Articolul se referă la temele:

Ce este mâncatul emoțional și cum îl putem remedia?0

Ce este mâncatul emoțional și cum îl putem remedia?

Mâncatul emoțional este o afecțiune răspândită. Un lucru pe care nu-l conștientizăm este că toate tulburările alimentare, indiferent de natura lor au la bază cauze emoționale. Astfel, pentru a găsi remedii trebuie mai întâi să înțelegem ce declanșează aceste probleme.

Stresul și emoțiile negative precum anxietatea sau depresia pot duce la mâncatul emoțional . Mâncatul emoțional nu este doar o afecțiune fiziologică, ci și o reacție de apărare a organismului în raport cu situațiile negative, acel ,,scut’’ emoțional pe care îl dezvoltăm la rușine, anxietate sau traumele din trecut.

Unii dintre noi am fost judecat și neglijați de cei din jur, astfel kilogramele în plus reprezintă dorința de a fi văzuți și acceptați. Este modul nostru de a spune: ,,Sunt aici, observă-mă și iubește-mă așa cum sunt’’.

Un pas important în vindecarea adicției alimentare, este deschiderea și curiozitatea față de propriile slăbiciuni. Știm deja că mâncatul compulsiv reprezintă o reacție de apărare a organismului, așadar acest protector nu va dispărea din prima, avem nevoie să ne ,,împrietenim’’ cu el și să îi cerem permisiunea de a ne elibera. Prin consiliere și lucrul cu noi înșine, vom conștientiza în timp că nu avem nevoie de ,,recompense alimentare ‘’.

În momentul în care renunțăm la factorii protectori din trecut, adică la ,,recompensele alimentare’’ trebuie să fim conștienți de faptul că mecanismele de protecție se vor activa la cel mai mic factor de stres, dorind să-și reia locul în viața noastră. Nu trebuie să tratăm acest aspect cu furie și sentimente negative, ci trebuie să înțelegem că organismul nostru este precum un părinte care dorește să-și protejeze copilul. În timp corpul nostru va prinde încredere în noul nostru stil de viață și nu va percepe ca fiind un agresor.

Remedierea tulburărilor alimentare nu este ușor de gestionat, ea necesită timp, răbdare și compasiune față de corp.

În momentul în care nu mai suntem proprii judecători, revenim în contact cu sinele nostru îngăduindu-ne să aducem armonie, căldură și iubire corpului.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Svetlana Arion — Psiholog Tel.: 0 793 3-05-96.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»