Articolul se referă la temele:

Masajul la copii — Ce? Când? Unde? Cum? Și Cine?3

Masajul la copii — Ce? Când? Unde? Cum? Și Cine?

"Are oare copilul meu nevoie de masaj?"

Fiind mămică, probabil nu o dată v-ați pus această întrebare. Și, dacă ați adresat-o unui medic, la sigur ați obținut un răspuns ferm — "DA! ". Însă, nu vă alertați, deoarece un răspuns afirmativ nu întotdeauna înseamnă că micuțul are vreo afecțiune care trebuie tratată prin tehnici de masaj. De multe ori, masajul este indicat de medicul ortoped sau neurolog, pentru profilaxie. Or, acesta are o mulțime de avantaje, pe care, cu siguranță, n-ați vrea să le ratați:

  1. Stimulează imunitatea micuțului;
  2. Reduce agitația și calmează durerile de colici la bebeluși;
  3. Crează copilului o stare de siguranță și încredere;
  4. Îmbunătățește circulația sângelui;
  5. Reglează pofta de mâncare;
  6. Relaxează mușchii, etc.

Cine face masaj copilului? Mama sau un specialist în masaj?

Dacă copilul este perfect sănătos și îi este prescris doar masajul de rutină, atunci mama ar putea încerca să-și răsfețe singură copilul. Comunicând cu micuțul prin masaj, îl faci să se simtă iubit și în siguranță. Dacă mama îi va face copilașului cu regularitate masaj, acesta va dormi mai bine și va avea o bună poftă de mâncare.

Dar, ține-ți cont de sfaturile specialiștilor:

Viorica Cazangiu, tehnician masor: "Înainte de a face masaj copilului documentaț-vă! Puteți găsi lecții de masaj pentru copii pe Internet, de asemenea, rugați asistenta de patronaj sau medicul de familie să vă arate anumite maniere de masaj și gimnastică pentru bebeluși. Aceasta, pentru că de maniera în care faceți masaj copilului, depinde efectul acestuia."

În cazul în care copilul dvs are vreo patologie și medicul specialist i-a prescris masaj terapeutic, atunci, aveți posibilitatea de a face procedurile necesare la policlinică — gratuit!

Cum obțineți îndreptarea?

Întâi de toate, mergeți la medicul de familie și arătații indicația pe care v-a dat-o medicul specialist de profil (neurolog, ortoped, pediatru etc.) Acesta trebuie să vă dea îndreptare la fizioterapeut, care, după o consultație, este obligat, în caz de reală necesitate, să facă gratuit copilului atâtea cure de masaj, câte îi sunt necesare pentru recuperare. Trebuie să știți că, conform prevederilor Programului Unic de asitență medicală, serviciile de fizioterapie și reabilitare medicală cu metode fizice de care beneficiază populația în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, la trimiterea medicului de familie și medicului specialist de profil, se acordă respectiv:

a) în Centrele de sănătate din localitățile rurale la prescrierea medicului de familie;
b) în IMSP raionale și municipale la prescrierea specialistului în fizioterapie și kinetoterapie sau medicului specialist de profil și medicului de familie.

Detalii importante despre masajul la copii

Despre masajul de rutină, sunt multe de spus, de aceea am discutat la această temă cu specialistul în masaj, Viorica Cazangiu.

Doamna Viorica, până la vârsta de un an, de câte ori facem masaj copilului?

Mamica poate face masaj copilului în fiecare zi, astfel îl ajută să fie mai calm și să se dezvolte mai armonios. Dar, dacă ne referim la masajul efectuat de un specialist, atunci se recomandă primul masaj să se facă la vârsta de 3 luni, apoi când copilul învață să se așeze — la 6 luni și, bineînțeles, la 1 an — ne pregătim să mergem.

Dar după un an?

La necesitate. Sigur că se face în mod obligatoriu masaj și gimnastică, în cazul unei patologii. Dar, și în scop profilactic, pentru relaxarea micuțului, acesta se poate face.

Când facem masaj copiilor născuți prematur?

Cu permisiunea medicului, copiilor născuți prematuri li se face masaj mai devreme. Pentru că acesta le ajută să se restabilească mai ușor, masajul stimuleaza sistemele circulator, respirator si digestiv ale copilului.

În ce cazuri, copilului îi este interzis masajul? Chiar și cel de relaxare?

Nu se recomandă masaj copiilor care suferă de hemangiom, dermatite alergice, dermatite de contact. Adică, dacă sensibilitatea pielii este dereglată, atunci masajul este interzis. În general, în cazurile acute ale oricărei boli este contraindicat masajul.

Unde facem masaj copiilor? Cum pregătim locul unde va fi efectuat masajul?

Masajul se face într-o încăpere cu multă lumină, așa încât să putem observa toate poblemele. Trebuie să fie o atmosferă liniștită, să fie călduț. De obicei, facem masaj pe o anumită suprafață, de exemplu pe masă. Așa încât să-i fie comod copilului.

Cu ce recomandați să fie făcut masajul?

Eu recomand uleiurile produse în Republica Moldova, de exemplu același ”Victoraș” sau ”Victorița”. Dar, acestea trebuie să fie folosite în mod raționl, doar puțin îți înmoi mâinile. Sunt absolut contra utilizării pudrei pentu copii la masaj.

Cât durează, de regulă, o procedură?

Tot depinde de copil. Unii copii suportă 40 – 45 minute, fără să se plictisească, alții deja după 30 minute obosesc.

În ce perioadă a zilei este recomandat să se facă masaj copiilor?

Cel mai bine — în prima jumătate a zilei, atunci când copilul nu este obosit și iritat.

Prima procedură se aseamănă cu celelalte?

Prima procedură de masaj este foarte importantă, deoarece anume acum îți faci cunoștință cu bebelușul și îl pregătești din punct de vedere psihoemoțional. De aceea masorul, de fapt ca și la toate celelalte proceduri, trebuie să vorbească cu micuțul, să stabilească un contact cu el.

Dacă copilul plânge, continuăm procedura?

Copilul nu trebuie să plângă la masaj și dacă specialistul care îl face, îi spune mamei că așa trebuie, nu-l credeți. În cazul în care copilul plânge, trebuie să găsim momentul potrivit pentru a-i face masaj. Deoarece, pentru a obține un efect benefic în urma masajului, copilul trebuie să fie calm, să se alinte în timpul acestor proceduri. Bineînțeles, dacă ne referim la masajul de tratament, atunci acela presupune anumite tehnici, mișcări dureroase, de la care copilul, vrei nu vrei, plânge. Dar, acestea sunt în beneficiul copilașului și nu putem să le evităm.

Câte proceduri este necesar să efectuăm, pentru a obține rezultate bune?

Dacă copilul este sănătos, 10 proceduri sunt suficiente. În general, totul depinde de copil. Pentru unii 10 proceduri este destul, iar pentru alții 15. Dar nu mai mult, pentru că 20, deacum se consideră tratament.

Masajul este diferit de mângâiere, atingerile trebuie să fie calde, delicate, dar ferme, să creeze presiune, astfel încât să stimuleze, dar și să calmeze copilul. Efectuând corect și în mod regulat asemenea exerciții, veți evita multe eventuale neplăceri.

Urmăriți câteva tehnici de masaj pentru copii:

Sursa: Familia.md
Îmi place

Dacă ați observat o greșeală sau o inexactitate în text anunțați-ne.

Comentariul dvs.

Dacă tema abordată v-a trezit interes, puteți să, lăsați un comentariu

Comentarii 1

Sortare
  • Nou
  • Anterior
  • 14 apr. 2019 18:45 #1 Vanea Pasa

    Buna ziua Cine ma poate ajuta cu un contact a unui specialist in Masaj pentru copii cu virsta de 11-ce luni, va voi fi recunoscator

    Răspundeți

Parteneri noi

Cele mai interesante

Teme populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»

Articole populare a rubricii «Copilul 0-1 ani»