Articolul se referă la temele:

Cum te asiguri că relația cu soțul/soția va supraviețui după perioada de carantină. Recomandările psihologului0

Cum te asiguri că relația cu soțul/soția va supraviețui după perioada de carantină. Recomandările psihologului

Un scurt memoriu de la psihologul Natalia Melehina - ce e sigur, dar și benefic să facem într-o relație. Expertul nostru oferă sfaturi și recomandări concrete, care vă vor ajuta să nu vă certați cu partenerul sau să-l suportați în perioada carantinei.

Toți suntem îngrijorați de situația care este la moment în lumea întreagă, doar că fiecare percepe în mod diferit starea de lucruri. Gradul nostru de anxietate și emoții depinde mai mult de măsura în care aceasta ne afectează pe noi înșine. Și paradoxal este faptul că de măsura în care noi permitem să fim afectați și modul în care ne asociem cu respectiva situație, depinde creșterea nivelului nostru de grijă și starea noastră de neliniște.

Cu toate acestea pentru unii, să zicem, s-au schimbat puțin condițiile. Condițiile în care acum noi petrecem mai mult timp împreună cu partenerul. Iată aici începe marea veselie.

Deodată, de nicăieri, au apărut ... credeți gândacei? Ha, de-ar fi așa, dar nu - pretenții și nemulțumiri. Abia acum observați că soțul atunci când mănâncă produce sunete mai puțin plăcute, iar iubita dvs. poate privi ore întregi seriale. Pe lângă toate, ”la ce bun să mă machiez, să am grijă de felul în care arăt, să dezbrac pijamaua”? Doar stau acasă și mă odihnesc.

Și apoi — "mai bine, iubite, în sfârșit ai schimba becul sau ai repara robinetul din baie. Doar mereu te plângeai că nu-ți rămâne timp pentru aceasta. Iar acum ce motiv invoci?"

Ei, toate acestea sunt niște floricele de primăvară. Pe când, dacă descoperiți că nu aveți despre ce discuta și nu vă este interesant să petreceți timpul în doi, sau și mai rău (atenție!) — el/ea acordă cuiva atenție într-o comunicare pe net, — acasă doar e dificil să ascunzi ceva. Mda, neplăcere.

Evident, e sarcasm, dar oricum. Ne ciocnim de faptul că am pierdut contactul cu partenerul, iar acum e cel mai potrivit moment de a-l restabili. Verificați dacă firele mai transmit curent și dacă mai sunt capabile de a transmite semnalul.

Serviciul, diferite cursuri, activități, întâlniri cu prietenii - toate acestea ne răpeau din timp și ne permiteau să evităm comunicarea, iar mulți atât de mult s-au obișnuit cu aceasta, încât atunci când a trebui să revină la comunicare au uitat cum să o facă.

Bineînțeles, nici într-un caz nu afirm că aceasta se întâmplă la toți sau că în cazul dvs. se întâmplă anume în acest fel. Dar probabil câteva mici recomandări privind comunicarea corectă și restabilirea contactului, vă vor fi de real folos. Cel puțin pentru a vă spune sine însuși: "Sunt bravo, fac totul corect" .

Datorită experienței în domeniul psihologiei, am reușit să înțeleg în ce constă garanția unor relații fericite și de succes. Răspunsul e simplu — comunicarea eficientă între parteneri. Și atât! Comunicarea!

Așadar, un memoriu scurt despre ce e sigur și eficient să facem într-o relație:

  • Neapărat găsiți timp unul pentru celălalt, pentru a vă asculta reciproc îngrijorările și gândurile. Femeile au nevoie de ceva mai mult timp (noi încă trebuie să repetăm de vreo două ori pe parcursul zilei aceeași istorie, și în acest caz, aici minimum e nevoie de răbdare), bărbaților le trebuie mai puțin timp în acest sens.
  • În mod obligatoriu împărtășiți-vă gândurile, grijile. Important să începeți cu cuvintele: "Pentru mine este important să-ți împărtășesc aceasta, să-ți vorbesc despre sentimentele mele". Mereu vorbiți despre emoțiile pe care le aveți: "Pentru mine este important, mă întristează acest fapt, mă doare, sunt supărat, sunt înfuriat, sunt bucuros". În aceste mesaje nu e loc pentru pretenții, iar aceasta înseamnă că partenerul e pregătit să vă asculte, și nu să preia poziția de apărare defensivă
  • Dacă EA este înfuriată sau supărată — ascultați-o și spuneți-i că emoțiile ei sunt importante pentru dvs. De asemenea, spuneți-i că ea este cea mai bună, întrebați-o ce ați putea face pentru ea. Regula fundamentală — bărbați, femeile nu au nevoie de sfaturi și soluții. Ea are nevoie de susținere emoțională. Nu vă fie frică dacă nu-i puteți oferi imediat o soluție, ca un adevărat bărbat. Uneori e suficient doar să o îmbrățișați.
  • Exemplu: La serviciu îmi merge prost, nu sunt apreciată. Soluția bărbatului — păi concediază-te. Rezultatul dialogului — tu nu m-ai înțeles. Și apare cortina. Vă este cunoscută situația?

  • Dacă EL este supărat sau înfuriat, sau vrea să vorbească. Ascultați-l, lăsând la o parte toate treburile. Bărbatul este unilateral (și acesta este un plus pentru el, care îl ajută efectiv să-și rezolve toate problemele). Din acest motiv, dacă dvs. concomitent pregătiți cina, priviți un serial și vorbiți la telefon, iar în același timp vă ascultați și soțul, vă cred, că sunteți capabilă să o faceți, însă bărbatul nu crede, și consideră că nu-i acordați atenția cuvenită.
  • Exemplu: rugați-l să vă facă un ceai, iar în momentul în care el va pune zahăr, întrebați-l ceva și veți vedea că lingurița va rămâne în aer, atâta timp cât el vă va oferi răspuns la întrebare.

  • Atunci când bărbatul vrea să stea în peștera sa, față în față cu sine însuși (să citească o carte, un ziar, să stea la televizor) —oferiți-i timp pentru aceasta, fără a-l întreba de urgență — ce s-a întâmplat, vorbește cu mine. El gândește, caută soluția sau, deocamdată, fuge de la problemă.
  • Dacă ea a devenit tristă — nu o scoateți imediat din această stare, jucând rolul de salvator. Noi suntem fetițe, așa sunt fetițele, trebuie uneori să fim îngrijorate. Mai întrebați o dată, ce aș putea face pentru tine atunci când ești tristă - vrei ceai, o plapumă călduță, o prăjiturică, să spăl vasele? Tristețea ei nu semnifică că dvs sunteți rău.
  • Fetelor — nu tăceți, atunci când vă displace ceva. Vorbiți (vedeți p. 2 cum să o faceți). Bărbații deocamdată nu au învățat să citească gândurile. Oferiți-le o instrucțiune privind conduita față de dvs.
  • Bărbați, atunci când spuneți că nu vă place ceva, neapărat specificați - eu vorbesc despre situație, și nu despre calitățile tale. În caz contrar,ar putea fi periculos pentru dvs.
  • Obligatoriu, obligatoriu. Mulțumiți-i și lăudați-l — pentru că e deștept, înțelept, un apărător puternic. Pe ea — că e grijulie, frumoasă, gingașă, sexuală. Dvs. o cunoașteți mai bine.
  • Principala regulă într-o ceartă — niciodată, auziți, niciodată, nu treceți la personalitate și insulte, dacă nu o veți face, orice ceartă va fi repede soluționată și uitată. E vorba doar de un obicei, pe care trebuie să-l formați. Nu e voie să vă umiliți partenerul. Aceasta distruge comunicarea.
  • Spuneți cinstit care e cauza atunci când sunteți supărat sau înfuriat, dar și atunci când sunteți bucuruos, deoarece aceasta reprezintă o sursă pentru partener de a face ceva mai mult pentru dvs., atunci când sunteți bine. Rupeți tăcerea, nu țineți în dvs. supărarea, pentru că astfel aceasta se intensifică. Supărarea are proprietatea de a crește, în special după cuvintele: "Te-ai supărat?". "Nu". "Ei bine atunci". "Așa și am știut, că îți este în cot de mine".
  • Repet în privința instrucțiunii — bărbații nu sunt "proști", bărbații sunt strategi foarte buni — există un scop, trebuie să-l atingă. Trebuie să cumpere lapte, iar tactica (marca, grăsimea, termen de valabilitate) aceasta o face perfect femeia. Faceți o echipă și rezolvați sarcinile. Oferiți o instrucțiune clară despre ce vreți, fetelor, și câte grame are, și veți primi aceasta. Dar nu uitați să fiți recunoscătoare.
  • Iar la final — revedeți în ce măsură unele lucruri continuă să fie principiale pentru dvs. — ciorapii aranjați frumos în coș, curățenia ideală la bucătărie, sau, o nu! O ceașcă spartă. E într-adevăr atât de valoroasă încât din acest motiv să vă supărați pe partener?

Am cules o sumedenie de litere, însă atât de mult mi-am dorit să vă îmărtășesc nu doar experiența pe care am acumulat-o în domeniul relațiilor, dar și din practica mea personală. Noi împreună cu soțul am reușit să construim anume așa relație. Atunci când acorzi persoanei dragi tot atâta atenție cât sine însuși, apare foarte mult respect, și aceasta evident contribuie la o comunicare eficientă.


Natalia Melehina

Coordonatorul proiectului Familia.md.
Psiholog-expert în psihologia relațiilor.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Natalia Melehina — Coordonatorul proiectului Familia.md. Psiholog Tel.: 068 44-66-24

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»