Mereu nu avem suficient timp. Cum gestionăm timpul?0

Mereu nu avem suficient timp. Cum gestionăm timpul?

În ultimii ani, problema insuficienței de timp a devenit pur și simplu globală. Deși majoritatea dintre noi nu avem de adus apă de la fântână, de spălat haine la râu și de strâns roade de pe câmp. În acest caz, unde dispare timpul? Cum îl putem gestiona și, în sfârșit, cum să ne simțim stăpâni pe propria viață? Explică doctorul în psihologie, Elena Bîceva.

Cât de puțin timp! De ce ziua nu are 30 de ore?! Mereu nu-mi ajunge timp … (pentru noi înșine, pentru familie, dezvoltare, pentru … alte chestii). Sunt permanent în fugă, în grabă, mereu nu reușesc, ajutor! Vă este cunoscută situația?

În rezultat — tam-tam, nervozitate, sistem nervos tulburat, auto-apreciere joasă, iritabilitate și relații tensionate. Iar lucrul așa și continuă, la fel ca într-un film ce se derulează lent, însă am vrea mai repede. De ce oamenii au sentimentul de grabă permanentă și ce facem cu aceasta? Propun să ne clarificăm:

 • Reevaluarea forțelor proprii și subestimarea timpului de neîndeplinire a sarcinilor – asemenea oameni spun, imediat eu repejor … (voi face ordine în odaie, voi finaliza de scris proiectul, voi construi o casă …), după care, la fel repejor, aceasta și cealaltă. Și se opresc la ideea că repejor nu e chiar atât de repejor;
 • Nu sunt capabili să ofere priorități — amestecă lucrurile importante cu cele de valoare secundară;
 • Nu sunt disciplinați sar de la o sarcină la alta, iată eu acum voi intra la poștă și voi verifica mesajul de la această persoană, iar apoi se observă cufundați în citirea articolului "22 modalități de a te concentra și de a nu te distrage";
 • Se cufundă prea adânc într-o activitate, nu sunt în măsură să treacă la altele — în primul rând, în primul rând – serviciul. Iar fetele mai așteaptă. Însă, din câte înțelegem, la "fete" așa și ar putea să nu ajungă — omul epuizat spune: "eu muncesc atât de mult pentru voi, familia mea, iar voi mă distrageți cu niște picnicuri și caruseluri". Și nici nu observă că micuța lui fetiță deja e absolventă.

Cum ne gestionăm timpul?

Știți, nu a fost încă inventat nimic nou și magic, în schimb există modalități verificate deja – disciplina veche și bună, planificarea, determinarea priorităților.

Ce facem: Ne planificăm ziua, săptămâna, luna, semestrul, anul. Notați de cu seară lista de treburi pe care aveți de le făcut în următoarea zi. Ați putea utiliza principiul:

 1. Pentru sine, personal — frizerie, centru fitness, lectura unei cărți.
 2. Pentru oameni — familia, apropiații, prietenii — să însoțesc copilul la bazin, să-mi ascult prietena, să-mi ajut colegul cu raportul trimestrial.
 3. Pentru activitatea profesională — tot ce se referă la serviciu, educație, dezvoltare – să scriu un articol, să citesc proiectul, să audiez o lecție.

Analizați în ce mod v-ați planificat săptămâna, luna, anul: Aveți loc pentru toate cele trei laturi în viața dv.? Unde, în ce direcție dv, depuneți efort permanent, și cărei laturi nu oferiți regulat suficientă atenție? Este un loc bun pentru analizarea vieții proprii.

Câteva sfaturi simple:

 • Unele activități ar putea fi compilate, de exemplu – o evadare cu familia în afara orașului, acolo unde vă place; servirea unei cești de cafea cu o prietenă, și pentru ea, și pentru dv.; discutarea unui proiect important într-un loc confortabil. Nu neapărat în birou. Vă este clar principiul? Îmbinăm utilul cu plăcutul.
 • Planificăm și notăm totul, până la cele mai mici detalii, chiar și sunetul prietenii, chiar ritualurile matinale, chiar și timpul alocat pentru lectură, consultația medicală, efectuarea plăților comunale. În caz contrar, va fi cumva în felul următor – "of, nu am făcut nimic, iar ziua s-a dus …" Sau "De trei săptămâni vreau să scriu mamei o scrisoare, dar îmi amintesc despre aceasta abia seara, înainte de somn… ".
 • Regula celor 3 minute — ceea ce poate fi făcut în 3 minute, trebuie de efectuat acum. A venit ideea de a scrie și de a negocia o întâlnire, scrieți acum sau imediat notați aceasta în lista de sarcini.
 • Alegeți o singură activitate pentru un moment anume. Acționăm după principiul, unicul lucru important pe care îl am de făcut, fără de care nu voi putea, spre exemplu, efectua proiectul de astăzi și dacă nu voi face acest lucru ziua, voi fi nevoită să o fac noaptea. Ce trebuie să fac azi dimineața, pentru ca seara de sărbătoare să decurgă cu succes, sau pentru a nu eșua prezentarea, sau … alegeți ceva personal.
 • Câteva întrebări vă vor ajuta să stabiliți prioritățile. Prima – dacă nu voi face acest lucru, ce va fi? A doua — aceasta îmi va oferi — plăcere, bani, griji, probleme? Mai departe — cum să fac acest lucru cu investiții minime? Cui aș putea încredința această activitate?
 • Planificăm pauzele. Unii se consideră super oameni — capabili de a se afla în 5 minute în locuri diferite din oraș, fără a lua în considerație ambuteiajele și problemele de internet. Iar timpul alocat pentru pauză — este un interval de timp important pentru a te asculta pe sine însuți și pentru a înțelege dacă trăiești propria viață sau una străină. Aceasta, nici pe departe nu e tot la ce ar trebui să atrageți atenție, dar dacă ați începe cu pași mici — planificare, disciplină, priorități, ați putea face multe și cu plăcere.

Cu respect, Elena Bîceva, psiholog. Vă voi oferi cu drag ajutor.

Citiți și alte articole ale expertului Elena Bîceva: Atitudinea fata de bani. Cum experiența părintilor ne încurcă sa avem venituri mai mari, Psihosomatica, sau de ce oamenii se îmbolnăvesc?


Elena Bîceva

Doctor în psihologie, psiholog practician, gestalt-terapeut, co-fondator al centrului de psihologie "Psychology Prof".

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Еlena Bîceva — Psiholog Tel.: 0 690 8-19-73

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu