Articolul se referă la temele:

Apartament în bloc nou sau vechi? Procurăm apartament pentru o familie tânără!0

Apartament în bloc nou sau vechi? Procurăm apartament pentru o familie tânără!

În ultimii ani, destul de activ se construiec case noi și multe familii tinere își pun întrebarea, ce să aleagă: apartament în bloc nou sau vechi?

Întrebarea nu este zadarnică: se întâmplă să nu existe o diferență prea mare între costul apartamentului într-un bloc abia construit și în unul vechi. Cum să nu dăm greș, să nu ne pierdem printre metrii pătrați și să nu devenim victime ale modei de locuință? Despre aceasta și multe alte aspecte importante am discutat cu Ion Hanganu, specialist în domeniu imobilului locativ.

Ion, până la urmă ce să alegem? Fiecare dintre variante are atât plusuri, cât și minusuri.

Da, într-adevăr atât blocurile noi, cât și cele vechi au propriile avantaje. Pentru o familie tânără, procurarea unui apartament în bloc vechi poate fi cea mai bună variantă, deoarece construcțiile vechi, de regulă, au o inftrasctructură mult mai bogată și mai dezvoltată. Blocul este locuit o perioadă îndelungată de timp, spre acesta sunt căi de acces, magazine. Ceea ce nu este puțin important: în apropiere imediată există grădiniță, școală, ceea ce este extrem de comod. Al doilea avantaj constă în starea apartamentelor pe piața de mâna a doua. Foarte rar acestea sunt în variantă "albă" sau fără lucrări de finisaj. De regulă, în acestea nu o singură dată s-a făcut reparație, și în majoritatea apartamentelor de acest tip vă puteți muta imediat: este gaz, apă, canalizare și energie electrică; există aragaz, baie și așa mai departe. Frecvent locuitorii lasă și o parte din mobilier. Pe când în blocurile de tip nou, după cum știm, apartamentele se vând în variantă albă și necesită lucrări de finisaj. De regulă, reparația mărește semnificativ cheltuielile și apare riscul să nu ajungă bani pentru efectuarea completă a lucrărilor de finisaj și pentru mobilă. În al treilea rând, nu în toate, dar în unele apartamente este foarte actuală întrebarea privind întreținerea. În clădirile de tip nou suprafețele sunt mai mari, uneori substanțial, și chiar dacă este încălzire autonomă, cheltuielile pentru apa caldă, căldură și întreținerea spațiilor comune va fi mai mare în comparație cu apartamentele în blocurile vechi.

Ne-ați putea da un exemplu — de pildă dacă e să vorbim despre un apartament cu o odaie?

Haideți să analizăm în baza unui exemplu. Apartament cu o cameră în bloc de tip vechi — este vorba, de regulă, de la 30-35 până la 40 metri pătrați. În bloc de tip nou, apartament cu o cameră — este apartament cu o suprafață de la 40 de metri pătrați și mai mult. Este evident că plata pentru întreținerea unui apartament în bloc de tip vechi este mai mică, deși nu pot afirma că este o axiomă. Există diferite opțiuni, pur și simplu, trebuie să acordați atenție și acestui moment.

Recent, am fost în ospeție la niște prieteni. Ei locuiesc în bloc de tip nou și eu am obvservat că aproape tot spațiul din interiorul blocului este cu teracotă, iar curtea, în sensul tradițional al cuvântului, lipsește. Bineînțeles, este un colțișor pentru copii cu tobogane și scrânciob, dar o curte mare, cu multă verdeață nu este prevăzută.

Este adevărat: s-a observat că blocurile de locuit construite după proiectele vechi, se pot lăuda cu curțile sale minunate, terenuri de joacă mari, multă verdeață, grădini în față etc. În blocurile noi, companiile de construcții ignoră acest moment, din cauza terenurilor scumpe. Ei cumpără pământ și se străduie să utilizeze la maxim toate resursele, fiindu-le convenabil să construiască cât mai înalt, cât mai mult, cât mai lat. Astfel, le rămâne prea puțin spațiu pentru teren de joacă și curte. Evident, dacă mai rămâne puțin loc în fața casei, este mai simplu să pună teracotă și să uite de acesta, decât să îngrijească grădinița, să sădească copaci etc. Uneori te uiți: clădire bună, dar în curte — beton alb pur, barieră și nimic mai mult. Este clar că acesta este unul dintre neajunsurile blocurilor de locuit moderne. Am putea învinui pe oricine, dar este adevărat. Există clădiri noi care încearcă să ademenească cumpărătorii având spațiun verde, teren de joacă pentru copii … Chiar bazin. Totuși există un "însă": frecvent toate acestea se spun doar pentru a-și face publicitate, iar când construcția începe, proiectul se modifică, iar zona verde și terenul de joacă din acesta se pierd. Pentru blocurile ce se construiesc în centrul orașului și în regiunile apropiate este caracteristic să aibă puțin spațiu. După cum am mai spus, totul depinde de costul pământului. Dar există și complexe de locuit minunate, care se pot mândri cu curți superbe, terenuri de joacă, parcări, verdeață.

Prin ce atunci sunt bune clădirile noi pentru o familie tânără?

În primul rând, prin faptul că fac parte din generația nouă a imobilurilor rezidențiale, sunt construite după tehnologii noi și cu materiale moderne. Este un proces inevitabil de evoluție: au o planificare mai bună, ferestrele sunt mai largi, se mărește suprafața spațiilor auxiliare, balcoanele, bucătăriile, coridoarele. Evident, dacă e să analizăm clădirile noi și după funcționalitate, iarăși acestea sunt mai bune, peste o perioadă acestea vor înlocui clădirile vechi și ele însele vor deveni imobile de mâna a doua. Construcțiile noi din start sunt izolate termic, sunt instalate geamuri eficiente din punct de vedere energetic, uși etc. Sisteme inginerești noi, comunicații noi, ventilație, ascensoare. În clădirile de tip vechi, frecvent, din cauza lucrărilor de reconstrucție și reparație, se înfundă canalele de aerisire, conductele de canalizare, sunt inundate subsolurile. Din acest motiv, persoanele care dețin apartamente la primele etaje ale clădirilor vechi se confruntă adesea cu problema umedității, cu mirosuri neplăcute survenite de la canalizare. Totodată, acestea sunt amplasate la un nivel destul de jos, ceea ce crează incomodități. În cazul clădirilor de tip nou, de regulă, primele niveluri sunt zone comerciale — magazine, companii care oferă anumite servicii, de securitate etc, și doar începând cu etajul doi sunt apartamente. Subsolurile sunt bine amenajate și închise.

Nu există o opinie unică cât privește calitatea acestor construcții: cineva spune că casele vechi sunt capabile să suporte orice calamitate, iar cele noi se vor dărâma; alții afirmă că anume clădirile vechi se vor ruina, deoarece procentul de uzură al acestora este extrem de mare, inclusiv din cauza cutremurilor.

Nu sunt expert în domeniul calității construcțiilor, dar deocamdată la noi, cu excepția cazurilor individuale, nu cunosc blocuri noi care să fi suportat daune substanțiale, distrugeri și așa mai departe din cauza cutremurilor sau a în procesul exploatării lor. Există o clădire de tip nou, care a rezistat nu unui singur cutremur — e altceva, că deocamdată, din fericire, acestea nu au fost foarte puternice. Pe de altă parte, unui cutremur puternic, nu-i va putea rezista nicio o clădire de tip nou, nici una de tip vechi. Dar să nu facem previziuni sumbre.

Se spune că procurarea unei locuințe în clădire noi, este o investiție bună.

Dacă e să vorbim despre investiții în imobil, bineînțels, apartamentele în blocuri vechi sunt mai ieftine, se procură, de regulă, apartamente cu metraj mai mic (dacă este o familie tânără, atunci nu se va reține mult timp într-un apartament mic), este prima locuință pentru 2-3 ani, cinci ani, până familia nu se va pune pe picioare, va economisi resurse financiare și va decide să procure o locuință mai mare. În acest sens, este mai ușor să cumperi un apartament în bloc vechi, este mai ușor și să îl vinzi, și să-l dai în chirie. Un apartament în bloc nou implică investiții mai mari și o perioadă mai îndelungată de recuperare a acestora. În cazul în care a fost procurat un apartament fără lucrări de finisare, este nevoie de reparație modernă și nu prea costisitoare. Este nevoie de resurse financiare suplimentare, pentru a reda un aspect modern apartamentelor din blocurile noi. Niciun stăpân de apartament de tip nou nu va utiliza pentru lucrările de finisare materiale de construcții învechite sau teracotă de calitatea a doua, nu va procura mobilier de mâna a doua, arăgaz vechi etc! Bineînțeles, crește și prețul de vânzare, dar și termenul — la fel. Există anumite momente și cât privește darea în chirie a locuinței: în primul rând, nu prea este dorință să dai în chirie un apartament de tip nou, cu reparație și mobilă bună. Pe de altă parte, dacă totuși vă decideți, trebuie să găsiți și locatari potriviți, iar aceasta solicită timp și nu întodeauna este cu succes. Prin urmare, este mai greu să te desparți de un apartament în bloc nou, decât de unul vechi.

Dintr-un apartament vechi întotdeauna te poți muta.

O familie tânără poate locui într-un aparatement în bloc vechi unu-doi ani, până își definesc planurile de mai departe. Nu este nici arăgaz nou, nici cadă, nici geamuri și uși? Nu e o problemă, pentru prima perioadă este suportabil. Cât privește cheltuielile, atunci dacă inițial diferența prețului apartamentelor pare a fi identică, costul lucrărilor de reparație și de amenajare a locuinței poate crește atât de mult, încât veți fi în stare să procurați un apartament în bloc vechi, dar cu același metraj sau chiar mai mare. Nu o odaie, ci două. Aceasta este actual în special pentru familiile care deja au un copil. Acesta are nevoie de cameră separată, și aceasta este important. Fie bucătăria mai mică, coridorul, baia. În schimb, copilul va avea propria odaie. Apropo, să nu uităm că apartamentele de tip vechi pot fi destul de confortabile, cele construite în anii 80-90 cu greu pot fi numite vechi.

Într-o anumită perioadă de timp erau la modă apartamentele tip studio, erau considerate destul de confortabile. Dacă e să vorbim despre funcționalitatea acestor locuințe, căror aspecte trebuie să le acordăm atenție?

Frecvent întâlnim apartamente de tip nou cu suprafețe destul de mari, funcționalitatea cărora este discutabilă, și nu mă refer doar la apartamentele cu o odaie. Compania de construcție poate fi înțeleasă, doar cu cât în bloc sunt mai puține apartamente, cu atât vor fi mai puține coloane, respectiv sisteme de comunicații. Pe lângă aceasta, mai puține apartamente — mai puțini proprietari, comercializare mai rapidă. Există diferență: să vinzi într-un bloc 200 de apartamente și 1000. Dar când analizezi un asemenea imobil, te întrebi cât de funcțional este. O suprafață de 50-60 metri pătrați pentru un apartament cu o odaie — la ce bun? O suprafață mare, de multe ori fără pereți — este anume ceea despre ce spuneați dvs., apartament-studio. Eu consider că este un truc de marketing, prevăzut pentru cumpărătorii care nu înțeleg toate aceste amănunte. În locuință este un singur geam, și chiar dacă încerci să planifici o bucătărie, un coridor, — oricum este o singură sursă de lumină și aer. Iarăși, se cheltuie mult pe serviciile designerului, dar nici cel mai bun designer nu va fi capabil să creeze confort acolo unde acesta este imposibil de creat. Mai ales dacă este vorba despre un apartament de colț, niște trunghiuri, coloane pe mijloc etc. În timp ce într-un bloc construit în anii 70-80, veți găsi un apartament de 50-55 metri pătrați, în care este sală de 16-18 metri, cameră pentru copil de 11-12 metri pătrați, coridor, bucătărie de 8-9 metri pătrați, toate cu geamuri și uși. Adică, în acești 50 metri pătrați ai tot de ce este nevoie pentru a locui. Dacă vreți un spațiu mai mare, atunci un apartament cu trei odăi, cu o suprafață de 70-80 metri pătrați pentru o familie cu copii este mai mult decât suficientă. Ceva timp în urmă puteam vorbi despre modă, acum, însă, aceasta oferă locul pragmatismului și oportunităților.

Suprafețele mari — acestea presupun și cheltuieli lunare mai mari pentru întreținere.

Apropo, referitor la suprafață. Cândva exista un asemenea standard: suprafața balcoanelor era inclusă în metraj nu în proporție de unu la unu, dar cu anumit raport, de exemplu 0,5. Era un standard sovietic, care ar fi bine să fi fost păstrat până în prezent. Între timp, în unele tipuri de clădiri noi, logia sau balconul, puțin izolate și cu geam, se comercializează deja în calitate de surafață locuibilă, adică, metrajul este calculat unu la unu, ceea ce nu este chiar cinstit față de cumpărător. Adică, în trecut, procurând un apartament cooperativ, locatarul nu achita pentru balcon și logie. Acestea nu erau incluse în metraj. De aceea, acum la procurarea unui apartament cooperativ, vă puteți ciocni cu faptul că metrajul este diferit, iar apartamentele sunt identice. Prin urmare, sugerez familiilor tinere, la procurarea apartamentului să acorde atenție, ce includ acei metri pătrați pe care planifică să-i cumpere. Cât de funcțională este locuința, cât de confortabilă este. Aceasta se referă mai ales la mansarde, când compania de construcție promite un anumit metraj, iar în realitate totul este altfel.

Apropo, despre mansarde nu ne-ați vorbit...

Ideea mansardelor a fost foarte bună, dar executarea acestora a discreditat-o. Acum cererea pentru ele a scăzut și încrederea în acestea este la cel mai jos nivel. Doar primele mansarde, de exemplu, pe strada Trandafirilor, care au deja peste 15 ani, pot fi considerate cât de cât calitative. Restul au fost construite cu scopul de a reduce la maxim costul procesului, apoi cu încălcări, cu utilizarea materialelor ieftine și așa mai departe. Nu pot recomanda familiilor tinere să le procure, deoarece cu un cărucior e dificil să urci la etajul șase, iar calitatea construcției nu este întotdeauna după norme. Cu toate acestea, totul este individual, și dacă, totuși, ați vrea să procurați anume o mansardă, alegeți din cele care au trecut deja peste câteva ierni de ale noastre.

Sursa: Интернет-портал Semia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Casă»

Articole populare a rubricii «Casă»