Cum ne certăm corect într-o relație?0

Psihologul Natalia Melehina explică cum e corect să te cerți într-o relație, astfel încât conflictele să nu aibă efect distructiv, ci de consolidare.

Bună ziua. Astăzi vreau să abordez subiectul certurilor corecte. Voi prevedea comentariile de genul — pentru ce să te cerți, doar o relație e armonioasă fără de certuri. Însă eu pot să vă spun că certurile au propriul atu. Dar cum să te cerți, astfel încât acestea într-adevăr să fie un atu — despre aceasta vă voi vorbi.

Există anumite reguli. Vorbesc din experiența proprie și din practică. Dacă începeți cearta cu dorința de a demonstra ceva, de a expune o pretenție, de a vă aminti toate supărările, pe care le-ați avut nu doar pe partener, ci și pe mama, tata și pe copii, și pe toate le revărsați asupra partenerului, trebuie să vă zic că cearta respectivă nu va fi un condiment în relația dv.

Intrați într-o ceartă cu poziția de a vă expune opinia, emoția, de a vorbi despre ceea ce simțiți și, concomitent, respectați cea mai importantă regulă — în niciun caz nu vă ofensați partenerul.

Eu știu, uneori acest lucru e foarte dificil, dar dacă pentru dv. aceasta va deveni o regulă — în nici un caz nu-l voi numi prost sau proastă ori capră, sau cu nu știu ce alte cuvinte existente.

Intrați în ceartă fără injurii, astfel aceasta se va transforma în ceva interesant. Veți putea să vă degajați toate emoțiile, să obțineți adrenalină. Atunci când în timpul unui conflict spuneți asemenea lucruri, precum — eu simt așa, mă enervează, mă supără, mă irită, sunt în furie – atunci când vorbiți despre emoțiile pe care le aveți, partenerul este gata să vă asculte. De ce? El nu simte în acel moment că îl învinovățiți. Imediat ce începeți să dați vina pe partener — un mecanism natural de apărare este de a se apăra, iar pentru aceasta ce fac? Folosesc aceleași instrumente pe care le aplici tu, pentru a te supăra pe tine. Cearta devine distructivă.

Dacă veți aplica asemenea lucruri, precum să nu ofensezi, să vorbești despre propriile sentimente, aceasta s-ar putea transforma în acea atractivă familie italiană, pe care o vedem în filmele televizate, de la împăcare veți simți emoții de euforie nemaipomenită. Și cum a spus un psihoterapeut celebru, relații în care nu există certuri până la divorț. Deci, certați-vă, primiți satisfacție, dar rețineți aceste două reguli.

Vă doresc certuri minunate, vesele, care vor avea doar rol de consolidare a familiei și de construire a unei relații armonioase.


Natalia Melehina

Coordonatorul proiectului Familia.md.
Psiholog-expert în psihologia relațiilor.



Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Natalia Melehina — Coordonatorul proiectului Familia.md. Psiholog Tel.: 068 44-66-24

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Relații și armonie interioară»

Articole populare a rubricii «Relații și armonie interioară»