Cum să controlăm gelozia — această pedeapsă ucigătoare1

E nevoie sau nu într-o relație de gelozie? Ce faci atunci când partenerul/partenera manifestă gelozie și când tu personal ai sentimentul de gelozie? Сine este mai gelos - bărbatul sau femeia? Despre aceasta vorbește Diana Ștefăneț, psihoterapeut, doctor în psihologie.

Vă întrebați care va fi subiectul de astăzi? Unul foarte aprins - gelozia între dragoste și suferință. Un scriitor spunea: "Nu există fericire mai mare ca dragostea și boală mai ucigătoare ca gelozia". De fapt, gelozia este cultura noastră. Acea frază frumoasă: "Mă gelozează înseamnă că mă iubește" — ne urmărește pe noi. Totuși care este adevărul? E nevoie de gelozie sau nu?

S-a constat că gelozia este un sentiment puternic care include nu numai dragoste, ci și ură, și frică, și distrugere, și supărare. Vă dați seama câte emoții sunt acolo și ce încărcătură. Cum arată oamenii geloși și de ce e nevoie să știți acest lucru? Cinci calități a enumerat Pol Hock.

Primul, și probabil veți zice că nu, nu e așa — sentimentul de stăpân vs sclav. Deci această persoană se va comporta ca un stăpân: "Tu ești proprietatea mea, tu vei face ce zic eu".

A doua calitate — egoism și imaturitate. Deci, de fapt, în spate este un copil care nu s-a învățat să ofere dragoste, care consideră că "tu trebuie să faci ceea ce vreau eu, nu mă interesează dorințele tale, eu vreau ca un copil mic acum să faci acel lucru și gata".

A treia calitate — aici este celălalt sentiment de inferioritate. Nu-mi place de mine, mă tem că n-o să mă iubești, mă tem că o să pleci de la mine.

A patra calitate — (deci observați lucrurile cresc) — anxietatea, frica, mă tem că voi rămâne singură, mă tem că nu mă iubești pe mine.

A cincea calitate — comportamentul de autodistrugere. Persoana dată, prin comportamentul propriu îi alungă pe cei din jur, poate să scâncească, poate să fie nemulțumit, nici nu-și dă seama ce se întâmplă cu ea. Am putea spune că e în depresie, e numulțumită de tot ce se întâmplă.

Cine este mai gelos bărbatul sau femeia?

V-am intrigat, v-am prezentat cinci calități care reprezintă o persoană geloasă. Urmează cine este mai gelos — o femeie sau un bărbat? Să știți că studiile nu au ajuns la o concluzie cine este mai gelos, o femeie sau un bărbat, dar studiile au putut demonstra că un bărbat este mai mult gelos nu pe o probabilitate, dar pe un fapt real. Pe femeie, doar gândul despre probabilitatea că ar putea să mă înșele, sau că s-a uitat la el, sau el la altcineva, deacum o face geloasă. Și mai este ceva important — cum reacționează un bărbat la gelozie și o femeie. Bărbatul va fi violent, acționează, strigă, poate să lovească. Femeia, din păcate, cade în depresie, se subestimează, nu vrea să vorbească. Vă dați seama că este mare diferență. Provocarea este mai departe — ce fac când eu sunt gelos, ce să fac când partenerul meu este gelos? Dacă simți gelozie, urmează cei trei pași:

  1. Încearcă să distragi atenția, să faci o altă activitate, chiar un hobby pe care de mult nu l-ai practicat.
  2. Încearcă să-ți iubești partenerul așa cum este, fiindcă așa este felul lui de a fi.
  3. Nu uita de faptul că acum este timpul de a vedea latura frumoasă a lucrurilor, de a învăța lucruri noi, de a-ți schimba modul de gândire, nu mai este oaia așa de neagră, sunt și niște puncte albe pe ea.

Ce facem dacă partenerul este gelos?

  1. Cel mai important de fapt — nu crede că va trece și nu abuza de acest lucru, nu pune paie pe foc. Vreau să iei în serios gelozia lui, fiindcă nu trebuie să râzi sau invers să spui că "da, eu am vorbit cu acel om". Nu e necesar, nu fă lucrul acesta.
  2. Vreau să înțelegi motivul din care este gelos. Dacă în trecut a suferit o relație, unde a fost neîncredere, s-a ciocnit cu așa fapt, încearcă să nu faci acest lucru, să înțelegi că nu ești tu cauza, ci fosta/fostul partener.
  3. Este foarte important să fii lângă această persoană, să-i demonstrezi, să-i asiguri acel spațiu plin de încredere și siguranță. Și atunci, pas cu pas, va trece această patologie. Fiindcă dacă această gelozie nu e patologică sau delirantă, atunci este în normă.

Aș vrea să finalizez cu cuvintele unei personalități celebre — "Iubește pe cel de aproape, dar lasă vânturile să fie între voi. Iubește-l pe cel de aproape și umple-i cupa, dar nu bea din aceeași cupă cu el".

Vă doresc să vă iubiți și să fie cât mai puțină gelozie între voi.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Psytv — Internet TV, creat de psihologi str. Dacia, 6 Tel.: 068 27-27-65 www.psytv.pro

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»