Articolul se referă la temele:

Cum susținem corect oamenii grav bolnavi1

Cum susținem corect oamenii grav bolnavi

Atunci când un membru al familiei, un prieten sau, pur și simplu, o persoană cunoscută suferă de o boală gravă, majoritatea dintre noi manifestă compătimire, grijă, dar, cel mai frecvent, nu cunoaște cum să se comporte față de persoana respectivă. Frica de a rosti ceva nepotrivit, banal sau în genere lipsa de cuvinte – de multe ori îi impune pe oamenii din preajmă să se retragă. Însă oamenii bolnavi au mare nevoie de susținere. Despre cum să acordăm corect acest sprijin, povestește în articolul său expertul nostru, Eugenia Crupnencova, psihoterapeut, psiholog în cadrul centrului educațional pentru copiii bolnavi de cancer.

Susținerea unui om grav bolnav este o sarcină dificilă. În primul rând, aceasta este legat de faptul că însuși omul – de cele mai multe ori nu cere nimic. El simte durere fizică și unica lui dorință este să se simtă bine, să se vindece și să revină la modul obișnuit de viață. Dar, din păcate, în cazul bolilor grave, precum cancerul, scleroza multiplă, diabetul, accidentul vascular cerebral – posibilitatea de a fi ca înainte – sunt pentru totdeauna pierdute. Și odată cu trecerea timpului, noua realitate tot mai des și mai des va începe să introducă regulile sale, pe care nu mai poți să le ignori.

Consultații permanente la specialiști, proceduri medicale, regim strict, diete, lipsa exercițiilor fizice și ceea ce este cel mai dificil – limitarea contactelor sociale, toate acestea au impact negativ asupra stării emoționale a bolnavilor. Aceasta provoacă iritabilitate, agresivitate, anxietate sporită sau apatie, detașare, îngrijire sub-depresivă. Asemenea oameni solicită rar ajutorul specialiștilor (psihologi, psihoterapeuți) … pentru ei e mai important să facă față tratamentului, iar restul mai puțin contează.

Dar paradoxal este faptul că fără o susținere corectă, forță pentru toate procedurile și analizele necesare, pur și simplu, nu ai de unde lua. În acest caz, rudele omului grav bolnav reprezintă unica sursă posibilă de ajutor și sprijin.

Modalitățile fundamentale de a oferi sprijin persoanelor ce suferă de boli grave:

  1. Ascultați-i. De multe ori, cel mai bun lucru pe care l-ați putea face în calitate de suport – să ascultați persoana. Spuneți persoanei apropiate că este absolut normal să-și împărtășească grijile într-o asemenea situație. Bineînțeles, nu puteți să-i ușurați durerea fizică, însă cu siguranță, prin prezența dvs. și interesul sincer manifestat, veți reuși să-i oferiți liniște sufletească.
  2. Sfaturile nu întotdeauna sunt de ajutor. Puteți avea părerea proprie despre comportament într-o anumită situație, dar nu vă grăbiți să dați povețe. Oamenii bolnavi, deseori, percep orice implicare în spațiul propriu ”cu ostilitate”. În loc de sfaturi pe care nimeni nu le cere, e mai important să faceți astfel încât persoana respectivă să înțeleagă că îi sunteți alături și sunteți gata să-i oferiți orice ajutor posibil.
  3. Nu devalorizați temerile. De multe ori oamenii bolnavi au frici și preocupări, pe care noi nu le putem înțelege. Ar putea apărea frica de: moarte, singurătate, întuneric, inutilitate, abandon, durere. Fiți gata că cuvintele voastre de alinare (”nu ai de ce să-ți fie frică”, ”nu lua în cap”), în unele cazuri, ar putea avea efect invers. Pur și simplu ascultați, adresați întrebări, oferiți posibilitatea să vă destăinuie temerile, în acest fel, bolnavul va avea posibilitatea să le vadă ”din exterior”, astfel mulți dintre ei vor fi capabili să observe anumite irealități.
  4. Acordați asistență concretă. Omul care suferă de o boală, ar putea avea nevoie de cea mai elementară și concretă susținere din partea dumneavoastră. Astfel, este extrem de important să concretizați cum l-ați putea ajuta: să faceți ordine prin casă, să duceți gunoiul, să cumpărați produse alimentare, să aveți grijă de copii etc. În același timp, păstrați tactul – este normal persoana care suferă de o boală să vrea stea în singurătate.
  5. Nu vă fie frică să rămâneți așa cum sunteți. Este normal să nu găsiți cuvinte de susținere, să vă pierdeți și să vă simțiți incomod. Important e să arătați persoanei în cauză că îi sunteți aproape și că sunteți dispuși să-i oferiți tot sprijinul necesar. De exemplu, i-ați putea spune: ”Sunt atât de îngrijorat pentru tine, dar m-am pierdut puțin din cauza că nu știu cum să te ajut. Spune-mi, ce aș putea face pentru tine?”. Persoana bolnavă vă va fi recunoscătoare pentru sinceritatea și dorința de a-l ajuta.

Susținerea omului grav bolnav nu este un lucru simplu, aceasta necesită implicarea permanentă a celor din jur, răbdare și timp. Ceea ce, la rândul său, ar putea duce la epuizarea emoțională a persoanelor aflate permanent alături.

Despre cum să vă "păstrați" viața alături de o rudă grav bolnavă, să faceți față propriilor griji și să rămâneați în forță, vă voi povesti în următorul articol.


Eugenia Crupnencova

Psiholog probleme oncologice, psihoterapeut practician în abordarea-gestalt. Probleme ce se referă la interacțiunea mamă-copil, relații în sistemul familial. Formarea identității mature.

Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Informație de contact

Eugenia Crupnencova — Psiholog Tel.: 0 673 0-77-66

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Psihologi»

Articole populare a rubricii «Psihologi»