Pentru a avea o căsnicie fericită. Sfaturile psihologului0

Hanna Savcenco explică cu ce trebuie să înceapă viața conjugală, încât aceasta să fie rezistentă și fericită.

Teoria vieții conjugale. Cum să mergi la Oficiul Stării Civile și să ieși de acolo cu succes? Una din întrebările cele mai interesante și mai frecvent adresate — cum creăm o familie? Cum construim o relație conjugală fericită? Întrebarea care frământă generații întregi, an de an, tineri și persoane ce au deja o vârstă. Toți sunt cointeresați în descoperirea unei formule unice — unu, doi, trei și iată – fericirea. Dar, din câte vedem, nu există o asemenea formulă. Dar sunt câteva elemente de bază, care îi ajută pe oameni să construiască relații mai confortabile unul pentru altul.

Unul ar fi — înțelegerile stabilite din start. Oamenii merg să încheie oficial o căsnicie, să-și înregistreze relația, ar fi bine să discutăm nu doar despre cum vom organiza nunta și cât de minunate vor fi primele câteva zile, dar și despre planurile fiecărui partener pentru primii 10 ani. Cine și ce dorințe, idei are? Astfel, să vedem cât de mult acestea coincid și dacă nu intră în conflict cu dorințele celuilalt partener?

Ar fi bine să discutăm despre modalitatea în care în viitor putem găsi compromisuri, în cazul în care anumite planuri se schimbă. Și deja la această etapă se observă foarte bine cum reușim să ajungem la un compromis și dacă în genere reușim. Despre ce discutați? Ce probleme soluționați? Sau vorbiți doar despre noutățile cinematografiei contemporane și despre show-business ori despre sărbătorile din preajmă? Intenționați sau nu să concepeți un copil? Ce vă doriți, când și cum planificați să vă aranjați viața conjugală, când vor apărea copii? Sau această întrebare o veți amâna pentru mai târziu și veți acționa după circumstanțe? Ce idei aveți referitor la bugetul familiei? Ce cunoașteți despre gestionarea gospodăriei? Da, și din câte observăm e foarte important cine va spăla vasele. Trebuie să discutați chiar și despre acest subiect. Cele mai simple întrebări — spălarea vaselor, pregătirea bucatelor, curățenia — aici încep toate conflictele. Cele mai mari conflicte se dezvoltă din neînțelegeri minuscule. Și ar fi bine să începeți anume de la aceste mărunțișuri, care par a fi absolut neimportante. Discutați despre acestea. Garantul unei vieți conjugale fericite ani la rând, este abilitatea nu pur și simplu de a discuta, ci de a găsi compromisuri. Nu, pur și simplu, de a asculta, ci și de a prelua poziția partenerului.

Împreună, atunci când începem să observăm necesitățile unul altuia, și suntem sau nu capabili să ajungem la o înțelegere, să luăm anumite decizii în doi — deja aici se văd multe despre continuitatea relației. Nu amânați pentru mai târziu problemele ce ar putea fi soluționate din start. Descoperiți-le și soluționați-le. Da, și atunci, posibil, viața voastră conjugală nu va fi împovărată de aplanarea conflictelor, care ar putea fi evitate.


Ganna Savchenko
Ganna Savchenko

Psiholog. Consiliere individuală și de familie (de cuplu). Consiliere gestalt. Terapie familială sistematică. Lucru cu probleme de dezvoltare a personalității, depășire a crizelor personale, a conflictelor, lucru cu traumele. Consiliere înainte de căsătorie/crearea familiei (individuală și în pereche). Planificare sarcinii (pregătirea pentru sarcină, temeri, îndoieli).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Ganna Savchenko — Psiholog Tel.: 060 84-01-48

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»