Frica pentru sănătatea propriului copil. Recomandări utile pentru mamele hiperprotectoare0

Frica pentru sănătatea propriului copil. Recomandări utile pentru mamele hiperprotectoare

Nu cumva să transpire, să răcească, să cadă, să se lovească, să ia microbi sau să se murdărească — fiecare mamă își face griji pentru sănătatea și siguranța copilului. Unele, însă, sunt hiperprotectoare, exagerează cu "binele" pentru copil și, în acest fel, se produce reversul medaliei — copilul crește anxios, lipsit de curaj, nu are încredere în sine, devine un adult imatur și incapabil de a-și rezolva singur problemele. Ce-i de făcut? Silvia Strogotean, lector universitar, psiholog perinatal și psihoterapeut în formare, oferă câteva recomandări părinților care manifestă grijă excesivă pentru copil.

Frica, în general, e o trăire firească a omului. Aceasta ajută la prevenirea și/sau evitarea pericolelor de orice gen și poate apărea în oricare context, inclusiv cel parental. Cea mai răspândită frică este frica pentru sănătatea propriului copil, care mai frecvent și mai intens este trăită de mamă.

Mama este prima persoană prin intermediul căreia copilul cunoaște lumea, iar în primii ani de viață, ea este un univers întreg pentru copil. Respectiv, felul cum mama va interacționa cu el, va influența viziunea copilului despre lume. Fricile și temerile mamei, uneori pot dăuna copilului, decât ajuta.

Ce-i de făcut și cum să nu își fie frică? Mai ales când se vorbesc lucruri atât de contradictorii — pe de o parte e bine și e normal să apară fricile, pe de alta, acestea dăunează copilului. Iată câteva recomandări:

  1. Mai întâi evaluați aceasta frică. Cât este de reală? Ce argumente obiective aveți pentru a îndreptăți această frică? Dacă sunt, atunci care ar fi strategiile de rezolvare?
  2. Altă modalitate ar fi conștientizarea — e mai mult o frică a mamei sau chiar există un pericol real pentru sănătatea copilului? Aici e foarte important să vă raportați mai puțin la experiența altor mame, căci fiecare experiență e unică, iar fiecare copil se dezvoltă diferit.
  3. Fiți "aici și acum". Evitați "Și dacă..."! deseori mamele intensifică fricile prin anticiparea evenimentelor: copilul a venit de la joacă fără căciuliță... "Și dacă va răci? Și dacă va face o angină/bronșită/pneumonie?!" Principiul "aici și acum" pune accentul pe experiența și experimentarea directă, utilizarea contactului direct și a prezenței personale. Adică, "copilul meu a venit fericit și extenuat de la joacă. Aceasta îl face să fie flămând. Copilul meu va mânca și dormi bine!". Deci chiar daca mama a anticipat evenimentele, e o viziune mult mai realistă și mai sănătoasă decât în primul exemplu.
  4. Ascultați-vă instinctul. Mama știe și simte cel mai bine de ce are nevoie propriul copil. Totuși, uneori instinctul poate juca feste. Există doar și alarme false. Cheia e vigilența: observați ceea ce se întâmplă în jur și evaluați (dacă există) riscurile.
  5. Evitați extremele! Găsiți "mijlocului de aur". Precum am mai zis mai sus, frica poate fi un semnal de alarmă, dar dezvoltând-o în extreme, dăunează atât mamei cât și copilului. De exemplu: este o extremă grija excesivă față de copil de a nu se murdări. În primul rând aceasta împiedică dezvoltarea imunității copilului, în al doilea rând — a dezvoltării psihice armonioase: copilul va deveni nesigur și poate dezvolta o atitudine inadecvată față de aspectul curățeniei.
  6. Informați-vă! A fi informat înseamnă a fi înarmat. E recomandabil ca fiecare mamă să cunoască despre specificul dezvoltării a fiecărei etape de vârstă a copilului. Fiind informată, mama va putea depăși mai ușor crizele de vârstă care însoțesc dezvoltarea copilului. Totuși, anumite cunoștințe e bine să fie confirmate de către specialiștii în domeniu. De exemplu, cele ce țin de domeniul medical. O fi Google atotștiutor, dar el nu cunoaște specificul individual al copilului dumneavoastră.

Silvia Strogotean
Silvia Strogotean

Psiholog. Psihoterapeut în formare în psihoterapia catatim-imaginativa. Lector universitar. Domeniul de interes: Psihologia perinatală. Specializarea pe teme — aspecte psihologice ale sarcinii și/sau planificarii acesteia, nașterea, infertilitea psihologică, parentalitatea din perspectiva personalității părintelui (frici, dificultăți etc.).

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Silvia Strogotean — Psiholog Tel.: 079 67-84-94

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»