimice și chiar ulcere, care cu greu se vindecă. Agenții chimici sunt capabili să pătrundă în toate fisurile și rănile mărunte și dacă ați observat că câinele dvs într-un mod nenatural trage laba, șchiopătează, atunci plimbați-l pe o fâșie cu zăpadă curată, pentru a scăpa de sarea ce s-a agățat de laba animalului. Puteți menține integritatea și sănătatea pernuțelor de la labele animalului cu ajutorul unor geluri sau a cerurilor speciale (de exemplu ”Мягкие лапки”, ”Айда гулять”). Acestea se aplică pe pernuțele labei înainte de fiecare plimbare, iar după plimbare e suficient doar să spălați labele și să le uscați. În calitate de protecție, poate fi utilizată și crema de silicon.

O altă modalitate — să cumpărați câinelui cizme speciale cu talpă confecționată din piele. Inițial, asemenea cizmulițe erau folosite pentru animalele cu traume sau răni, dar locuitorii orașelor mari de cele mai multe ori le cumpără pentru a salva câinele de sare și agenți reactivi.

Principalele sărbători de iarnă au trecut deja, dar abundența de ”bunătăți” poate fi nu doar de Revelion. În ce constă pericolul ”bunătății” stăpânilor, care permit animalului de companie să guste din deliciile de pe masa lor?

Ceea ce ați numit dvs. ”bunătate”, contribuie la intoxicații și supraalimentare. Mâncarea ”de sărbătoare” nu face parte din meniul obligatoriu al animalului, motiv din care este slab absorbită și nu este recomandată, în genere, de a fi consumată. Nu încercați să serviți animalul cu ceva neobișnuit, mai ales cu alimente dulci sau sărate. De exemplu, la pisici consumul unor asemenea produse (precum și a laptelui) poate provoca acutizarea unor boli ascunse. Atât în zilele cotidiene, cât și de sărbători, meniu animalelor de companie trebuie să rămână unul echilibrat și să conține toate substanțele nutritive necesare. Vă puteți răsfăța prietenul patruped cu delicii speciale pentru animale. Acestea trebuie să fie de calitate înaltă. De asemenea, nu uitați de calorii.

Pe rețelele de socializare, în fiecare an se discută o asemenea problemă specifică, precum frica pe care o au pisicile și câinii de sunetul puternic al petardelor și focurilor de artificii. Acestea nu pot fi evitate, cum să procedeze în asemenea situații stăpânii animalelor de companie?

DA, atât în perioada sărbătorilor de iarnă, cât și pe parcursul întregului an, prietenii noștri patrupezi pot fi puternic speriați de focuri de artificii și petarde. Acestora nu le poți explica că în acest mod, oamenii își creează buna dispoziție. Dacă stăpânul știe că pisica sau câinele său are mare frică de zgomotele și luminile puternice – el trebuie din timp să se adreseze unui veterinar pentru ca acesta să prescrie animalului preparate calmante. De sine stătător este categoric interzis să alegeți asemenea preparate — reprezintă un mare risc de a calma animalul astfel, încât acesta să necesite reanimare. Dacă animalul dvs. cândva era fricos, cereți sfatul medicului veterinar, ce fel de preparate să oferiți animalului din timp, care — în caz de apariția unor probleme neașteptate legate de frică. Aveți în vedere că aceleași medicamente pot acționa diferit asupra animalului. Iar dacă animalul va fi alergic la preparat, veți găsi oare de urgență un medic veterinar? Cel mai bine să încercați medicamentul până la momentul ”x”.

În general, vreau să vă zic, că animalul dvs. de companie nu are un prieten mai bun decât stăpânul. Iar dvs. — un prieten mai bun decât un veterinar calificat ce activează în cadrul unei clinici verificate în timp și cu o bună reputație.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Vet-Exotica — Clinică Veterinară str. Minsk, 47 Tel.: 022 50-50-41, 0 696 7-84-14 www.vetexoticamd.net

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casa»

Articole populare a rubricii «Casa»